Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz Okulu dönemleri yaklaşıyor!!!

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2022 00:06

Dolu dolu geçen eğitim-öğretim yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, çocuklarımız büyük bir heyecan ve merakla yaz tatilini beklemektedirler. Tatil süreci dinlenme, eğlenme, öğrenilen bilgilerin tekrarı ve yeni deneyimler içermelidir.

Öğrenme sürecine yatırım yapılmayan bir tatil, öğrenilenlerin unutulmasına neden olduğu gibi sonraki yıl okul başladığında hem büyük akademik boşluklara hem de motivasyon kaybına neden olabilir. Siz ebeveynlerin çocuklarınızın tatil deneyimlerine tanıklık edeceğiniz bu süreçte onlara rehberlik etmeniz onların tatilini verimli değerlendirebilmeleri adına oldukça önemlidir.

Çocuklarınızın ilgi ve yönelim alanlarına göre kişisel ihtiyaçlarına özgü bir tatil planı oluşturmak, onların tatillerini daha verimli geçirmesine katkı sağlayacaktır. Böylelikle zamanlarını amacı olmayan sadece meşguliyet oluşturan tv, i pad gibi araçlarla geçirmeyeceklerdir. Çocuğunuzun tatili boş bir zaman dilimi gibi algılamamaları, aksine kaliteli geçirmeleri gereken değerli bir zaman dilimi gibi görmeleri gerekmektedir. Tatili algılama biçimleri, onu planlamaları üzerinde doğrudan etkilidir.

Yaz tatili; okul dönemlerinde çocukların zaman bulamadıkları etkinlikleri gerçekleştirmeleri, ilgi ve yönelimlerini geliştirebilmeleri için iyi bir fırsattır. Anne baba olarak bütün bir yılı akademik anlamda değerlendiren bir karne ile karşılaştığınızda öncelikle öğrencilerin başarılarına odaklanmalı, onların yıl boyunca gösterdikleri çabayı takdir etmelisiniz. Çocukların, gösterdikleri çabaların takdir edilmeye ihtiyaçları vardır. Çocukların derslere yönelik bir başarısızlığı varsa bu durum hakkında konuşulmalı, öğrencinin başarısızlığına yol açan etmenler hakkında değerlendirme yapılmalı ve bununla ilgili neler yapılacağı planlanmalıdır. Öğrenciye bu aşamada tatilin eksiklerini tamamlaması için bir fırsat olduğu da söylenmelidir.

Yaz tatili sürecine başlarken sıralanan bu önerilerin yanı sıra tatil bitiminde de çocukların tekrar okul sürecine adaptasyonlarını sağlamak adına yemek, uyku, çalışma saati gibi rutinlerini düzenlemek oldukça önemlidir. Düzenli olarak kitap okuma, sohbet saatleri, lego, puzzle, hikâye kartları, hafıza kartları, sudoku, origami, tangram, satranç gibi eğitici oyunlar, açık hava gezileri gibi doğaya yönelik etkinlikler, yüzme, koşma, basketbol, voleybol, bisiklete binme gibi sportif faaliyetler, aile ve arkadaşlarla yapılan sosyal paylaşımlar, ilgi ve yönelimlerine yönelik atölye çalışmaları gibi her deneyim tatili zenginleştirecek ve çocukların tatil sürecini en verimli şekilde geçirmesine yardımcı olacaktır.

Yaz Okulu, Okul öğrenmesine Bir Yardımdır.

Yaz okulları, zorunlu eğitimin kıskacından kurtulup daha gönüllü ve daha istekli bir eğitimin özgürleştirici havasını koklamaktır. Öğrenme zorunlu olduğunda daha az etkiliyken, isteyerek ve arzu edilerek öğrenilen konular öğrencilerin hafızasında daha uzun süre kalabilmektedir.

Yaz Okulu, Yaz Boşluğuna Bir Köprü Kurmadır.

