Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizm ve Bursa’nın kaderi

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2019 00:03

Allah, her türlü iyiliği ve güzelliği vermiş Bursa’ya. Lakin, bizler bu güzelliklerin kıymetini tam bilemeyip, takdiri ilahi böyle imiş gibi düşünüp, elimizdeki servetin bile farkında olmadan, turizmden pasta yemeği düşünüp duruyoruz.

Yine bir turizm haftası süreci geldi ve başladı. Bu hafta nedeniyle, ülke turizmi ve yerelde Bursa turizmi adına pek çok söylemleri işitip dinliyoruz. Mahalli seçimler öncesinde de yerel yönetimlere aday olanların turizmle ilgili bir takım açıklamaları ve elle tutulur, gözle görülür proje açıklamaları oldu. Onları da dinleyip, bir kenara not ettik.

Çünkü sayılı günler çabuk gelip geçiyor. Kim ne söylemiş? Ne vaat etmiş? Sonrasında neler yapılmış? Gibi sorularla muhatap olmama adına bu not tutma meselesi çok önemli bir konu. Ne demiş atalarımız, söz uçar, yazı kalır.

Bu düşünce ile hareketle, bizlerde turizm konusunda, Bursa’nın tarihi, kültürel, doğal turizmi konusunda, ekonomik ve turizm gelirlerinin artırılması konusunda yapılacakları merakla bekliyoruz.

Bugüne kadar yapılan yapıldı. Söylenip de yapılmayan öylesine çok iş var ki burada hangisini saymam bilemiyorum. Ama ilk akla gelen konu, Sırameşeler Tabakhaneler Sıcaksu bölgesi oluyor. Senelerce, bir takım kişilerin, emekli olduklarında kendilerine iş ve meşgale kazanma adına Dağyenice’de yapmak istedikleri ve bölücü örgütünde desteğini alıp, Bursa halkının malı ile doğal değerleriyle, kendilerine sermaye yapmak isteyen kötü niyetli kişileri de gördük, tanıdık.

Aradan 15 kusur sene geçti. Sırameşeler’e hala çivi çakılmayışının da tabi ki bir getirisi ve götürüsü bulunduğunu Bursa biliyor. Anladı. Geçen günlerin de hem turizm hem eko turizm hem de Bursa’nın yüzyıllardan beri gelen Kaplıca serüvenine sekte vurduğunun farkında Bursa halkı. Elimizdeki değerinde göz göre göre heba edilmesine geçen senelerin nasıl telafi edileceğine dair söylemleri dinlemeyi artık bir kenara bırakıp, bu meselenin icraata dönüştürülmesinin vakti geldi de geçiyor bile…

Turizm konusunda söz sahibi olan kurumlardan bir tanesinin başkanı olan Murat Saraçoğlu, önümüzdeki günlerdeki beklentileri anlatmış. Umut verici ve heyecan verici olarak değerlendirmek mümkün.

Bursa için Uludağ'daki kış sezonun verimli geçtiğini belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Yönetim Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, "verilere baktığımızda 100 bin kişinin konakladığını, ortalama 250 bin kişinin de gecelediğini görüyoruz. Artık bu sezonu geride bıraktık. 2019 sezonuna Bursa olarak daha umutlu bakıyoruz. Çünkü alan başkanlığı sistemi geliştirildi. Her şey derli toplu tek merkezden yönetilecek. Bizlerin işi daha da kolaylaşacak. Pazarlama faaliyetlerinin daha verimli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Bursa'nın artık sadece kış turizmiyle ön planda olmayacağını belirten Saraçoğlu, "12 ay turizmin yapılacağı bir il olarak ön plana çıkacağız. Bunu her defasında dile getiriyoruz. Ama yeni destinasyonlarla birlikte iç ve dış pazarda faklı çalışmalara adım attık. Özellikle sahillerimizden iç bölgelere doğru da turizmin yayılmasını ve kültürel mirasımızın daha iyi sergilenmesini sağlayacağız. Alternatif turizm kaynaklarının hizmete sunulması için yaz sezonunu planladık. Kültür turlarında Bursa'nın ilçeleri ön plana çıkacak. Bursa’nın İznik, Gölyazı ve Trilye olarak belirlediğimiz rotada tarih, doğa ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek. İznik'te çok ciddi çalışmalarımız var. Fransızlar, İznik'e ayrı bir önem veriyor. Onlar için yeni bir aktivite için çalışmalarımıza başladık. Uzak Doğu ve Doğu bölgeleri ile Asya ülkelerinden gelen turistlerimiz ise dağ ilçelerine merak saldı. Geleneklerimizi ve göreneklerimizi onlara tanıtacağız" şeklinde konuştu.

Bursa'nın  Arap pazarının olduğu bir turizm şehri olmaktan çıkacağını anlatan Saraçoğlu, "Balkanlar, Asya, Uzak doğu ülkelerinin tercih edeceği bir bölge olacak. Önümüzdeki ay içerisinde farklı ülkenin büyükelçisini Bursa'da ağırlayacağız. Onlarda kendi ülkelerinde bizim reklamımızı yapacaklar. Yabancı pazarda, Endonezya, Çin, Endonezya, Malezya gibi uzak doğu ülkeleri üzerinde yoğunlaştık. Avrupa ülkelerinden turist getirmek için çalışmalarımız hız kazandı. Türkiye'ye en çok döviz getiren ticari temsilcilerimizi davet ettik. Onun haricinde Balkan ülkelerinden 2019 yılında büyük beklentimiz var. 5 farklı Balkan ülkesinden ticari ve turizm ataşeliklerimizin belirlediği 85 yabancı seyahat acentasını 3 gün boyunca Bursa'da ağırladık. 2018 yılında 4 bin civarında Balkan ülkelerinden gelen turist sayımızı, 2019 yılında 10 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Tabii bu sayıyı her geçen sene arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Evet, bu yapılanlar ve yapılması düşünülenler çok iyi. Fakat kimlerin ne yapacağı, nasıl yapacağı, turistlerin konaklamasından tutun da nereleri, nasıl gezeceklerine kadar Bursa adına yapılması gereken, cevaplandırılması gereken o kadar çok soru var ki, turizmde insanların beklentileri ile gerçekler bir türlü örtüşmüyor.

Bugün Kandil. Hep birlikte Müslüman alemi olarak Berat Kandilini idrak ediyoruz.

Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Berat ve beraat, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Müminlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.

Kandilimiz mübarek olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.