Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yatırım Teşviklerinde Bursa’nın Durumu…

Yazının Giriş Tarihi: 14.08.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.08.2017 00:04

Bursa’nın önemli bir üretim kenti olduğunu her vesile ile dile getiririz. Bursa için üretimin kalbi demek yanlış olmaz sanırım.

Bilhassa üretimdeki sektörel çeşitlilik Bursa’yı farklılaştırırken, tekstil ile otomotiv ana ve yan sanayi Bursa üretiminde, ihracatında, istihdamında önemli bir yer tutuyor.

Doğal olarak üretim, istihdam, ihracat olabilmesi için fabrika ve yatırım gerekiyor.

Yatırımlar için devlet destekleri elbette büyük önem taşıyor ve yatırım teşvik belgesi kapsamındaki devlet destekleri ciddi katkı sağlayan bir uygulama.

Ekonomi Bakanlığı teşvik uygulama kapsamında yatırımları özendirmek için, KDV İstisnası, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Gümrük Vergisi Muafiyeti gibi alanlarda kolaylıklar sağlıyor. Bu teşviklerden faydalanan firmalar da her ay düzenli olarak kamuoyuna açıklanıyor.

Bu veriler kimlerin teşviklerden faydalandığı bilgisinin yanı sıra, yatırım teşviklerden faydalanan firmaların yeni yatırım kararları hakkında da bilgi veriyor.

İşte bu noktadan hareketle yılın ilk yarısında yatırım teşviklerinden faydalanan Bursa firmalarını araştırdık. Ayrıntılı listesi çok uzun olduğu için burada yayınlayamayacağım Bursalı firmalar ile ilgili çalışmamın sonuçlarını bu vesilen ile sizlere aktaracağım…

Yılın ilk yarısında ülke genelinde 3 bin 792 firma, sabit yatırım tutarı 50 milyar 576 milyon TL olan yeni yatırımı için teşvik almış durumda.

Bu dönemde 171 Bursa firması teşviklerden faydalanmış ve bu firmaların sabit yatırım tutarları 1 milyar 879 milyon TL düzeyinde.

Yılın ilk yarısında kesinleşen teşvikli yatırımlar tamamlandığında Bursa’da 4 bin kişiye yeni iş imkanı sağlanmış olacak.

171 Bursa firmasının 24’ü yabancı sermayeli, 147’si ise yerli.

Yatırım teşvikinden faydalanan 171 Bursa firmasının 66’sı komple yeni yatırım için, 71 firma tevsi, 33 firma modernizasyon ve 1 firma da ürün çeşitlendirme yatırımı için teşvik belgesi almış.

66 Bursa firmasının komple yeni yatırım için aldığı teşvikin sabit yatırım tutarı 565 milyon TL, buna karşılık tevsi, modernizasyon ve ürün çeşitlendirme için 105 firma 1 milyar 314 milyon TL’lik sabit yatırımı için teşvik kullanmış.

Bu noktada şu söylenebilir…

Teşviklerin sadece üçte biri yeni yatırıma, üçte ikisi ise var olan yatırımı büyütme amaçlı kullanılmış.

Yatırım teşvik belgesi kullanan yerli firmaların 41’i tekstil, 24’ü de otomotiv ana ve yan sanayiinde faaliyet gösteriyor.

Tekstil sektöründeki 41 teşvikli yatırımın sadece 10’u komple yeni yatırım. 31’i ise tevsi ve modernizasyon için alınmış durumda.

Teşvik belgeli komple yeni yatırım otomotiv sektöründe daha da düşük. Otomotiv sektöründeki 24 teşvikli yatırımın sadece 1’i komple yeni yatırım, kalan 23’ü tevsi ve modernizasyon için kullanılmış.

Sonuç itibariyle bu dönemde Bursa’daki yatırım kararları, yeni yatırımlar yerine mevcutların kapasitelerinin arttırılması ile modernizasyonu yönünde…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.