Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yanıyoruz !

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2022 00:05

Yaz ayları geldi. Sıcaklar 30 derecenin üzerinde. Arada bir yağmur gelip serpiştirse de yakıcı güneş etkisini gün boyunca sürdürüyor.

İnsanlar sıcaktan korunma ve serinleme adına gölgeleri tercih ederken, ekonomik sıkıntılar bahane edilmesi ve bu bahaneler nedeniyle pek çok işyerinde klimaların açılmayışı da tepki çekiyor. Bugünlerde en büyük üzüntü veren olay ise yine geçen yıl olduğu gibi Muğla’dan, Marmaris’ten geldi. Tatil beldesi ülkemizin gözde turizm merkezi Marmaris, sezon açılır açılmaz orman yangınlarıyla karşılaştı.

Yangın, Hisarönü Mahallesi Bördübet Mahallesi 17 adalar mevkiinde önceki gün saat 20.00 sıralarında çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Marmaris'te farklı noktalarda devam eden yangınla mücadele 3. Gününde verilen bilgiler şöyle;

“Havadan müdahale 27 helikopter ve 14 uçakla yeniden başladı. Gece görüşlü hava araçlarının 4 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de olacağını belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, güvenlik tedbirleri kapsamında 51 hanede 151 kişinin tahliye edildi. Değirmenyanı bölgesindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı boşaltıldı.

Bakan Kirişci, yangındaki son duruma ilişkin şunları söyledi: "Özellikle rüzgar hızındaki artış, hava sıcaklığındaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına, alevlenmesine neden oldu. Bir kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Bunun ikisinin arasında bir durumumuz var. Arzumuz, isteğimiz, yarın kaldığımız yerden bu iki lokasyon olarak ifade edebileceğimiz noktadan bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız"

Yine olay bölgesine gelen ve incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangınla ilgili sabotaj ihtimalinin değerlendirildiğini söyledi. "Hem ormandaki arkadaşlarımız hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar" dedi. Cumhuriyet Başsavcılığı yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Bursa’dan da Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve AFAD ekipleri yangına müdahale edebilme için Muğla’nın Marmaris ilçesine gönderildi.

Allah beterinden saklasın. Durum çok vahim. Biz her ne kadar yangın bölgesinde olmasak, yangınla ilgili yayınları, fotoğrafları gördüğümüzde içimiz cız ediyor. Bölgede görev yapan meslektaşlarımızdan gelen bilgilere göre, yangın öyle sanıldığı gibi küçük bir bölgede değil. Rüzgarında etkisiyle genişleyebiliyor.

Umarım, çalışma yapan ekiplerimiz kısa zamanda yangını söndürürler.

Tabi, ülkemizde meydana gelen böylesi istenmeyen olaylar sonrasında tartışmalarda başlatılıyor. Önce fırsat kollayanlar iş başı yapıyorlar. Bakın, Marmaris yangını ve gelişmeleriyle ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya ve internet ortamında bir inceleme başlatmış. Verilen bilgiler bu işin ne kadar dejenere edildiğini ve halka nasıl yanlış bilgiler verilip alevlerin ateşlendiğini gözler önüne seriyor.  

Yangınla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalarda, instagram ortamında Marmaris etiketi kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı, bu hesapların yüzde 59.42'sinin bot hesaplar olduğu aktarıldı. Yani, bu hesaplar sahte.

Twiter ve Faceboock hesaplarında ise "'Orman' kelimesi kullanılarak 16 bin 31 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 67.38'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Yanan' kelimesi kullanılarak 17 bin 235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 56.1'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Uçaklar' kelimesi kullanılarak 3 bin 571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 71.74'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

'Şahan' kelimesi kullanılarak 10 bin 723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 57,14'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir. 'Otel' kelimesi kullanılarak 5 bin 709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 54.55'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir."

Geçtiğimiz sene yine Marmaris’te meydana gelen yangınla ilgili olarak ünlü oyuncu Şahan Gökbakar’ın ismi ve hesapları kullanılarak binlerce sosyal medya paylaşımı yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Bu durum, ülkemizdeki yaz aylarında sıcaklık nedeniyle güneş ışınları nedeniyle insanların yanması veya terlemesinin yanında, Marmaris Orman yangınının doğaya ve insanlığa verdiği zararın yanında birde sosyal medya yangınıyla da imtihan halinde olduğumuzu gözler önüne serdi.

Demek ki, ülkemizde en kısa zamanda bir sosyal medya kanunu çıkarılmalı ve gerekli olan çalışmalar yapılıp sahte hesapların kapatılması sağlanmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.