Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapılandırma (2)

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2018 14:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2018 14:56

18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan ‘Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun’ müracaat süresi ile ilgili geriye sayımın başladığını sürekli belirtiyorum.

Söz konusu Kanun ile Bağ-kur prim borçlarına da ödeme kolaylığı getirilmiştir. Bunun yanında daha sonra blok borçlanma şartı ile Bağ-kur günlerinin silinerek prim borçlarının ortadan kaldırılması hususu da geçerli hale getirilmiştir.

18.05.2018 tarihinde onaylanan ve aynı gün Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren torba yasada aşağıdaki ifadeler yer almıştır. 
“GEÇİCİ MADDE 76- Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, Kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 31.05.2018 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu tarihten önceki sürelere ilişkin prim borçlarını, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya ilgili Kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmez. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 01.06.2018 tarihi itibarıyla yeniden başlatılır.
Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez ve bu madde kapsamında ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilir. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılır.
Birinci fıkraya göre sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 01.01.2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz.
Sigortalılıkları önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fıkrası hükmü uygulanır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”
Bağ-kur sigortalıları; 18.05.2018 tarihinde yürürlüğe giren geçici madde ile  31 Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bu primlere ilişkin hizmet sürelerini talep etmeleri halinde bu süreler dondurulacak ve bu sürelere ait borçların takibi yapılmayacak. Bununla birlikte dondurulan ileriki tarihlerde, bu hizmet süreleri istendiği takdirde gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri tarafından canlandırılabilecek. 
31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle ödenmemiş, ödeme vadesi geçmiş Bağ-kur prim borçları torba yasanın resmi gazetede yayımlandığı tarih olan 18.05.2018 tarihinden itibaren bağkur prim borcunuzu ödemez ya da yapılandırmazsanız 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ödemediğinizde ya da yapılandırmadığınızda 31 Mayıs 2018 tarihinden önceki bağkur prim borçlarınızın tamamı otomatik olarak silinecek ve hizmetler de dondurulacak. Daha sonra istendiğinde de dondurulan bu süreleri canlandırma yolu ile borçlanarak hizmetten saydırabilinecek. Şayet vergi mükellefiyetiniz veya çiftçilik kaydınız yok ise geriye dönük bu borçlardan kurtulmuş olacaksınız.
Ancak Vergi mükellefiyetiniz ve Çiftçilik kaydınız devam ediyor ise Bağ-kurunuz 01.06.2018 tarihinden itibaren yeniden açılacak ve primler tahakkuk etmeye devam edecek. Bu prim borçlarınızı zamanında öderseniz % 5 indirimle ödeyebileceksiniz.
Düzenlemenin yayımı tarihinden önce yani 31 Mayıs 2018 tarihinden önce Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar, bu kanunda belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın 31 Aralık 2018’e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanabileceklerdir. 
Diğer bir hususta; Kanunda belirtilen şartlardan kasıt 4-b/Bağ-Kur, Ek-5/Tarım Sigortası ve Ek-6/Ticari Taksi-Dolmuş Şoförlerinin Sigortalılığı maddeleri kapsamındaki sigortalılar, borçlarını yapılandırmaları, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması ve yapılandırılan borçların ilk taksitini ödemeleri ve ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları veya önceki borçlarını dondurmaları kaydıyla sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabileceklerdir. 
Şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere… Başta esnaf olarak üzere Bağ-kur sigortalısı olan tacirler ve şirket ortakları ile çiftçiler son günlerde yaşanan global krizin ülkemizde hissedilen ekonomik baskısı altında seslerini çıkaramadan ezilmektedirler. Zeytin olsalar güzel yağ verecekler lakin insanoğlu ezilmeye gelmiyor.
Geçenlerde Sosyal Güvenlik Kurul Bursa İl Müdürlüğü nün Bağ-kur işlemlerinin yapıldığı 4. Katına bir işim gereği uğradım. Oldukça yoğundu. Vatandaş işini gördürme telaşında memur arkadaşlarımda cansiperane bir mücadele ile vatandaşın taleplerini yerine getirmek için gereğini yapmaya gayret ediyorlardı.
Bu af işleri, ödeme işleri ve sair işler bizde maalesef hep son dakikaya bırakılmaktadır. Dolayısıyla yine kamuoyunda affın müracaat süresinin uzaması temayülü gözükmektedir. 
Ben birkaç oldu bu konuyu gündeme getiriyorum. Talep vatandaştan, talebi karşılayacak makam Devlet-i Aliye… Ben de elçi… “Elçiye zeval olmazmış” diyorum ve esnaf, tacir arkadaşlarıma hayırlı işler, çiftçi arkadaşlarıma bereketli hasatlar diliyorum. 
Kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.