Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 bin ‘işletme’ 30 bin çalışan ve ‘4 yeni OSB’

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 22:14

Bursa İl sınırları içinde kurulmaları an meselesi olan hatta -1992 yılından bu yana uykuda tutulan- yeni organize sanayi bölgeleri ile ilgili ciddi bilgiler edindik dün. İkisinin kentin batısında, diğer ikisinin ise kentin doğusunda konumlanması için gereken adımlar atıldığına göre geriye kalan bir kaç pürüz de bakanlıklar ve valilik eliyle er ya da geç çözülecektir. Memlekete hayırlı uğurlu olsun! Tarımın canına okunsun! İnegöl’de altın arayanın kepçesi kırılsın, siyanürde boğulsun!

1-TİCARET OSB

Faaliyeti devam eden 17 OSB nasıl kurulduysa dört yeni OSB de öyle kurulacaktır. KOBİ OSB’lerin ilkinin adı ‘Ticaret OSB.” İşsizler iş bulacak, mühendisler proje hazırlayacak, hammadde satanlar, elektrik için güneş panelleri üretenler, makineciler, yer döşemeciler, su hattı çekenler, arıtma kuranlar, forklift satanlar, çelik çatı yapanlar, servis firmaları, mazot satanlar, mobilyacılar, koltuk imalatçıları, kompanzasyonda iyi olanlar, üretim bantları kuranlar, yemek sanayicileri, çay ocağı açacak esnaf, kuryeler, lojistik şirketleri ve daha onlarca sektör bayram edecek.

GERÇEKLER ACIDIR

Şimdi çevreciler, doğa aşıkları, ‘yeraltı suyu bitiyor’ diye feryat edenler, başını kuma gömen devekuşlarının belgeselini izleyenler, hava kalitesini her gün ölçenler, artan nüfusa kızanlar, Suriyeli işçi çalıştırmayı geçin; taa Nepal’den işçi getirenler olduğunu bilmeyenler ve ‘her şeye karşı olanlar’, yeni ‘OSB’leri istemeyiz’ diye feryat figan edecekler. Şahsımda dahil sesini çıkaran kim varsa ‘ilk OSB hariç’ diğer 16’sına ne yaptıysak yine onu yapacak; dava açacak, yıllar içinde de kabulleneceğiz! Patron gazetesinde çalışan gazetecilerin kırmızı çizgileri olduğunu lütfen artık kabul edin. Vicdanı ile cüzdanı arasında kalan nice arkadaşımız olduğunu bilin.

3-KOROYA KATILANLAR

Tatlı su solcuları ‘sessiz kalmayı’ yeğleyecek, N. Nuri Yavuz arkadaşımızın Ramsar Sözleşmesi ile korunan Apolyont Gölünün Koruma Bandı geriye çekilirken yazdıkları kişisel iş yaşamını etkileyecek, ‘Sesi en çok çıkan teknik kişiler’ OSB’leri planlayanlardan teşekkür plaketi alırken gocunmayacak da biz mi ortaya çıkıp ‘Heyy ne oluyor orada” diyeceğiz?.. Yaman Kaya arkadaşımızın yazdıklarını yakından takip edenler, özellikle Nilüfer bölgesindeki tek imzalı ruhsatları yakından biliyor olmalılar. ÇGD Güney Marmara Şube Başkanı Yüksel Baysal’ın Kestel Soğuksu köyü sınırları içindeki OSB girişiminden arsa satın alanları açıklaması sonrasında hangi tepkileri aldığını biliyor muyuz örneğin?

Islah OSB ile Özel Endüstri Bölgesi’ olarak açıklanan alanları otomobiliyle geçerken görenler, baklava yerken ya da kolalı içecek tüketirken Cargill’in sıvı şekerini tükettiğini bilmeyenler; Evet sizler! Mücadele ederken hangi yöntemin etkili olduğunu biliyor musunuz? Yoksa koroya katılmanın rahatlığını mı yaşıyorsunuz?

4-PALA VE ERKEN SEÇİM

4 yeni OSB için atılan adımlar, Ankara’ya kadar ulaştığına göre önce iktidar olmak gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Milletvekili arkadaşımız Prof. Dr. Kayıhan Pala, 31 Mart öncesi söz verdiği gibi “Erken seçim” için imza toplamaya başlamalıdır. Geçinemiyor ve ‘talana dur’ diyemiyoruz artık. 25-29 yaş grubu gençlerini hızla kaybeden Türkiye, keskin kararlar almak zorunda kalacağı bir koridora doğru itiliyor.

5-NİLTİMDER VE OLGUN KARABİBER

Nilüfer Ticaret Merkezi İş İnsanları Derneği (NİLTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Karabiber ve İcra Kurulu üyeleri; Aslıgül Arslan, Gencer Küçükoğlu, Orkun Estik ve Armağan Gümüş ile 700 dönümlük bölgenin sorunlarını ve çözümlerini konuştuk.

Endüstriyel tesislere birçok alanda tedarik hizmeti sağlayan 3 bine yakın firmanın faaliyet gösterdiği ve 30 bin kişinin çalıştığı Nilüfer Ticaret Bölgesi, artık kabına sığamıyor ve Çataltepe’nin hemen yanındaki alana taşınmak için hazır olduklarını söyleyen yöneticileriyle öne çıkıyor. Kendilerini geleceğe hazırlıyorlar.

NİLTİMDER Başkanı Olgun Karabiber, Nilüfer Ticaret Bölgesi’nin mevcut sorunlarını çözmek amacıyla 1 yıl önce dernekleştiklerini hatırlatarak; “Klasik bir dernek olarak hareket etmiyoruz. Yerelde güçlü bir konuma gelerek Türkiye çapında tanınan bir bölge olmak istiyoruz. OSTİM dendiğinde nasıl insanların aklına Ankara geliyorsa, Nilüfer Ticaret Bölgesi dendiğinde Bursa’nın bilinmesini istiyoruz” dedi. İş hacimleri 100 milyar TL’yi buluyor.

ROBOT ÜRETİYORLAR

NİLTİM’de ağırlıklı olarak elektrik-elektronik, makine, metal, otomasyon, otomotiv yan sanayi, yedek parça, hırdavat, inşaat, kimya, kauçuk ve bilişim sektörlerinde firmalar bulunuyor. Robot üreten firmalar da var.

Yol, elektrik, ulaşım, internet hattı başta olmak üzere altyapı ve üstyapı konularında var olan sorunları Vali Mahmut Demirtaş, belediyeler ve İl emniyet Müdürlüğü ile çözüme kavuşturmuşlar. Şimdi AFET Merkezi kuracaklar.

Her adım gelecek, her söz tutulmak için!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.