Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yankı Odası

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2021 00:01

Yazının başlığı bilim insanlarınca ‘‘Sosyal medyanın denetimsiz mekanizması ve uygulanan filtrelemelerle, bireylerin kendileri ile aynı görüşteki kullanıcılardan oluşan, görünmez küçük bir odaya hapsolması." olarak tanımlanıyor.

Konu ile ilgili saptamaları da;

"Mevcut tercihlerine uymayan materyalleri elemekle yetkilendirilen bireyler, sanal klişeler oluşturabilir ve kendilerini karşıt bakış açılarından uzaklaştırıp ön yargılarını güçlendirebilirler. İnternet kullanıcıları, benzer değerlere sahip benzer düşünen bireylerle etkileşimler arayabilir. Böylece değerleri kendilerinden farklı olan insanlar için önemli kararlara güvenme olasılığı azalır." yönünde.

Aynı bilim insanlarının Yankı Odası kavramı ile ilgili bir savlarını daha paylaşıp yazıya öyle gireyim;

Diyorlar ki; ‘‘insanlar sosyal medya hesaplarından görmeyi sevdikleri şeyleri beğeni, yorum veya paylaşım yaparak ödüllendiriyorlar ancak bu durum kişilerin farklı görüşlerden insanlara olan güvenlerinin giderek azalmasınında önüne geçemiyor. Aksine kişinin kendisini karşıt görüşlere karşı izole etmesine yol açıyor. Sonuç olarak ta toplum içindeki sosyal ve siyasi kutuplaşmaları arttırıyor.’’

Doğru mu?

Bence çok doğru ama eksik.

Eksikliği şu ki sosyal medya da yapılan paylaşımlarda çoğunlukla bilgiye dayanmayan ya da hatalı yarım yamalak verilere yaslanan ve kişinin aşağılık kompleksini dışa vuran cümlelere çok rastlanıyor.

Elbette karalayıcı,aşağılayıcı,popülist ve had bildirici paylaşımlar yapmayı meslek haline getirmiş yövmiyelilerden söz etmiyorum.

Eminim ki onlar bir gün mutlaka nasıl birden bire türedilerse yine birden bire yok olup gidecekler.

Sanırım sıkıntının kaynağı insanın 'her zaman haklıyım' düşüncesi ve kendi düşüncesine,görüşüne aykırı olan ne kadar görüş varsa hepsine düşmanca yaklaşması.

Belki de yaklaşmaktan da öte alenen düşman olması.

Bu tarz paylaşımlar yapanların bilgilerini güvenilen kaynaklardan yararlanarak teyid etme dertleri filanda yok.

Hele köpürtülen bir konuda klavyeye yapışmadan önce başka görüşleri de göz önüne alma eğilimleri hiç yok.

Tabi ki, farklı bakış açılarına saygı duyulması ise hiç ama hiç yok.

Özellikle de Twitter de...

İnsanın yapılan paylaşımları gördükçe kanı donuyor doğrusu.

Hani dışarıdan biri bizde ki etiketlerin altında yazılanları görse bu ülkede sözcükler üzerinden iç savaş var zanneder.

Haksız da sayılmaz;küfürler,hakaretler,tehditler,hedef göstermeler gırla gidiyor;pirelerin deve yapılması,bir bardak suda fırtınalar kopartılması da vaka-i adiyeden bu mecrada.

Hele bir de sadece karşıtlık olsun diye açılan etiketlerin altına konudan kesinlikle bihaber kişilerin kerameti kendinden menkul iletileri yok mu?

Eskiden ağzı olan konuşuyor denilirdi;şimdilerde klavyesi olan yazıyor deyimi  makbul...

Politikacılarında birbirleri ile yüz yüze konuşmaktan ziyade bu uygulama üzerinden mesajlaşmaları da ayrı bir garabet.

Acaba diyorum adını sevimli bir kuştan alan bu uygulamayı bizden başka atar gider yapmak için kullanan milletler var mıdır?

Belki vardır da elimize su dökebilirler mi orası şüpheli.

Burada ki kör dövüşünün önlenmesi ancak kişinin kendisinden farklı düşünen insanların varlıklarını kabul etmesi,onlarla iletişime geçmeyi günahtan saymaması,herkesin kendisi gibi düşünmek zorunda olmadığını kabullenmesi, 'Onlar' ve 'biz' gibi ötekileştirilmiş kabile takıntılarından uzaklaşması koşullarına tabi ki, bu da bu coğrafya mümkün değil gibi.

Gerçi bir de sosyal medyanın insanların gazını alarak eylemlerini cümlelerle sınırlı tutması gibi bir özelliği de var  ama o bu yazının konusu değil.Onuda kısmet olursa bir başka yazıda didiklerim.

Bendeniz uzun zamandır  twittere hiç bakmıyorum dersem yeridir.Hatta telefonumda ki uygulamayı bile kaldırdım.Elbette bakmayınca yok olmuyor tabi de, ben yokmuş sayıyorum.

Her zam haberi ile sürekli kulaklarım çınlarken bir de yankı odasına girip titreşemem doğrusu....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.