Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye, otomotivde dönüşümün parçası olacak”

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2020 00:02

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlediği 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması geçtiğimiz hafta yapıldı.

“Elektrikli Araçlar” teması ile düzenlenen ve online ortamda gerçekleşen yarışmanın ödül töreni öncesinde, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OİB Yönetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle sektöre ilişkin değerlendirmelere bulundular.

Açılışta “Türkiye, otomotivde dönüşümün parçası olacak” diyen Baran Başkan, “Otomotiv endüstrisi olarak şimdiden söyleyebiliyoruz ki bu yıl da 15. şampiyonluğa ulaşacağız. Son üç yıllık ihracat ortalamamız 30 milyar dolar. Ülkemiz, dünyanın 14. Avrupa’nın ise 4. büyük motorlu araç üreticisi konumunda bulunuyor. Dünyada kalite bilinci, üretim kabiliyeti, tedarik alt yapısı olarak mükemmel bir noktada ve aranan bir üretim merkezi konumundayız” şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Yarışmaya 291 başvurunun yapılması, yarışmanın ekosistem tarafından ne düzeyde önemsendiğini ve harekete geçirdiğini gösteriyor. Bizler de Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda çalışmaya gayret ediyoruz”; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da, “En önemli nokta; otomotiv ana ve tedarik sanayideki kg birim fiyatının 9 dolar 37 cent olması, yaklaşık 10 dolar. Türkiye’nin ihracat kg birim fiyatı ise 2020 yılında 1 dolar. Bizim artık 20 dolarlar yapmamız lazım” dedi.

291 yeni fikrin başvuruda bulunduğu 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında ise birinciliği Sürücüsüz araçlarda “insan gibi algılayan” kamera projesi kazanırken, yarışmaya 40 proje gönderen Bursa Uludağ Üniversitesi’ne En Çok Proje Gönderen Üniversite ödül verildi. Ödülü Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz OGTY Yürütme Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova’dan aldı.

Özetleyecek olursak ülkemizde otomotivin başkenti durumunda olan Bursa, konuyla ilgili ihracatçı birliğinden üniversitesine kadar bu sektöre önemli yatırım yapıyor. İşte bu yüzde TOGG’un Bursa’ya gelmiş olması bir tesadüf değil.

Buna ilave olarak, yine OİB başta olmak üzere Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliği’nin (Amerikan Society of Automotive Engineers - SAE International) iş birliği ile önümüzdeki hafta 12 Kasım 2020'de video konferanslar aracılığıyla online olarak Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı (IAEC 2020) gerçekleştirilecek.

Dünya otomotiv sanayisinin kalbinin atacağı ve bu yıl beşinci kez düzenlenecek IAEC 2020’de “Bağlantılı Araçlar ve Akıllı Altyapı”yı konuşacaklar. Konferansta ayrıca, “Kolaylaştırıcılar - Nesnelerin İnterneti ve 5G”, “Veri Yönetimi, Bulut Bilişim ve Siber Güvenlik”, “Bağlantılı Araçlarda İletişim Güvenliği”, “Otonom Araçlar”, “OPINA Projesi Tanıtımı” “Akıllı Şehirler”, “Bağlantılı Elektrikli Araçlar” ve “Eğitim ve Ar-Ge” konuları ele alınacak.

Sektör bütün bunları rekabet şansını kaybetmemek için yapıyor ve çok da doğru yapıyor… Dönüşüme ayak uyduramayan gidecek, bilhassa yan sanayi dikkat etmeli deyip bitirelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.