Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Terörün sonunamı geliniyor?

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2019 00:04

Bayık, Kalkan ve Karayılan…

Suriye’nin koruması ve lojistik desteği altındaki Bekaa Vadisinde kurulan Mahsun Korkmaz Akademisi’nde örgütün ideolojik ve silahlı eğitimi sürdürülüyordu. Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu ve Murat Karayılan gibi Öcalan’ın kontrolü altında günümüze kadar PKK’yı yönetecek lider kadro burada eğitildi.

Suriye’deki ilk yıllarında Bekaa’da kalan Öcalan, Şam ve Lazkiye’de kendine tahsis edilen evlerde yaşamını sürdürürken Batı ülkelerinden gelen gazeteci ve politikacılarla yine Bekaa’daki kamplarda görüşüyordu. 12 Eylül’ün getirdiği sorunlarla uğraşan Türkiye, hemen güneyinde büyüyen tehlikenin farkında değildi. Yunanistan, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden gelen solcu politikacılar Öcalan ile görüşüyor ve onu Batı kamuoyuna pazarlamanın hesaplarını yapıyordu.

PKK’nın Bekaa’daki varlığını tehlikeye düşüren ilk gelişme 1983’te yaşandı. Dönemin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, Şam’a yaptığı resmi ziyarette Suriyeli yetkilileri uyardı ve Türkiye’ye yönelik terör eylemlerine müsaade edilmeyeceğini söyledi. Türkiye’nin tutumunu sertleştirmesi üzerine Suriye, ASALA ve PKK’dan kendi topraklarından çıkmasını istedi. Örgüt bazı militanlarını İran ve Kuzey Irak’a gönderirken önemli bir kısmı da Bekaa Vadisindeki kampa geldi. Esad yönetimi Türkiye’ye karşı Bekaa’nın Lübnan sınırları içerisinde olduğunu savunuyordu.

Bekaa’dan yayılan ihanet

Teröre her yıl yüzlerce vatandaşını kurban veren, yine bir o kadar da asker ve polisini şehit veren Türkiye, Suriye’nin iki yüzlü politikasıyla muhatap olmak zorunda kalıyordu. Suriye yönetimi bir yandan Türkiye’ye söz veriyor diğer yandan da el altından PKK’nın yuvalanmasına göz yumuyordu. Terörün kontrolden çıkmaya başladığı 1992’de Türkiye ile Suriye arasında imzalanan güvenlik protokolünün ardından PKK’ya ait Mahzun Korkmaz Kampı kapatıldı. Ancak örgüt bir süre sonra yine

Bekaa’da Baar Elias’ta yeni bir kamp daha kurdu.

Ağırlıklı olarak faaliyetlerini Suriye ve Türkiye’de yürüten örgüt Batılı istihbarat örgütlerinden de ciddi destek alıyordu. Terör örgütünün eylemleri açısından hayati öneme sahip Bekaa’daki kamp, her geçen yıl daha da büyüyor ve örgüt bölgede yeni kamplar açmayı sürdürüyordu. Propaganda çalışmalarına ağırlık veren PKK’nın Bekaa’daki kampını Türkiye’ye tanıtan ise ise Mehmet Ali Birand oldu. 16 Haziran 1988’de Öcalan ile söyleşi yapan Birand. hem kapma hem de Öcalan’a dair geniş bilgiler aktarıyor. Yaptığı söyleşi yüzünden hakkında 14 yıla kadar hapis cezası istenen Birand, Bekaa kampında geçirdiği korku dolu bir kaç günü okuyucularıyla da paylaştı. Terör örgütünün Bekaa’daki ihaneti 17 Ekim 1988’e kadar sürdü.

Öcalan’ın yolculuğu ve Bekaa kampının sonu

17 Ekim 1998’de Öcalan Suriye’den ayrıldı. Üç gün sonra iki ülke yetkilileri Adana’da bir araya geldiler. Burada imzalanan Adana Mutabakatına göre; PKK kampları kapatılıyor, yenilerinin faaliyete geçmesine izin verilmiyor ve pek çok PKK’lı tutuklanıp adalete sevk ediliyordu. Öcalan’ın önce Rusya, ardından İtalya ve son olarak Kenya’ya uzanan yolculuğu Türkiye’den gönderilen bir özel uçakta son buluyordu.

Tarihe “Abdullah Öcalan memlekete hoş geldin” sözleriyle geçen operasyon sadece terör örgütü için bir kırılma değildi, Türkiye için de yeni bir dönemin başlangıcıydı. Gözlerindeki bağı çözen askere “eğer bir hizmet gerekirse yaparız” diye yanıt veren Öcalan’ın İmralı yılları PKK için büyük bir şoktu. Terör örgütü sadece Bekaa vadisindeki kamplarını değil liderini de kaptırmıştı. İşte bu dönemde ilan edilen ateşkes neredeyse tam 5 yıl sürdü.

Tamamı sivil üyelerden oluşan DGM’de yargılanan Öcalan, idama mahkum ediliyor ama başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin de baskısıyla bir türlü idam edilemiyordu. Cezası ömür boyu hapse çevrilen Öcalan, İmralı adasında cezasını çekiyor.

Bu yapılan kararlı harekatın devam ederek ülkemizin  en kısa sürede Terör belasından kurtulması ümidi ile,

Çok önemli olan harekatta mücadele eden  tüm ordu mensubu, Komutan ve Mehmetçik’lerimize yüce ALLAH’tan güç kuvvet ve üstün  başarılar dilerim. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.