Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapılandırma!

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2018 12:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2018 12:32

18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun’ müracaat süresi ile ilgili geriye sayım başladı.

Bilindiği üzere söz konusu Kanun ile 

• 31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncellenmesi söz konusu olup; 

• Vergi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve aynı zamanda devlet kurumlarına olan diğer borçların 18 taksitte 36 ay sürede ödenebilmesi kolaylığı, 

• Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı, 

• Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim, 

• Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim, 

• Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, 

• Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, • İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, 

• Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, 

• Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, • İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, 

• Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, 

• Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması, 

• Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme, 

• Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir. 

Mükelleflerin müracaatlarla ilgili büyük hassasiyet göstermesi gerekliliği kaçınılmazdır. Lakin ödeme kolaylığı veya affın zamanlama olarak piyasanın çeşitli tedirginlikler yaşadığı bir döneme gelmiş olması mükelleflerin önlerini görememelerinden dolayı bulanacakları ödeme taahhütlerini göze alamadıkları için müracaat etmeleri konusunda da tedirginlik yaratmaktadır. 

Devletimiz bu konuda gerekli önlemleri almakta; mükellefleri gerek mektup ile gerekse telefon ile aftan yararlanmaları konusunda ilgili kurumlarınca uyarmakta ve aynı zamanda da davet etmektedir.

Yine süre kısalmaya başladığında bütün mükellefler son güne bıraktıkları müracaatlarını yapabilmeleri konusunda hem kendilerini ve hem de devlet kurumlarını sıkıntıya sokmaktadırlar.

Müracaatlarla ilgili kamuoyunun müracaat süresinin uzatılması hususunda bir talebi oluşmuştur. Bununla birlikte sorumluluklarının bilincinde olan bazı mükellefler, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi 7020 sayılı kanun ile ilgili ödemeleri devam ederken 31.03.2018 tarihi ile 31.07.2018 tarihleri arasında bu kanun hükmünden faydalanma koşullarını kaybetmiş olan mükellefler ile yine 31.03.2018 tarihi ile 31.07.2018 tarihleri arasında ödeme güçlüğüne düşmüş olan mükellefler de kanuna eklenecek bir paragraf ile ilgili kanunun imkanlarından faydalanma talebinde bulunma hissiyatı içine girmişlerdir. 

Devletimiz her zamanki gibi bu konuda gereğini yapacak ve mükelleflerin işlerini ve özel hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli imkanları kendilerine sunacaktır diye düşünüyorum. 

Tabi bu arada Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ve muhasebe bürolarının iş yoğunluklarının da bu konu çerçevesinde değerlendirilmesini ve meslektaşlarımızın da iş yoğunluğunun göz önünde bulundurularak konunun çözümü için bir yol haritasının belirlenmesi talebini de fırsat bulmuşken ben de devlet yetkililerimize ve kamuoyuna iletmiş olayım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.