Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vücut ısısı

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 00:03

Vücut ısısı sadece enfeksiyon hastalıkları ile değil, yaşam tarzı, yaş ve çevre ısısı ile de ilgilidir.

Metabolik sağlığın göstergelerinden biridir vücut ısısı. Metabolizma hızı ile, hatta bir bakıma yaşam süresi ile de bağlantılıdır.

Peki normal şartlarda vücut sıcaklığı ne kadar olmalıdır? 1851'de Carl Reinhold  August Wunderlich isimli bir Alman doktor, bir şehirde 25.000 sağlıklı kişiyi araştırıp insan vücudunun standart sıcaklığının 37 C  olduğunu tespit etti.

Bununla birlikte, son analizler ve araştırmalar, ortalama vücut sıcaklığının şimdilerde daha düşük olduğunu göstermekte.

Örneğin, Birleşik Krallık'ta 35.000'den fazla insan ve yaklaşık 250.000 sıcaklık ölçümü üzerine yapılan bir çalışma, 36.6 ° C'nin ortalama oral ( ağız içi ) sıcaklık olduğunu buldu.

1851 yılındaki çalışmada bulunan ortalama sıcaklık ile bu çalışmada bulunan ortalama sıcaklık arasındaki fark , ölçüm araçlarındaki değişikliklerin bir sonucu olabilir mi? Yoksa yeni bulguların önceki bulgulara göre biraz düşük olması daha yüksek yaşam beklentisini ve daha iyi genel sağlığı mı yansıtıyor?

Bu soruların cevaplarını araştırmak üzere California'daki Stanford Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar ve Coğrafi Tıp Bölümü'nde Myroslava Protsiv ve meslektaşlarının yapmış oldukları çalışma eLife dergisinde yayınlandı.

Ekip, "19. yüzyıl ile bugün arasındaki sıcaklık farklarının gerçek olduğunu, Sanayi Devriminden bu yana insan sağlığı ve yaşam süresindeki değişikliklerle daha düşük vücut ısısı arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürmekte.

 Araştırmacılar hipotezlerinin gerçeği ne ölçüde yansıttığını anlamayı hedefleyerek farklı zaman dilimlerinde biriktirilmiş olan tıbbi kayıtlardaki verilerden yararlanmışlar.1862 ile 1930 yılları arasındaki veriler, 1971 ile 1975 yılları arasındaki veriler ve 2007 ile 2017 yılları arasındaki veriler sayesinde toplam 677.423 vücut ısısına ulaşmışlar.
         Çalışmalar sonucunda şu sonuçlar ortaya çıkmış :

Günümüzde erkeklerin ortalama vücut ısıları 19. Yüzyılın başında doğanlara göre 0,59 C daha düşüktür. Günümüzde kadınların vücut ısıları 1890 yılında doğan kadınlardan 0,32 C daha düşüktür. Her on yılda insanların vücut ısıları 0,03 C düşüyor.

Bu çalışmalar insanların fizyolojik olarak değişebildiğini ortaya koymakta. Bu değişimin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Beslenme tarzındaki değişiklikler, insan vücudunun karşılaşmakta olduğu tek hücreli canlıların değişmesi, barınma şartlarının ve iklimin değişmesi bu ilginç fizyolojik değişimin muhtemel nedenleri arasındadır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

        

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.