Maalesef unutma denen bir gerçek vardır. Uzun süze kullanılmayan bilgiler unutulmaktadır. Unutmamak için öğrenmenin geniş zamana yayılması gerekmektedir. Yaz tatilleri uzundur. Okulda öğrenilenler ne yazık ki, üç ayı aşkın bir sürelik tatilde unutulmaktadır. Araştırmacılar, bu üç aylık dönemi genellikle “yaz öğrenme dilimi” olarak adlandırırlar. Çünkü okul yılı boyunca öğrenilenlerin çoğu yaz boyunca unutulur. Hatta çocukların sonbaharda okula başlayıp da öğrenme hızı kazanmaları da dört ila altı hafta sürebilmektedir. Bu ne demek? Tatil, neredeyse dört aya çıkıyor. Hatta eğitim öğretim sezonunun sonu bir ayındaki gevşemeyi de hesaba katabilirsiniz. Tam bir eğitimcilik oyunu oynanıyor.

Yaz okulu konusuna gelince, eğitimsiz geçen bir yaz öğrencinize yaklaşık iki ila üç aylık bir öğrenmeye mal oluyor. Yaz okulu ile öğrenciler, önceki okul yılındaki bilgileri hafızalarında tutma ve sonbaharda eğitime başlamada kolaylık çekerler.

Yaz Okulu, Sosyal Anlayış Geliştirir.

Bir yaz okulunu ihtiyacınıza göre seçerseniz, benzer ihtiyaç sahibi diğer öğrencilerle anlaşmak ve kaynaşmak daha kolay olacaktır. Öğrencinin sosyalleşmesine büyük katkı verebilir.

Bir yaz okuluna gitmenin en önemli etkinliği, okul dışından da yeni arkadaşlar edinilmesidir ki bu da onun sosyalleşmesini sağlar ve alternatif sosyalleşme olanakları sunar.

Yaz Okulu, Akademik Beceriyi ve Öğrenmeyi Geliştirir.

Beyin ve hafıza temelli eğitimler gibi, akademik konular sunan Yaz Okulları, öğrenciler için değerli bir öğrenme ortamı sağlayabilir. Güvenli bir ortamda, nitelikli uzmanlar tarafından sunulan eğitim programları, öğrencilerin hem okula dönüşlerinde, yeni bir öğrenme yöntemini deneme ve derslerine buna göre bir değer katarak öğrenmeye başlaması, akademik anlayışını hızlandıracaktır. Öğrenciler geleneksel okul ortamından kurtulup, kendilerini daha özgür hissedecekleri bir ortamda öğrenme sürecine katılırlar. Bu genellikle daha derin bir öğrenme şekli ve uygulanabilir becerilerle sonuçlanır. Yaz Okulu programları öğrencilere hem sosyal, hem de akademik bir ortamda kendilerine yardımcı olacak liderlik becerilerini geliştirme konusunda yardımcı olur.

Yaz Okulu, Yoğun Öğrenim Sağlar.

Bir yaz okulu, öğrencinin odaklanabileceği ve çerçevesi belirlenmiş bir programla, bilimsel olarak odaklanabileceği bir ortam sağlar. Temelde bir veya en fazla iki konu üzerindeki yoğun çalışma, öğrencinin öğrenme hızını korur. Sonuçta böyle bir programa katılmayan akranlarından bir adım önde olduğu hissini verir.

Çocuğunuzun yaz okuluna katılmasını isteyebileceğiniz nedenler;

Her ailenin farklı amaçları vardır. Çocuklarını bu nedenle farklı yaz okullarına gönderirler. Toplamda baktığımızda her ailenin ortak amaçları şöyle özetlenebilir:

Öğrencinin Derslerini Güçlendirmesi Ve Buna Bağlı Olarak Notlarını Arttırmak İstemesi

Belki de bir yaz okuluna devam etmenin en açık nedeni, sınavlarda daha iyi olma şansını elde etmektir. Öğrenmeyi öğrenme ve okula takviye kursları buna örnek olabilir.

Kendinizi Yeterli Görmediğiniz Bir Konuyu Hazmetmek İçin,

Yaz okulları, kendinize güvenmediğiniz ancak iyi bilmeniz gereken bir konuyu öğrenmek için harika bir yoldur. Mesela, matematikle uğraşıyorsunuz ama okul ortamında bir türlü öğrenilemeyen ve hatta çok itici gelen o problemli konuları, yaz okulunda öğreneceğiniz kısa yollar ve zihinsel aritmetik gibi tekniklerle hallederek, gerekli yeterlilik seviyesine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Yine çocuğunuzun okuma ve anlama hızı yavaş ise, öğrendiklerini uzun süre hatırlamasını istiyorsanız, bu problemleri bu konularla ilgili bir yaz okulunda telafi edebilirsiniz.

