Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOGG, Bursa’ya boşuna gelmedi…

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2020 00:01

Türk otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan ‘Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB)Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde sektörde katma değerli teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlediği ‘9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’ ile ilgili gelişmelere geçtiğimiz hafta değinmiştim. Gençlerimizin başarısı göğsümü kabarttı.

291 yeni fikrin başvurduğu ‘9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda birinciliği Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde bulunan yeni nesil akıllı kamera sistemi özelliği kazanmıştı ve ödül 70 bin liradan 100 bin liraya çıkarılmıştı…

Bu arada, yarışmaya 40 proje birden gönderen Bursa Uludağ Üniversitesi’ne (BUÜ) ‘En Çok Proje Gönderen Üniversite Ödülü’ verildiğini de hatırlatayım. Ödülü Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, OGTY Yürütme Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova’dan aldı. Bursa’daki gelişmeleri yakından izlemek gerek…

Hepimizi gelecek yüzyıllara hazırlayan teknolojideki gelişmeleri ilk uygulayan kentlerin başında gelen Bursa, hemen her alanda hızlı bir değişim içinde. Otomotiv endüstrisine yatırımlar yapıyor, insan kaynağına eğiliyor, yurtdışı ve içinde proje üretenleri bünyesinde barındırma savaşı veriyor. Tüm bunlara ek olarak Türkiye’nin otomobili TOGG konusunda da adımlar atıldığını görmek güvenimizi perçinliyor…

ÖDÜL ALAN GENÇLER

Bugün, yeni teknolojilere yönelik projelere biraz daha eğilmek istiyorum. Ödül kazanan genç arkadaşları da kutluyorum…

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında birinci seçilen Büyütech-Forsight projesi, başlı başına bir devrim. İnsan gözünden daha duyarlı bir yapıya doğru evrilme olasılığı var. Kamera, kendi üzerindeki özel yapay zeka işlemcisi ile araçları, yayaları, trafik işaretçilerini ve daha birçok şeyi algılayabiliyor, acil durum fren sistemi, adaptif hız sabitleme gibi ADAS (gelişmiş sürücü destek sistemleri) özelliklerini de bünyesinde barındırıyor.

KİŞİSEL VERİLER KORUNUYOR

Yarışmada ikinci olan Syntonym, araç iç ve dış kamera verilerini kişisel verilerin korunması kanunu/Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile uyumlu olarak analitik metrik kaybı olmadan anonimize ediyor. Syntonym, bireylerin yüzlerinin, tüm analitik değerlerinin maksimum oranda korunmasını amaçlayarak hiç var olmamış sentetik yüzler ile değiştirilmesini sağlıyor. Bunu yaparken yaş, cinsiyet, yüz ifadeleri gibi metriklerin korunması yapay zeka algoritmalarının doğru ve güvenilir veriler ile beslenmesi sürecinde hiç bir bireyin özel ve gizlilik gibi haklarının ihlal edilmemesini temin ediyor.

YEPYENİ BİR YAKIT TÜRÜ

Üçüncü olan Algae Biodiesel projesinde de endüstriyel atık sular ve baca gazları mikroalgler yardımıyla arıtılarak bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt ve hammadde (gliserin, protein vb.) üretimi yapılıyor. Dizel motorlarda modifikasyonsuz bir şekilde kullanılabilen sistem, setan sayısı, CFPP gibi yakıt özellikleri petrol dizeliyle aynı kalitede özellik gösteriyor. Kükürt emisyonunu sıfıra indiren sistem, Karbondioksit, nitrojen oksit ve sülfür oksit emisyonunu yüzde 70 azaltıyor.

DÖRDÜNCÜ OLAN PROJE

Yarışmada dördüncülüğü Archmir projesi ile İlker Kutsal alırken, 40 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Beşinciliğe ise Otomotiv Sistemleri için ‘Teşhis ve Güç Yöneticisi’ projesi ile Can Acar seçildi ve 30 bin TL kazandı.

Birbirine bağlantılı araçlar ve akıllı altyapı”, “Nesnelerin İnterneti ve 5G”, “Veri Yönetimi, Bulut Bilişim ve Siber Güvenlik”, “Bağlantılı Araçlarda İletişim Güvenliği”, “Otonom Araçlar”, “Akıllı Şehirler”, “Elektrikli Araçlar” “Şarj istasyonları” ile “Eğitim ve Ar-Ge” konularında atılacak daha pek çok adım olduğunu biliyorum.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), üretenlere dönük yapılanma içinde olması da herkesi rahatlatıyor…

Bu arada depreme dayanıklı konut ve sanayi tesisleri ile bu inşaatlarda kullanılacak yeni malzeme ve teknoloji konusunda da adım atılması gerektiğini düşünüyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.