Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocukların hayali mutlu bir Türkiye

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 18:20

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; kutlu olsun. Bundan tam 104 yıl önce bir ‘Cuma Namazı’ sonrası dualarla açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), hakimiyetin millette olduğunu göstermesi açısından da özel ve tarihi bir öneme sahiptir.

Emperyal güçlere karşı başkaldırıdır, ‘Durun geçemezsiniz, her istediğinizi yapamazsınız’ demektir.

Anadolu’nun  vatan kılınmasıdır.

Tüm mazlum milletlere ‘kalkın ayağa (!), Siz de başarabilir, siz de alçaklara defolun diyebilir, siz de bağımsızlığınızı kazanabilirsiniz’ diye haykırmaktır.

 

TBMM, ulusal onur ve gururumuzun sönmez meşalesidir. Gerektiğinde Erkan-ı Harp da olur, gerektiğinde ‘tek dişi kalmış canavar’ı yok etmenin yolu da bulunur.

TBMM, umudun, huzurun, barışın adı olarak kalmalıdır. ‘Tüm renklerimizin’ kolayca yer aldığı halinden ödün verilmemelidir. Dışarıda kalan renkler de karışıklık yaratılmadan içeriye davet edilmelidir.

Hatalar yapılmış, gençler anlaşılamamış, siyasi kişilerin attığı imzalarla ‘Deniz Gezmiş ve arkadaşları’ idam edilmiştir. İz bırakan kim varsa toplumun gönlündedir.

Bu arada ülkeyi ateşe atacak olan ve ABD’nin de çok istediği ‘1 Mart Tezkeresi’ geçmemiştir.

Her şeye karşın Türkiye, geleceğini demokratik yoldan arayan insanlarıyla ayaktadır. Siz sahip çıkar, çocuklarınızı iyi birer insan olarak yetiştirirseniz eğer; Türkiye, ilelebet yaşayacak, örnek ülke olacaktır.

BUGÜN ÇOCUKLARIN BAYRAMI

İ.Hakkı Talas’ın şiiri ile  başlamak isterim;   

23 NİSAN

Bugün sen de bayrağım,
Daha şanlı dalgalan.
Bugün büyük bayramım
Bugün 23 Nisan.
--

Bugün başta talihim
Ve milletim uyandı
Ankara'nın bağrında
Bir sönmez ateş yandı.

--

Aydınlattı yurdumu
Dağıldı alev alev
Bugün kalktı ayağa
Uyuklayan koca dev.

--
Bugün bana Ata'mdan
En büyük bir armağan.
Bugün büyük bayramım
Bugün 23 Nisan…

DÜNYADA BİR İLK

Biraz gerilere gidelim; 1923’e. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1923'te 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı dünya çocuklarına armağan etti. Bu karar ‘dünyada bir ilk’ olarak tarihe geçti.  

23 Nisan günü, Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1921'de kutlanmaya başladı.

Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği bu özel gün, böylece 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

Ülkemiz dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülkedir.

KÖY ENSTİTÜLERİNİ AÇIN

Çocukların yatağa aç girmediği, çocuk işçiliğinin önlendiği, çocukların neşe içinde, gelecek kaygısı gütmeden ve de güven içinde olduğu bir Türkiye hayalimi buradan yinelemek isterim.

Onlar geleceğimiz’ sözlerini bir yana bırakarak öncelikle doğal çevreyi koruyalım, ‘Köy enstitülerinin’ gelişmiş hallerini hayata geçirelim, mesleksiz genç bırakmayalım ve izcilik faaliyetlerini mutlaka yapalım. Deniz kenarındaki çocuklar yüzebilsinler, balık avlasınlar; Dağlık yerlerde olanlar kayak yapsınlar, ağaçlara tırmansınlar, yararlı bitkileri tanısınlar. Ovalarda yaşayan çocuklar tarım yapsınlar, hayvanlardan elde edilen sütten tereyağı ve peynir üretsinler. Sürekli öğrenmenin yollarını tıkarsak bir gün yok olmaya başlarız.

Bir çocuk doğru ortamda 6 yaşına kadar 4 dil öğrenebiliyor. Doğru ortamları oluşturalım artık. Bir kez daha söylüyorum; ‘Köy enstitülerini inceleyin, uygulayın!

Çocukları mutsuz bir ülkenin, mutsuz anneleri ve babaları; lütfen daha duyarlı olun ve gerçekleri söyleyin. Sizin simit-peynir hesabı yapanlarla işiniz olamaz. Siz Merinos koyunundan elde edilmiş abalar içinde İnegöl köfte ile  İskender kebap arasında seçim yapar hale gelmelisiniz. Anladınız, anlatınız.     

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.