Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KALBİR’in çağrısı Meclis’te

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2022 00:04

Bursa merkezli Kalite Birliği Derneği’nin (KALBİR), “Bursa kalite ile birlikte anılmalıdır. Adının önüne ‘Kalite Şehri’ unvanı gelmelidir” çağrısı, yankı bulmaya devam ediyor…

Son olarak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Hidayet Vahapoğlu da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Türkiye’nin gurur kaynağı, sayısız ilklerin öncüsü Bursa’nın “Kalite Şehri” olarak anılmasını istedi…

Marka ve kalite şehri Bursa’nın tarihi, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli bir Türk kenti olduğuna dikkat çeken Vahapoğlu, “Karacahisar-Yenişehir-İznik ve Bursa, Osmanlı Devleti’nin ilk başkentleridir ve tam 130 yıl başkentliğini yapmıştır. İstanbul’un ve Balkanların fethi Bursa’da planlanmıştır. Türk Milleti’nin ‘Manevi Başkenti’ olarak tanımlanan tek şehir Bursa’dır ve bu tanımlama Atatürk tarafından yapılmıştır. Çanakkale Savaşlarında 4 bin 737 şehidimiz ile en çok şehit veren ildir. 1502 yılında, II. Beyazıt döneminde Kanunname-i İhtisab-ı Bursa (TSE, bu standardı üç dilde yayınlamış, aslı Topkapı Revan Kütüphanesi’nde sergilenmektedir) ile dünyada ilk defa belediye hizmet standartları ve tüketiciyi koruma kanunu Bursa’mızda uygulanmıştır. Osmanlı Devleti’nin ilkleri ‘Kalite Şehri Bursa’mızdadır. Osmanlı’nın ilk kalıcı eserleri Bursa’da inşa edilmiştir. Osmanlı’nın ilk parası, Bursa Darphanelerinde basılmıştır. Osmanlı’nın ilk hastanesi 1394 yılında yapılan Yıldırım Darüşşifasıdır. Osmanlı’nın ilk atıcılık ve binicilik spor alanı Bursa’dadır. Karagöz oyunu Orhan Gazi Döneminde Bursa toprakları üzerinde doğmuştur. Osmanlı’nın ilk ve tek ipekçilik okulu Bursa’da açılmıştır. Osmanlı çinisi ilk defa İznik’te üretilmiştir” diye konuştu…

Dünyanın ilk alışveriş merkezinin yani ilk kapalı çarşının Bursa’da inşa ettirildiğine dikkati çeken Vahapoğlu, “Osmanlı’nın ilk kâğıt üretim tesisi, ilk ipek fabrikası, ilk krom madeni, marka şehir Bursa’da hayata geçirildi. İlk Modern Tiyatro Ahmet Vefik Paşa tarafından Bursa’da açılmıştır. Mevlit Süleyman Çelebi tarafından Bursa’da yazılmıştır. Dünya’da müziğin eşlik etmediği nadir halk danslarından biri olan ‘Kılıç-Kalkan’ oyunu Bursa’mızın kültür değeridir. Dünya’nın ilk çarşılı köprüsü Irgandı köprüsüdür ve halen ayaktadır. Bursa, sadece Osmanlı döneminde değil Cumhuriyet döneminde de ‘Kalite Şehri Bursa’ olmaya devam etmiştir” dedi.

İlk kez Türk otomotiv endüstrisinde silindir blokların, dingil ve diferansiyellerin Bursa’da üretildiğine de değinen Vahapoğlu, “Türkiye’nin ilk elektrikli otomobil fabrikası TOGG Gemlik’te açılmıştır. İlk Avrupa Şehri unvanı olan şehir Bursa’dır. Dünya’daki ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen Bursalıdır. Türkiye’nin gurur kaynağı, sayısız ilklerin ve enlerin öncüsü Bursa’mızın, Marka Şehir Bursa, Kalite Şehri Bursa olarak anılması hakkın teslimi olacaktır” diye konuştu…

KALBİR Onursal Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok, KALBİR Başkanı Mustafa Karaman, yönetim kurulu ve dernek üyeleri ile Türkiye çapındaki KALBİR temsilcileri el ele verdiğinde; Değerlerimiz korunacak ve geleceğe taşınacaktır… 

Bursa; Tarım, tarih, turizm, sağlık ve sanayi kenti olarak insanlığın ortak değeridir. Her alanda kaliteyi yaşamalı ve yaşatmalıdır… Kentin unvanı ‘Kalite Şehri’ olarak tescil edilmeli; En azından motto olarak kullanılması sağlanmalıdır. TIR’larda, taksilerde, resmi yazışmalarda, şirketlerin logosunda, ihraç ürünlerin kutularında, kentin giriş ve çıkışlarında, fuar stantlarında, otel girişlerinde, uçak ve otobüs biletlerinde, web sitelerinde, instagram başta olmak üzere diğer tüm internet sayfalarında, arama motorlarında ‘Kalite Şehri Bursa’ ibaresi yer almalıdır…

Sahip çıkarsak yaşatırız, unutursak yok ederiz…

XXX

3. Kitap Günleri başlıyor

Herkes için her yerde kültür sanat’ parolası ile kültürel faaliyetleri Bursa’nın tamamına yayan Büyükşehir Belediyesi, Kitap Günleri’nin üçüncüsünü 18-27 Kasım 2022 tarihleri arasında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenliyor. Prof. Dr. Süleyman Uludağ ile Güney Amerika edebiyatının önemli kalemlerinden Carlos Maria Dominguez’in ‘onur konuğu’ olarak katılacağı 3. Kitap Günleri çerçevesinde birçok faaliyet gerçekleştirilecek.

Etkinliğe; 120’yi aşkın yayınevi katılacak, 50’ye yakın söyleşi gerçekleştirilecek. İlber Ortaylı da söyleşi için Bursa’da olacak fakat sağlık nedenleriyle kitap imzalamayacak…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.