Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa, lokomotif kent olarak kalacak

Yazının Giriş Tarihi: 28.05.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2019 00:08

Bursa’nın geleceğine yön veren güçler arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ayrı bir yeri var.

Yatırımların yönlendirilmesi aşamasında bakanlarla görüşmeler ve ‘RAPOR’ sunma, iş insanlarına eğitimler, model fabrikalarla dönüşüm isteyenlere örnek uygulamalar, işsizlikle mücadele, yeni sektörlere geçiş, kentin geleceğinde rol alacak gençlerin desteklenmesi, otoyol, demiryolu ve limanların nereden geçeceğine, nerede inşa edileceğine ve kimlerle işbirliği yapılacağına kadar daha onlarca alanda hem görüş hem de doğru geri bildirimlerde bulunma gibi kritik görevlerle yoluna devam eden BTSO yönetimi, bugünlerde oldukça yoğun…

Bir yandan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) gibi Türkiye’yi çağdaş dünyaya entegre edecek üretim alanındaki gelişmelere göz kulak olmak; Öte yandan ticareti sıcak tutmak için alınacak önlemleri ve verilecek destekleri belirlemek kolay olmasa gerek.

Yeni ve dev yatırımlara öncülük etmek ise bambaşka özellikler istiyor. Sırdaş olacaksınız, devlete yardım edeceksiniz, yatırımcı ile görüşmeleri basın mensuplarından arındırılmış alanlarda yapacaksınız, yabancı ile konuşurken teklemeyeceksiniz, Bursa’yı ikna edeceksiniz, yer bulacaksınız, o yerdeki altyapıyı koordine edeceksiniz, gittiğiniz yerde Türkiye’yi temsil ettiğinizi unutmayacaksınız ve yatırımcı ‘evet’ dediğinde içinizdeki coşkuyu baskılayacaksınız… Hiç de kolay olmayan adımları gönül rahatlığı ile yaparken de yorulmayacaksınız…

Ne için?” diye soranlara da “Ülkem için” derken müstehzi tavırlar sergilemeyeceksiniz… Hiç de kolay değil…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile Atatürk Kent Ormanı içinde yer alan ‘1889 Duble F’ adlı restoranda konuştuk… Gençlere aşçılık eğitimi verilen BTSO Mutfak Akademi’den gençlerin pişirdiği yemekler ve sunumlar güzeldi. Türkiye’nin her yerinden meslek edinmek isteyenlere açık olan Mutfak Akademi, başarılı olmuş… Bu arada bu akademide eğitim bedava…

Burkay, kente kazandırılan her değerin arkasındaki güç olan BTSO’nun ileri adımlar atması gerektiğini biliyor. 100 yıl sonrasını görebildiği an daha da hızlanacak eminim

Model Fabrika, Mükemmeliyet Merkezleri, Okullar, MESYEB, GUHEM, UYEM, Fuar Alanı ve fuarlar, Anıtlar, Alım Heyetleri ve Mikro Mekanik konusunda atılan adımlar boşuna değil…

2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedefi koyulan Bursa için boşa geçirilecek bir dakika daha olmadığını fark eden ender insanlardan biri olan sayın Burkay, KOBİ OSB projesi, BTSO Kuluçka Merkezi, Melek Yatırımcı, Ar-Ge merkezleri, zeki ve çalışkan gençlerin tespiti, Laboratuvarlar, deneme alanları, öğretim üyelerinin çalışmaları, yapay zeka, veri bilimi, internet analistleri, milli yazılım ve arama motoru, lojistik merkezleri, Marmara Denizi’nin Bursa tarafında dev liman, ilaç sanayi, tek kullanımlık tıbbi tekstil, nano teknolojili kumaşlar, lazer silahları, güdümlü füzeler ve milli otomobil için çok daha fazla gayret göstermek zorunda…

Burkay, “Türkiye ekonomisini sırtlayan bir kent olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yapmak için çaba harcıyoruz. Bursa’nın 6 milyar dolar dış ticaret fazlası var. Yani, cari açığın kapatılmasına katkıda bulunuyoruz. Yeter mi tabii ki yetmez. Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik yüzölçümü içerisinde binde 8 gibi sınırlı bir paya sahip olan sanayimizin kent ekonomisine yüzde 46 gibi yüksek katkısı, odak noktamızı da işaret etmektedir. Dünya ortalaması yüzde 2.5… Yaklaşık 2 trilyon dolar ihracatı olan Almanya’da bu oran yüzde 3.5… Güney Marmara Havzası’ndaki mekansal planlama, orta yüksek ve ileri teknolojili üretime dönük bütünleşik teşviklerle Bursa’mızı ölçek ekonomisine taşıyarak çok daha güçlü bir geleceğe ulaştıracaktır. Marmara Havzası, özel bir planlamayla Türkiye’mizin daha yüksek bir refah seviyesine ulaşmasında çok daha güçlü bir role sahip olacaktır” derken; sanırım yetkililere, “daha fazla sanayi alanı gerek” mesajı verdi…

Demek ki geleceğe yönelik rezerv alanlar tespit edilmeli!

TEKNOSAB'la başladık yine TEKNOSAB’la bitirelim… 600 işçi ve 200'ün üzerindeki iş makinesi şu anda çalışıyor. Birinci bölge olarak adlandırılan bölümde 60-65 parsel yılsonuna doğru (Kasım-Aralık) sahiplerine teslim edilecek. Toplamdaki 170 parselin 3’te birinde de 2020 yılında fabrikalar yükselecek…

Hadi hayırlısı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.