Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Virüsün sarstığı Türkiye, ekonomisini de düşünmeli

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2020 00:01

Sadece 7 gün önce açıklanmıştı; Türkiye’de Corona virüsü sadece 1 kişide tespit edilmiş ve gereken önlemler alınmıştı… Bugün 17 Mart 2020; Sayı 47 ve hasta sayısı artıyor

Çin ve İran’da patladı hastalık… Asya ülkelerinin tamamına yakınında görüldü, İtalya ne yapacağını bilemez hale geldi, yaşlı hastaları kendi hallerine bırakma kararı aldı… Almanya, İspanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkeler, üst düzey yetkililerin ağzından virüsle savaşmaya başladıklarını açıkladılar. Suudi Arabistan, Kabe’ye girişleri yasakladı, camilerde namaz kılmak isteyenler evlerine davet edildi…

TÜRKİYE

Türkiye’de ilk, orta, lise ve üniversiteler tatil edildi, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, spa ve spor merkezlerinin faaliyetleri durduruldu. Toplantılar, geziler, uçuşlar, mitingler iptal edildi, “kalabalıklarda bulunmayın” çağrıları yapıldı. Spor karşılaşmaları seyircisiz oynandı, tadı tuzu kaçtı…

Umre’den dönen yaklaşık 11 bin vatandaş, öğrenci yurtlarında karantinaya alındılar ancak hiç memnun değiller… Kaçma girişimleri engellendi ve polisle çatıştılar… Devreye yetkililer girdi; Yurtlar için kullandıkları ‘Ahır gibi burası’ sözü hepimizi incitti. Halen virüs tehlikesinin farkında değiller. 20 ülkeye uçuşlar yasaklandı ve ülkeye dönmek isteyenler için bazı günlerde uçuş yapılacak.

Bu arada faizsiz kredi verilmesi gündeme gelebilir. Bence kiralar dondurulmalı, banka kredileri ertelenmeli ve çalışanların alım gücünü yakından ilgilendiren ürün zamlarına dikkat edilmelidir. Emeklilere verilecek promosyonların acilen 2.000 TL’ye çıkarılması sağlanmalıdır. Bayram ikramiyeleri de erkene çekilmelidir. Esnafın borçlarına da çözüm bulunmalıdır.

ALMANYA

Bu arada dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Almanya’da Başbakan Angela Merkel, Alman hükümetlerinin tarihinde eşi benzeri görülmemiş önlemler alınacağını açıkladı. Maliye Bakanı Olaf Scholz, “Devlet destekli kalkınma bankaları, hiçbir üst sınır olmadan kredi verecek” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise devletin ilk adımda 614 milyar dolar değerinde krediyi garanti etmek için para musluğunu açacağını belirterek, “Bu hiçbir sağlıklı şirketin ve işçinin sorun yaşamayacağı anlamına geliyor” dedi. Almanya, 2008 yılındaki küresel mali krizde şirketlerine 500 milyar dolar civarında kredi açmıştı. Hükümetin açıkladığı son 614 milyar dolarlık kredi paketi, bunun da ötesine geçerek savaş sonrası en büyük yardım planı olarak tarihe geçti.

FRANSA

Fransa'da salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 148'e, vaka sayısı ise 6 bin 633'e yükselirken tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerleri kapatıldı. Fransa'da sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonları açık bırakıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen şirketlere birçok kolaylık sağlanacağını ve mali yardımlarda bulunacaklarını, bunun için 300 milyon avro kaynak ayırdıklarını söyledi. Macron, dünden itibaren şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemelerinin askıya alındığını duyurdu. 

HOLLANDA

Zor durumdaki işletmeler için 100 milyar Euro’yu içeren paket açıkladı. Çalışanların hakları korumaya alındı.

ABD

ABD zor durumdaki işletmeler için 700 milyar dolarlık paket açıkladı. Piyasaya bol para gireceği için halkın da alım gücünde herhangi bir azalma olmayacak.

Virüs, dünya ekonomilerini vurmaya başladı. Dirayetli Türk halkı, gerekeni yapacak ve buradan çıkmayı başaracaktır

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.