Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkan öğretmenden öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2022 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2022 00:04

Bu hafta Türkan öğretmenin değinmeye ihtiyaç duyduğu bir konu ile ilgili yazı yayınlıyorum. Bazı konulara değinirken aynı zamanda da önerilerde bulunacağım. Çok gerekli olduğunu düşündüğüm bu konu uygulandığında hayat kurtarır.

Okul öncesi eğitim sadece akademik eğitimin değil, belli başlı davranışların da kazandırıldığı ve bu kazanımları çocuğun hayata geçirmesinin beklendiği bir dönemdir. Çocukların birey olma yolunda sergilemesi gereken bu tutum ve eylemlerin kazanımdan alışkanlığa dönüşmesi biraz zaman ister. Biz eğitimciler bu planlamaları hazırlarken kendi öğrencilerimizin yaş ve düzeylerindeki ilgi ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundururken aynı zamanda o yaş grubundan beklediğimiz tutumları kazandırmayı amaçlarız. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemi faktör de ailenin bu tutumları alışkanlık haline geçmesi için okul ile işbirliğinde olmasıdır. Örneğin; trafik haftası ile ilgili okul öncesi düzeyde öğretilen kuralların uygulanması için ailenin de buna dikkat etmesi gerekir. Öğretmenin trafik kurallarını anlattığı öğrenciler okula gelirken arabanın ön koltuğunda oturtulmamalıdır. Ya da başka bir örnekle, çocuk sınıfta oyuncakları toplayıp, çevresini düzenlemeyi öğretmeni ile yapabilirken, evde canı istemedi diye anne toplamamalıdır. EĞİTİM ASLA TEK TARAFLI DEĞİLDİR!

Yemeği tablet ya da telefon ile yemeye alıştırılmış bir çocuk, okulda bununla karşılaşmadığı ve grup halinde farklı bir ortama adapte olmaya çalışırken zorlanabilir. Yemek yeme alışkanlığını doğru şekilde kazanamamış olan çocukların bu durumda okuldaki öğünlerini tam anlamıyla bitirmesi beklenemez. Bu kazanımın ve davranışa dönüşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Okulda kendi yemeğini kendi yemeye başlamış bir çocuğa ev ortamında doyması için ebeveyn eli ile yemek verilirse bu beceri kazanılmış sayılmaz. Bu nedenle okulda öğretmenin planladığı ve uyguladı öğrenme şekli evde de uygulamaya geçirilmelidir.

Çocukların küçük yaştan itibaren sorumluluklarını ve öz bakımlarıyla ilgili işlerini kendilerinin üstlenmelerine olanak tanınmalıdır.

Bir çocuk yemek yemeyi öğrenene kadar üstünü kirletebilir. Odasını toplamayı ve düzenlemeyi öğrenene kadar, odası sizin içinize sinecek düzeyde düzene girmemiş olabilir. Ayakkabısını giyebilmeyi öğrenene kadar, yavaş yavaş hareket edip sizin uzun süre beklemenize neden olabilir. (Sabır) Birlikte boya etkinliği yaparken çevresini batırmamayı öğrenene kadar eşyalara taşırabilir. Kendi eşyalarını düzenlemeyi öğrenmeye çalışırken yamuk ya da düzensiz şekilde katlayabilir. Farklı duygu durumlarını yönetebilmeyi öğrenene kadar farklı davranışlarda bulunabilir.

Bunlar çocukların karşılaşarak ve çabalayarak düzene sokacağı eylemlerdir. Her zorluğun üstesinden ebeveyn olarak siz gelmeye çalışırsanız çocukta öğrenme gerçekleşmez. Her türlü problemi siz çözer ve çocuğu buna alıştırırsanız. Sürekli size şikayete gelen ve problem becerisi gelişmeyen bir birey yetiştirirsiniz. İşin özeti çocuklarımızın kendini ifade edebilen, günlük yaşamda kendi öz bakımsal işlerini başarı ile yapabilen, deneyerek yanılmanın ve bu şekilde öğrenmeyi gerçekleştirebilmiş özgüvenli, problemlerinin üstesinden gelebilen, kendi haklarını savunabilen, ebeveyn kontrolü olmadan yaşamını idame ettirebilen çocuklar yetiştirmek için çocuklara imkanlar sağlamalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.