Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıpta yapay zekâ müjdesi

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2019 00:03

“Sağlık gibisi yok” ifadesi halk arasında en fazla kullanılan sözlerden biri. Gerçekten de sağlık; mutluluğun temel kaynağı. O olmazsa neredeyse hiçbir şeyin anlamı kalmıyor.

Tıp alanında son yıllarda büyük ilerlemeler sağlandı. Teknoloji, tıpta da büyük katkılar verdi ve vermeye devam ediyor. Ameliyatlarda kullanılan robotlardan tutun da kolay teşhise yardımcı olan birçok cihaz ve yöntemler hem doktorların hem de hastaların işini kolaylaştırıyor.

Bütün bu gelişmeler tabii ki insanlık adına sevindirici. Ancak, yeni bir gelişme var ki; bu da tıp alanında hızlı ve çok farklı gelişmelere yol açacak gibi görünüyor. Bu gelişme; son zamanlarda bütün dünyada ilgi heyecan uyandıran yapay zekânın tıp alanında kullanılması.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11.000’i aşkın katılımcı ile hazırlanan Hangi doktor? Neden yapay zekâ ve robotbilim yeni sağlık sektörünü şekillendirecek? Başlıklı araştırma tüketicilerin sağlık sektöründe yapay zekâ ve robotlara ne kadar hazır olduğunu inceliyor.

Araştırmanın sonuçlarında aşağıdaki bulgular ön plana çıkıyor:

Yapay zekâ ve robot kullanma isteği giderek artıyor, bu artışta temel etken sağlık hizmetlerinden daha kolay faydalanma.

Teşhis ve tedavinin hızı ve doğruluğu da, yapay zekâ ve robotbilime olan istekliliği artıran önemli bir faktör.

Daha fazla kullanım ve kabullenme için teknolojiye güven kritik önem taşıyor; ancak ‘insan ilişkileri’ sağlık sektörü deneyiminin kilit bileşeni olmaya devam ediyor.

‘Yapay zekâ Avrupa’daki sağlık hizmetleri harcamalarını azaltırken kalite ve verimliliği nasıl arttırabilir’ adlı rapor için Avrupa ülkelerindeki halka açık veriler incelenmiş ve yapay zekâ alanında aktif olan Avusturya, Almanya ve Hollanda’dan hastaneler, klinikler, ödeme kuruluşları ve teknoloji şirketleriyle görüşmeler yapılmıştır. Analizlerde, yapay zekâ uygulamasının analiz edilen üç hastalık için sağlık harcamalarındaki tahmini tasarruf miktarı ile bu hastalıkları önleme, teşhis ve tedavi açısından ne kadar etkili olduğu dikkate alınıyor.

Çalışma Avrupa’da sağlık hizmetlerinde yapay zekânın kullanılması ile maliyetlerde önümüzdeki 10 yıl içerisinde toplam 172 milyar avro tasarruf sağlanmasının mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmada yapay zekâdan özellikle faydalanabileceği düşünülen aşağıdaki üç hastalık incelenmiştir.

Çocukluk çağı obezitesinin engellenmesi

Yapay zekâ kullanımı önümüzdeki on yılda 90 milyar avronun üzerinde tasarruf sağlayabilir. Bu tasarruf tahminine, daha düşük sağlık harcamaları nedeniyle ortaya çıkan faydaların yanı sıra, hastalık izinleri ve düşük verimin yol açtığı kayıplardaki düşüş de dâhil edilmiştir. Yapay zekâ, ayrıca, obeziteyi önlemek için kişinin kendi kendine takibinde verimliliğin artmasına da yardımcı olabilir.

Demans teşhisi

Yapay zekâ kullanımı, temel bakım seviyesindeki demans teşhisi oranını büyük ölçüde artırmasıyla önümüzdeki 10 yılda sağlık harcamalarında 8 milyar avroya kadar tasarruf sağlayabilir. Yapay zekâ hiçbir zaman net bir teşhis konulamayan demans hastalarına hizmet ederek, %90’a kadar doğruluk oranıyla teşhise yardımcı olabilir.

Meme kanseri teşhisi ve tedavisi

Yapay zekânın meme kanseri teşhis ve tedavisinde kullanımı en çok erken tanı ve tedaviye karar vermede yardımcı olacak. Geniş ölçekte kullanılırsa, önümüzdeki on yılda 74 milyar avroya kadar tasarruf sağlanmasına yardımcı olabileceği tahmin ediliyor.

Gelişmeler umut verici ve her gün yeni bir heyecan yaşatan haberler geliyor. Ancak; yapay zekânın hastalıkları tedavi etme yönünde büyük katkıları olduğunda bütün dünyayı sömüren batılı ilaç şirketleri acaba hangi tezgâhların peşinde olacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.