Dil Becerilerini Geliştirmek İçin,

               

Bir İngilizce öğreten yaz okuluna devam etmek, program müsaitse dil gelişimine çok faydalı olacaktır.

Bir Sonraki Okul Yılını Biraz Daha Kolaylaştırmak İçin,

Bir sonraki akademik yılda baş etmeniz gereken yeni konular ve öğrenmeniz gereken çok sayıda bilgi olacaktır. Hızlı öğrenme tekniklerini öğrenmek için bir yaz okuluna gitmek ve ayrıca bu dersleri yeni başlayacak dönemden önce incelemek kendinizi tanımak için harika bir yoldur. Bu yeni konularla kendinize bir başlangıç ​​verebilir, böylece okula döndüğünüzde öğrenme yükünüzü hafifletmiş olursunuz.

Okulda verilmeyen bir öğrenme tekniğini öğrenmek için,

İlginizi çekebilecek her kursu tüm okullar sunmaz; örneğin, okullarda zihinsel matematik, hızlı öğrenme ve hafıza teknikleri, hızlı okuma, beyin temelli eğitimler gibi konular… Mega Hafıza’nın her yıl Ankara ve İstanbul’da düzenlediği yaz okulu gibi bir programa katılarak, öğrenciler ilgi alanlarını takip edebilir ve normalde erişemeyecekleri konularda deneyim kazanabilirler.

Bedensel gelişmeyi desteklemek için,

Yaz döneminde rağbet gören bir başka konu da spor okulları, yelken kursları, dans ve bale okullarıdır. “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur!” sözü unutulmamalıdır. Bu anlamda yaz tatili öğrencilerin bedensel gelişimini desteklemek için iyi bir fırsat sunmaktadır. Ancak bu faaliyetler zihinsel becerilerin geliştirilmesiyle ilgili yaz okullarının bir alternatifi değildir. Her iki faaliyet de paralel olarak desteklenmelidir. Üç veya dört ay boyunca zihinsel melekelerin de fit kalması ve öğrenilen bilgilerin unutulmaması çok önemlidir.

Hobi geliştirme ve ruhsal gelişim için,

“Müzik ruhun gıdasıdır!” ifadesinin karşılığı olarak yaz döneminde bir müzik dersine kayıt olmak, yeni bir müzik aleti çalmaya başlamak veya müzik dersleri almak da beyni zinde tutan, zihinsel ve ruhsal gelişime katkıda bulunan faaliyetlerdendir.

Sonuç: Yaz Okulu tercihiniz Amaçlı Olsun!

Herkesin bir yaz okulu veya yaz zenginleştirme programına katılmak istemesi için kendi sebepleri vardır. Hatta bazı veliler, çocuklarınızı meşgul etmek için bile isteyebilir. Olsun, sorun yok! Önemli olan zorlama olmadan program içeriğinin öğrenci tarafından bilinmesidir.

Size tavsiyemiz yaz okulu seçiminde özellikle akademik gelişime katkı sağlamasını umduğunuz programlarda şu nitelikleri arayınız:

-Etkin ders çalışma tekniklerini öğretiyor mu?

-Bilgileri uzun süre hafızada tutabilme teknikleri kazandırıyor mu?

-Beyin Haritaları yöntemi ile düşünme ve not tutma gibi teknikleri öğretebiliyor mu?

-Güçlü bir hayal gücü becerisi kazandırabiliyor mu?

-Zihinsel Matematik teknikleri ile hızlı zihinsel işlem yapabilme yeteneği kazandırabiliyor mu?

-Yaratıcı düşünme ve yaratıcı problem çözme becerileri kazandırıyor mu?

-Bilgiler arasında yaratıcı ilişkiler kurabilme yeteneği kazandırıyor mu?

-Zekâ oyunları ile stratejik ve üç boyutlu düşünebilme becerisi verebiliyor mu?

-Yabancı ve soyut bilgilerin hafızada tutabilme tekniklerini kazandırıyor mu?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.