Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yarıyıl Tatili

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2022 00:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2022 00:14

Tatil, çocuklar için dinlenmeleri ve aynı zamanda dinlenirken eğlenceli zaman geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu nedenle çocuğunuzun iyi bir tatil programına ihtiyacı vardır. Çocuğunuzla yapmayı planladığınız tatil planı onun hem eksik olduğu ders konularını gidermesine hem kitap okumasına hem de oyun, gezi gibi etkinliklere katılmasını sağlamaya uygun olmalıdır. Çocuğunuzla birlikte kitapçıları dolaşıp keyif alacağı konularla ilgili kitaplar seçmek hem okuma alışkanlığını destekleyecek hem de anne baba ve çocuk olarak keyifli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Çocuğunuzu kitap okumaya teşvik etmek amacıyla okuduğu kitabı anlatmasını istemeniz ya da o okurken yüksek sesle dinlemeniz aranızdaki paylaşım duygusunu artıracaktır. Bunun yanı sıra kendi yetenek ve becerilerini oyun etkinlikleri ile geliştirmesini de sağlamış olacaktır. Ayrıca ara tatilde öğrendiklerini pekiştirmesi adına esnek bir şekilde tekrarlar yapması yeni döneme başlarken faydalı olacaktır. Tekrarlarının kontrolünü birlikte sağlamak çocuğunuzun neler yapabildiğini görmeniz açısından size de fikir verecektir.

Pek çok çocuk için sömestr, evde daha çok bilgisayar oyunu oynama anlamına geliyor ancak anne ve babalar olarak çocuğun bilgisayar karşısında geçirdiği süreye ve oyunların içeriğine karşı son derece dikkatli olmalısınız. Bilgisayar oyunlarına tümüyle karşı çıkmak, ona “Bilgisayar oyunu oynama.” demek doğru bir yaklaşım olmayacaktır çünkü özelikle çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişmektedir. Ayrıca çocuğunuz bu durumda size olumsuz tepkiler verebilir ve bu durum aranızdaki ilişki açısından da sizi zor durumda bırakabilir. Bu nedenle anne ve baba olarak bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğiniz eğitici ve eğlendirici oyunları oynamasına izin verebilirsiniz. Çocuğunuzun bu yasağı anlayışla karşılaması için ona şiddet içeren oyunlara neden izin vermediğinizi sade bir dille anlatmak onun durumu anlayabilmesi adına oldukça önemlidir. Uzun süre bilgisayar ve televizyon karşısında oturmak çocuklarda göz rahatsızlıkları, duruş problemleri ve radyasyona maruz kalma sonucu gelişen pek çok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu durumu ona uygun bir dille anlatmalısınız. Bir iletişimi olmayan bilgisayar oyunu ya da televizyon aktivitelerine belirli bir süre ayırmasını istemelisiniz.

Daha çok arkadaş etkileşimini artıran, sosyal ilişkileri şekillendiren, çocuğunuza bir grubun parçası olduğunu hissettiren, iletişim kurma ve grupta var olabilme yetilerini geliştiren aktiviteleri ve oyunları tercih etmesini söylemelisiniz.

ANNE - BABALARA YAKLAŞIM ÖNERİLERİ

Bilinçli bir anne baba olarak çocuğunuzun internetteki zararlı siteleri ziyaret etmemesi için gerekli önlemleri almalısınız ancak eğer dikkatinizden kaçmışsa sömestr tatilinde yapmanız gereken şey, çocuğunuzu zararlı sitelerden koruyan programlardan yararlanmak olmalıdır. Bu programlar sayesinde çocuğunuzun hangi web sitelerini görüntüleyebileceğini, hangi oyunları oynayabileceğini ve hangi programları kullanabileceğini rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

 Anne ve babalardan beklediğimiz ara tatil sürecinde öğrencileri karne notlarından ötürü eleştirmemeniz, onları sevdiği şeylerden mahrum bırakmamanız, onlara arkadaşlarının ya da büyüklerinin yanında yaralayıcı söz ve ifadeler kullanmamanızdır. Çocuğunuzla karne değerlendirmesi yaparken onu çabasından ve isteğinden dolayı takdir etmeniz ve sonrasında karne notlarının kendisinin çabasıyla düzeleceğine olan inancınızı hissettirmeniz aranızdaki ilişki noktasında iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Öğrenciler için tatil yalnızca dinlenmek ve eğlenmek değil, iyi vakit geçirirken bir yandan da öğrenme amaçlı değerlendirilmelidir. Anne ve baba olarak önce kendi davranışlarınızı değerlendirerek çocuğunuzla nasıl konuşmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Onu övmelisiniz ve ona olan güveninizi belli etmelisiniz. Çocuğunuzun başarısını diğer arkadaşları ya da kardeşleriyle kıyaslamamalısınız. Her bireyin farklı öğrenme tarzları olduğunu unutmamalısınız. İkinci dönem daha iyi olacak mesajı vermelisiniz. İkinci dönemin eksiklerini kapatabilmesi için bir fırsatı olduğunu vurgulamalısınız. Eğer çocuğunuz başarılı ve olmasını istediğiniz gibi bir karne getirmişse onu ödüllendirmelisiniz ve eğlenceli vakit geçirmesine izin vermelisiniz. Ona karne hediyesi olarak söz verdiğiniz bir şeyi almanız ya da onu bir seyahate götürmeniz tatilini iyi ve mutlu geçirmesini sağlayacaktır.

Çocuğunuzla birlikte bir aktivite ya da etkinlik seçimi yaparak onunla okul döneminde geçiremediğiniz zamanın telafisini yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Kültür ve Sanat sitelerinden birlikte gidebileceğiniz etkinlikleri seçmek hem çocuğunuzun hem de sizin keyifli ve mutlu zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.