Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de çöpe giden servet

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 00:00

Konu çok önemli…

Alın terinin, emeğin, harcanan masrafın çöpe gitmesinden bahsediyoruz.

Dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunu olan  israfın boyutunu da rakamlar açıklıyor.

Yapılan araştırmalarda günümüzde dünya genelinde herkese yetecek kadar yiyecek üretilmesine rağmen, her gün açlık ve bağlantılı sebeplerle yaklaşık 25 bin kişinin hayatını kaybettiği gerçeğini hepimiz biliyoruz. Bu tabloya rağmen yine de önlemeyen bir tehdittir israf…

Dünya üzerinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşıyor…

Gün geçtikçe çığ gibi büyüyen gıda israfını önlemek, ülke gündemlerinin de ilk sıralarında.

Gıda israfını önlemeye yönelik projeler hızla hayata geçirilmektedir. Fakat bu önlemler israfı önlemede yetersiz kaldığı bir gerçektir.

Türkiye, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yeten bir kaç  ülkeden biridir.

Ancak belirli dönemlerde yapılan araştırmalara  göre besin maddelerinin onda biri çöplüğe gidiyor. Bu oran turizm işletmelerinin yoğunlukta olduğu bölgelerde katbekat artıyor.

 Bu bağlamda ülkemizde, turizm işletmelerinin sayısı düşünüldüğünde, gıda israfının miktarı hesaplanamayacak boyutlara ulaşmaktadır.

Küresel bir probleme dönüşen israfın ülkemizde ne boyutlarda olduğu dün açıklanan bir raporda sonuçların çok da iç açıcı düzeyde olduğu söylenemez.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hazırladığı rapor, Türkiye’de israfın ne derecelere geldiğini ortaya koymuş.

Rapora göre Türkiye, bir yılda yaklaşık 555 milyar lira kaynağını israf ediyor.

Türkiye’de 214 milyar lira gıda israfı yapılıyor, günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Ayrıca enerjide, suda, gıdada, meyve-sebzede israfın boyutları uçurum gibi…

Türkiye’nin toplam enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edilmiş ve  rapora göre konutlarda her 100 TL’lik elektrik faturasının 35 TL’sini tasarruf etme potansiyeli hesaplandığında en büyük israflardan biri de  enerjide olduğunu görüyoruz.

Açıklanan raporda israfın her alanda olduğu ve bunun rakamları da ülkemiz için tam bir servet kaybı olduğu açıkça ifade ediliyor.

Rapor, Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ettiğine dikkat çekerken bunun 2018 yılı verilerine göre 555 milyar liraya ulaştığını ortaya koyuyor.

Raporda, gıda alanında Türkiye’de israf edilen miktarın 26 milyon ton olduğuna işaret ediliyor,  bunun 125 milyar liraya karşılık geldiği açıklanmış.

Ayrıca, Türkiye’de bir yılda yetişen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ı kaybolduğu veya israf edildiğine de dikkat çekilerek en iyimser hesapla bunun 25 milyar lira değerinde olduğu vurgulanmış.

 

Boşa damlayan musluktan 11 milyar TL kaybediyoruz

Damlayarak akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep oluyor.

Yapılan hesaplamalara göre bunun maliyeti her konutta 6 bin TL civarinda olduğu görülüyor.

Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL olarak ortaya çıkıyor.

Şimdi rakamları göz önünde bulundurursak, dünyanın en önemli sorunlarından olan bir israf var  ve buna bağlı olarak da milyonlarca insanı yerinden yurdundan eden açlık söz konusu

Kaynaklarımızı yok eden israf, insanlığı ve dünyayı ciddi risklerle karşı karşıya bırakıyor.

Mevcut kapitalist sistemin sürekli tüketime teşvik ettiği günümüzde küresel ısınma ve diğer doğa olayları da düşündüğümüzde ciddi önlemler almanın zamanı geldiğini belirtiyor uzmanlar.

Gıda israfının yüzde 42’sinin hanelerde olduğunu hesaba katarak bu durumda hem bireysel olarak, hem de toplumsal olarak herkesin duyarlı davranmak zorunda olduğunun da altını çizmek lazım.

Sözün özü önce sen israfa dur de!

Gereksiz harcamaların önünü kes!..

Bu kötü gidişata hep birlikte engel olalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.