Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz okulunun çocuklar için faydaları

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2021 00:02

Yaz okulları çocukların en çok eğlendiği ve aynı zamanda birçok kazanımı aldıkları önemli bir dönemdir. Çocukların teknolojiye olan bağımlılıklarını ve asosyalliği ortadan kaldıran bu sürece katılımdan en çok memnun kalanda ebeveynler olur. Birçok ailenin çocuğunu yaz okuluna göndermek istediklerini görüyoruz. Çocukların devamlı olarak teknolojiyle vakit geçirmesi, yaz tatili denen zamanın tamamını egzersiz ve aktivite olmadan geçirmeleri hem fiziksel hem de ruhsal anlamda sıkıntıya sokuyor. Ancak bu konuda bazı ailelerin kafası karışık ve faydaları konusunda bir takım belirsizlikler yaşıyorlar. Bu belirsizlikten ve kafa karışıklığından kurtulun

Yaz okulların çocuğun yaşı, cinsiyeti ve dönemi ne olursa olsun her çocuk için tartışmasız faydalıdır.

                Yaklaşık olarak 10 ay boyunca farklı farklı aktivitelere katılan, paylaşan, yardımlaşan, sosyalleşen, iletişim kuran, belli bir sistem ve disipline dahil olan çocukların birden bire bu düzenden koparak evde kalmak zorunda olmaları son derece olumsuz bir durumdur. Bu durum hem aile hem de çocuk için sıkıntılıdır. Bir de ebeveynlerin çalıştığını düşünürsek, yaz tatili süreci daha içinden çıkılmaz hal alabilir. Yaz okulları zorunlu eğitimden çıkıp daha özgür ve gönüllü eğitime başlangıç demektir. Eğitim istekli ve gönüllü olunduğunda daha akılda kalıcı olur.

                Hayatın en dinamik, en enerjik ilk 6 yılı olan dönemdeki çocuklar aktivitelerin yoğun olduğu, spor ve egzersizlerle dolu, sağlıklı bir program ile sosyal bir ortama dahil olurlar. Yaz aylarında çocuklar okulların bitimiyle birlikte büyük bir boşluğa düşebilir ve bu durumda da teknolojik aletlere bağımlılık büyük oranda artabilir. Ebeveynler de çocuklarının teknolojik aletler çok zaman harcamasından yakındıkları için çeşitli arayışlar içine girerler.

Son zamanlarda hızla artan okul sayıları göz önünde bulundurulursa, yaz okullarının sayısının da artmasıyla birbirine karşı kıyaslama sansıda oldukça yükseliyor. Yaz okulları arasından çocuğunu en doğru okula göndermek ve ilgi alanlarına hitap edecek etkinliklerin bulunduğu kurumu seçmek ebeveynlerin sorumluluğuna kalmaktadır.

               Tüm yaz dönemi boyunca güvenle sokaklara bırakamadığımız çocuklar, akran eğitiminden ve sosyal ortamdan uzaklaştıkça ve annelerin ‘’Gözümün önünde olsun.’’ düşüncesi ortadan kalkmadıkça özgüvenli ve atılgan bireyler olamazlar. Bu anlamda çocukların kendisini ve sınırları test edebildiği, hoplayıp zıplayacağı, farklı sosyal aktivitelere katılacağı, suyla ve toprakla oynayacağı, farklı canlılarla karşılaşacağı,  fiziksel aktivitelerle gelişimini doğru yönde geliştirdiği yaz okullarına göndermek en doğru davranış olacaktır.

                Güvenli bir ortam olduğuna inandığınız, uzmanlar tarafından hazırlanan eğitim programlarına dahil olan öğrenciler akademik beceri yönünde de gelişir. Çocuklar sıradan bir okul ortamından arınıp kendilerini daha rahat bir ortamda bulurlar. Bu da daha eğlenceli öğrenme ortamları sunar ve aktif öğrenmeyi harekete geçirir. Dolayısıyla çocuk aktivitelere katılımda daha heyecanlı ve istekli olur.
 

Yaz Okuluna Giden Öğrenci Neler Kazanır?

* Çocuklar akranları ile bir arada olur ve iletişim kurma becerisi gelişir. Aynı zamanda arkadaşlık kavramının anlam kazandığı en önemli dönemdir. Sosyal ortamda bulunmaları kendilerine güveni, yardımlaşmayı, işbirliğini, paylaşmayı ve bunun gibi bir çok tutumu kazandırır.

* Yaz okulunda öğrendikleri farklı becerilerle sorumluluk bilinçleri gelişir. Kendi hakkını aramayı, başkalarının haklarına saygı duymayı, farklılıkların bilincinde olmayı, problem çözebilmeyi öğrenirler.

* Farklı spor dalları ve aktivitelerle gelişirken aynı zamanda kendilerini, yeteneklerini, ilgi alanlarını keşfedecekleri bir öğrenme ortamına dahil olmuş olurlar.

* Çoğunlukla doğa ile yapılan yoğun çalışmalara dahil olurlar. Doğa ile iç içi hayatın, yaşamın farkına varmalarını sağlar. Aynı zamanda farklı farklı canlılar ile tanışarak onlarla aynı yaşamı paylaştıklarını, onlara karşı sorumlulukları olduğunu ve onlarında bir çok hakka sahip olduklarını öğrenirler.

* Çocukların araştırmacı ve maceracı yönleri ortaya çıkar. Bu anlamda becerileri de gelişir. Hayal dünyası şekillenir ve akademik anlamda başarılı olması sağlanır.

* Çocukların grup halinde hareket etmeleri, liderliği üstlenmeleri, ekip çalışmasında bulunmaları konusunda da çok önemli bir dönemdir.

                Sonuç olarak yaz okulları çocukları her açıdan geliştirir ve eğlenceli bir zaman geçirmesini sağlar. Disiplin ve belli bir sistem içinde bulunurlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.