Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin uzay yolculuğu başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2021 00:00

Teknoloji çağının getirdiği yeniliklere bağlı olarak ülkeler kendi milli teknolojileriyle küresel uzay yarışında söz sahibi olmak için mücadele ediyor.

Günümüzde teknoloji bilimi olmadan bir şeyin gerçekleşmesi mümkün gibi görünmüyor. Teknolojide söz sahibi olan her alanda söz sahibi olduğu gerçeği de zaten ortada…

Bu bağlamda Türkiye de artık gelişmiş ülkeler kategorisinde yer almak için  teknolojiye yöneldi, bu yönde gerçekleştirdiği bir kısım çalışmalarınıvhayata geçirdi, bir kısmını da planlar ve projeler dahilinde hayata geçirilmeye çalışıyor.

Uzun süreli bir planlama ve çalışmanın ürünü olan Türkiye'nin ilk milli uzay programı önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle tüm dünyaya ilan edildi.

‘Milli Uzay Ajansı’ Tanıtım Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında şunlara değindi.

İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olan ‘İmece’nin entegrasyon işlemlerinin tamamlandığı, testlerinin ise sürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle vurguladığı bir başka ayrıntı ise,  devam eden süreçte  Türk mühendislerinin yerli yazılımlarıyla uydulardan elde edilen bilgilerle güvenliğin tamamen sağlayacağı bilgisi oldu.

TÜBİTAK aracılığıyla 18 yılda uydu, uzay, fırlatma sistemleri uzay ekipmanları konularında 56 projeye toplam 2,1 milyar lira kaynak sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzay programı çalışmasını 10 aşamada gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu 10 aşamalı programda öne çıkan başlıkları şu şekilde sıralamak mümkün.

 İLK HEDEF’in 100. Yılda yani 2023’te Ay’a ilk teması milli ve hibrit roketle sert bir iniş gerçekleştirmek

*   Milli Uzay Programı’ndaki ikinci hedef, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmak.

*  2028’de planlanan üçüncü aşamada aracın yakın yörüngeye çıkarması ve ilk fırlatmayı bu milli roketlerle yapmak.

 *  Dördüncü hedefte, uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.

*   Beşinci hedefte ‘uzay havası ya da meteorolojisi’ olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliği artırmak. 

*   Altıncı hedefte Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmak.

*   Yedinci hedef,  ülkemizde uzay sanayii ekonomi sistemini daha da geliştirmektir.

*  Uzay programımızdaki sekizinci hedef, bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak.

* Dokuzuncu hedefte uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmek.

*   Uzay Programı’ndaki onuncu ve son hedef ise,  bir Türk vatandaşın uzaya göndermek olacağı belirtildi. Bu yolculukta, uzaya gönderilecek vatandaşın, turistik gezi amaçlı olmadığı, gelecek nesillere yol gösterecek bir bilim misyonu tasarlamak olduğu vurgulandı.

Bu çalışmalar önümüzdeki süreçte netleşecek, şimdiden hayırlı olsun.

BEYİN ÇİPİNİN İNSAN DENEYLERİ BAŞLIYOR

Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink çipinin insanlı deneylerine bu yıl başlayabileceğini söyledi.

SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucus Elon Musk, Neuralink implant güvenliğini sağlamak için çok sıkı çalıştıklarını ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile yakın iletişim içerisinde olduklarını belirterek,  işlerin iyi gitmesine bağlı bu yılın sonlarında ilk insan deneylerine başlayabileceklerini belirtti.

 Elon Musk, yakın zamanda bir maymunun sadece düşünce ile bilgisayar oyunu oynadığını ileri sürerek konu hakkında önemli gelişmelerden bahsetti.

Bu proje teorik olarak kimileri için ‘heyecan verici’ görünse de, öncelikle insan beynine yapılacak müdahalenin risk taşımadığından emin olmak gerekecek. Şu ana kadar Neuralink’in domuz ve maymunlar üzerinde test edildiği ve umut verici sonuçlar alındığı ifade edildi.

ÇİP HANGİ ALANLARDA KULLANILACAK?

Neuralink tarafından geliştirilen bu implant sayesinden özellikle engelli, Alzheimer ve Parkinson hastalarının hayatının kolaylaştırılması hedefleniyor. Elon Musk daha önce yaptı bir tanıtımda, beyin implantının, hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini duyurmuştu.

PEKİ NEURALİNK ÇİPİ NASIL ÇALIŞIYOR?

İnsanlığın geleceğini yapay zeka ile insan beyninin birleştiği bir gelecekte gören Musk, saç telinden daha ince sicimlere bağlı elektrotlar ile beynin sinyallerini çözme girişimi olarak adlandırılan Neuralink projesi ile yakın gelecekte konuşmaya bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.

Neuralink, ultra yüksek bant genişliği beyin-bilgisayar ara yüzleri geliştirmeyi amaçlıyor. İnsanlarda kullanılması planlanan mevcut tasarım, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri genişliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor. Bu çipin nöronları ve sinir uçlarını uyarması hedefleniyor.

Görüldüğü gibi dünyada gelinen son nokta bu şekilde. Buna bağlı olarak hızla gelişen dünya önümüzdeki süreçte bizlere daha neyi öğretecek neyi gösterecek insanlık nasıl bir hal alacak hep birlikte bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Hayırlara vesile olsun diyerek,

Sağlıkla kalın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.