Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YAŞLANMA HIZINI AZALTMAK İÇİN 13 ÖNERİ

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2021 11:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2021 11:42

Yaşlanmak doğumla birlikte başlayan ve önlenmesi mümkün olmayan bir süreçtir. Bu sürecin temelinde kronik inflamasyon adı verilen bir tür mikropsuz iltihap vardır. Evet evet, bir tür iltihap...Damarların iç yüzeyinde bulunan bir tabakayı ( endotel ) yavaş yavaş eskiten bu iltihap nedeniyle o damarların beslediği dokular ve o dokuların oluşturduğu organlar da yavaş yavaş eskime sürecine girer. Organların eskimesi yaşlanmak demektir.

Diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kanser, romatolojik hastalıklar ve Alzheimer gibi kronik hastalıklarda olduğu gibi yaşlanma sürecinde olan biten hep aynı şeydir.

Hücre zarının ve genetik şifrelerimizi taşıyan DNA’ların yapısının bozulması da kanser dahil birçok kronik hastalığın temel nedenleri arasındadır.

Önemli olan bu eskime sürecinin hızıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsendiğinde süreç yavaş ilerlerken sağlıksız yaşam tarzı benimsendiğinde süreç hızlanır.

Yaşlanma sürecini yavaşlatmak üzere biri Amerikan Kalp Cemiyetinden ( AHA ) diğeri bizden olmak üzere iki öneri grubunu sunmak istiyorum bu makalemde.

Amerikan Kalp Cemiyetinin önerileri :

1. Tansiyon 120 / 80 mm Hg. veya altında tutulmalı.

2. Total kolesterol 200 mg.'ın altında tutulmalı.

3. Açlık kan şekeri 100 mg.'ın altında olmalı.

4. Haftada en az 150 dakika ılımlı egzersiz veya en az 75 dakika daha sıkı egzersiz yapılmalı.

5. Meyve, sebze, tahıl, fındık, baklagiller, balık, kanatlı hayvan eti tüketilmeli. Tuz, şeker, kırmızı et, margarin tüketimi sınırlandırılmalı. (Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş eti kanserojen maddeler arasında saymıştır.)

6. VKİ (Vücut kitle indeksi) 25'in altında tutulmalı.

7. Sigara içilmemeli.

Amerikan Kalp Cemiyeti, önermiş olduğu 7 maddenin tamamına veya 6 'sına uyabilenlerin, hiçbirine veya sadece birine uyanlara oranla, damarlarının sağlıklı yaşlanma şansının 10 kat daha iyi olduğunu açıklamış bulunuyor.

Orada Bir Köy Var Uzakta isimli öykümü okumuş muydunuz? Bu öykümde Tunceli'nin Nazımiye ilçesinin bir dağ köyünün mezrasında yaşayan 125 yaşındaki bilge köylünün yaşama dair önerilerinden bahsetmiştim. Rastlantıya bakın ki, onun da sağlıklı yaşlanma ile ilgili 6 önerisi vardı :

1. Şehirde yaşamak hayatı kısaltır.

2. Para kazanmak hayatınızın en önemli hedefi olursa mutlu olmanız imkânsızdır. Mutlu olamazsanız sağlıklı da olamazsınız.

3. Aynı anda iki konuyu birden çözmeye çalışmayın. Birini çözün ya da çözemeyin, öteki konuya ondan sonra sıra gelsin.

4. Miskin miskin oturan insan çabuk çöker.

5. İnsanları sevin, konuşun, dinleyin, gülün, güldürün.

6. Tıka basa yemeyin ama aç da kalmayın.

Modern tıbbın söyledikleriyle binlerce yıl içinde oluşmuş kültürel birikim ve deneyimlerin söyledikleri arasında sizce fark var mı? Bana sorarsanız, en önemli fark, AHA'nın önerilerinde nedense stres faktöründen bahsedilmemiş olmasıdır. Oysa stres, modern dünyada belki de en büyük sağlık risklerinden biridir.

Sağlıklı ve mutlu yaşlanmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.