Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmci mayıs sonu için kolları sıvadı

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2020 00:00

Covid-19 salgın sürecinde ekonomik olarak bütün sektörler olumsuz etkilendi, bunların en başında turizm ve hizmet sektörleri geliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir televizyon programında  koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılan turizm merkezleri için önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Ersoy’un “iç turizm mayıs sonu başlar” açıklaması sektöre moral verip memnuniyet yarattı.

Koronavirüs salgınında binlerce çalışanıyla büyük bir kayıp yaşayan turizm sektörü, salgınla mücadelede  süreci iyi yöneten Türkiye  başarılı olduğunu ve insanların güvenini arttırdı. Vaka sayılarında da ciddi azalma olduğu görülen durumda yeni kararlar da alınmaya başlandı.

İşte tamda burada Kültür ve Turizm Bakan Ersoy, rahatlatan açıklamalarda bulundu.

Ersoy, “gidişatta sıkıntı yaşanmazsa mayıs ayı sonu itibariyle iç trafik başlayacak. Kontrollü iç hat uçuşlarıyla turizm sezonu açılacak” dedi.

Aynı zamanda bir sertifikasyon kurulu oluşturduklarını  ve konaklamanın kurallarını belirlediğinin altını çizdi. Buna göre  Sertifikasyon alan tesisleri duyurulacak, tatilciye ‘buralara gidebilirsiniz’ denilecek.

 Şehirlerarası seyahat ve iç hat seferleri de bu dönem başlayacak. Vaka açısından sıfır olan ülkelerle karşılıklı kapılar açılacak diyen Ersoy’un bu sözleri sektör temsilcilerini umutlandırarak iç turizm için kollar sıvandı.

Bu durumda mevcut koşullar altında zor bir sezonun söz konusu olacağı biliniyor; ancak seyahat acenteleri ve oteller belirlenecek kriterlere uyum sağlamasının zaman alabileceği görüşünde…

Türkiye’de önemli bir turizm kenti olan Bursa’da sektör yöneticileri ve temsilcileri bakanın açıklamalarından sonra gerekli koşulları ve tedbirleri oluşturmak için çalışmalara başladı.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, 2020 senesinin zor geçeceğinin altını çizerek Bakan Ersoy’un iç turizm ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Eker, açıklanan durumun hem moral verdiğini hem de sektörün endişelerini şu sözlerle dile getirdi.

“Turizm sezonunun Mayıs ayı sonunda açılması ile ilgili pozitif yaklaşımı anlayışla karşılıyorum. Çok etkilenen turizm sektörünün buna ihtiyacı var.  Sezonun tabii ki bir an önce açılmasını istiyoruz.

Fakat seyahat acentaları olarak bazı sorularımız var. Turizm sezonu hemen açıl demekle açılmaz. Daha önceden satışlar olur, insanlar otellerini tarihlerini seçerler. Mayıs sonunda açmak işin şu anda satışların olması gerekiyor. Bizler acentalar olarak hangi oteli kaç liradan satacağımızı bilmiyoruz. Hangi ulaşım aracı ile hangi sefer sayılı uçak ile göndereceğimizi bilmiyoruz. Daha da önemlisi kapalıyız. Konunun satış yönü bu şekilde.

Konunun arz yönüne gelince, oteller henüz standartlar belli olmadan, müşteri talebi belli olmadan, personel planlamaları net olmadan bir ay sonra otellerini açabilirler mi? Aylık optimum doluluk oranı yakalayacaklarına emin olmadan açabilirler mi bilemiyorum.

Bir diğer taraftan konunun tüketici yönü var. Şu anda çevremizden ve müşterilerimizden tatil talebi henüz yok, iç pazar müşterisi açık büfe olmayan, okulların, üniversitelerin ne zaman açılıp kapanacağı belli olmayan, kısıtlı ve endişeli tatil talebi olur mu bana henüz net gelmiyor. 

Tabi ki inşallah bu endişelerimiz yersizdir. Uçak bileti satışları sadece internet üzerinden olacak şeklinde bir açıklama geldi. Sadece internetten olmamalı. Acentalarımız zaten müşterileri ile yüz yüze gelmeden bilet kesebiliyorlar. Bakanımızın sezonu bir an önce açma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Umarız başarılı olunur.” diyen Hasan Eker  bu konudaki görüşlerini du şekilde sıralamış oldu

Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un iç turizm ile ilgili açıklaması üzerine MÜSİAD Bursa Şubesi Yeni Turizm Kaynakları Geliştirme Komitesi Başkanı Murat Toprak, bir açıklama yaparak, Turizm Bakanlığı’nın başta iç turizmden başlayıp dış turizmi de katarak hareketlendirme çabaları ve çalışmaları gerek sektör için  ve gerek ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

Toprak, “Bakanlığın konaklama tesislerine, uçak otobüs gibi ulaşım araçlarına getirilecek standartlar ve kriterler turizmde tüketicinin güvenini artırma yönünde olumlu adımlar olduğu gibi, özellikle Bakanlığın sertifika verdiği tesisler tüketicinin tercihini olumlu etkileyecek ve insanların tatil planlaması yapmasını sağlayacak olumlu tedbirler olacaktır”dedi.

Murat Toprak’ın altını çizdiği başka önemli husus ise; bakanlığın turizm tesisleri ile koordineli bir şekilde hızlı çalışıp sertifikasyon çalışmalarını, tanıtım ajansları ile yapacağı yoğun tanıtımlar neticesinde kitleyi güven içerisinde sağlıklı bir tatil yapacaklarına ikna ederek dış turizmin de hareketlendirebileceğini görüşünde…

Evet!..

Bakanın açıklamaları doğrultusunda Bursa turizminin önemli isimleri değerlendirmelerini bu şekilde beyan ettiler.

Biz de umuyoruz ki bu zor günler, güzel günleri beraberinde getirir. Ülkemiz adına tüm sektörler yeniden üretimlerine başlar diyor, sağlıklı günler diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.