Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Terörün sonuna mı geliniyor?

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2019 00:02

40 yıldır ülkemizin en başta gelen sorunu olan Terör sorununu bitirecek olan komandolarımız operasyonlara aralıksız devam ediyor.

Terör örgütü PKK’nın en önemli kamplarına kara harekatı çok önemli bir aşamaya geldi.

Sıcak yaz günlerinde çok sayıda askerin görev yaptığı operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Harekatı ile terör örgütü PKK'nın 177 mağara ve sığınağının imha edildiğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak'ın kuzeyinde devam eden Pençe Harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor. 27 Mayıs'ta başlayan ve Pençe-2 Harekâtı ile kapsamı genişletilen operasyonlarda PKK'lı teröristler, örgüte ait sığınak, barınak ve mağaralar ile el yapımı patlayıcılar ve mayınlar teker teker temizleniyor. Pençe Harekâtı'nın başladığı 27 Mayıs tarihinden beri Komandolarımız tarafından toplam 153 mayın ve el yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edildi. Ayrıca 177 mağara ve sığınak da içerisindeki malzemelerle birlikte kullanılamaz hale getirildi" ifadelerine yer verildi.
Mağara ve sığınaklarda ele geçirilen malzemeler arasında, 1 TOW tanksavar füzesi, 1 SA-7 hava hedeflerine karşı kullanılan füze, 4 RPG-7 roket, 1 Doçka makineli tüfek, 3 Keskin Nişancı Silahı (KNS), 6 BKC makineli tüfek, 2 Zagros keskin nişancı tüfeği, 21 AK-47 piyade tüfeği, 1 M-16 A-4 piyade tüfeği, 6 av tüfeği, 32 el bombası, 3.557 kg. amonyum nitrat, 6 Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) Katyuşa Mühimmatı, 10.044 adet Doçka mühimmatı, 6.414 BKC makineli tüfek mühimmatı, 286 uçaksavar mühimmatı, 12.158 AK-47 piyade tüfeği mühimmatı, 42 havan mühimmatı, 13 top mühimmatı, 25 M-16 mühimmatı, 54 RPG-7 roketatar mühimmatı, 4 antitank mayını, 13 antitank roket mühimmatı, 52 sevk fişeği bulunuyor.

Pençe Harekâtı ile koordineli olarak, Irak kuzeyi Haftanin bölgesine düzenlenen hava harekâtı ile PKK bölücü terör örgütüne ait silah mevzii, barınak ve sığınak olarak kullanılan hedefler etkili şekilde vuruldu,

 2 terörist daha etkisiz hale getirildi. Kandil ve Karacak bölgelerinde 3 günde toplam 34 terörist öldürüldü.

Ülkemizde Terör ne zaman başladı

Ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde adı duyulan ‘Apocular’, Kasım 1978’de silahlı eylemlere başladılar. UKO’cular (Ulusal Kurtuluş Ordusu) olarak da tanınan örgütün lideri Abdullah Öcalan ve arkadaşları Diyarbakır’ın Lice ilçesi Fis köyünde yaptıkları toplantıyla adı PKK olan bir örgüt kurdular. Öcalan’ın Genel Sekreter, Cemil Bayık’ın ise yardımcısı olarak ilan edildiği bu gizli toplantı Türkiye’nin son 40 yılına damga vuran etnik terörün fitilinin ateşlendiği simgesel bir gün olarak tarihe geçti.

Türkiye sınırları içerisinde etnik temelli bir devlet kurmak üzere yola çıkan örgütün tarihinde belirleyici olacak ilk olay 1979’da yaşandı. Güvenlik güçlerince yakalanan PKK yöneticilerinden Şahin Dönmez’in örgüte dair itiraflarda bulunması üzerine Öcalan, Türkiye’den ayrıldı ve Suriye’ye geçti. Suriye istihbaratı El Muhaberat’ın desteği ile terör örgütlerinin yuvalandığı El Bekaa vadisine geçti. Lübnan toprakları olan bölge Suriye’nin kontrolünde bulunuyordu.

Lübnan iç savaşının da etkisiyle kontrolsüz olan bölgedeki kamplarda İsrail’e karşı savaşan FKÖ, Türk diplomatlara yönelik suikastler düzenleyen ASALA ve Türkiye’den DEV-YOL ve Rızgari gibi örgütler vardı.

PKK’nın ilk terör kampı Bekaa,12 Eylül darbesi öncesi Suriye’ye kaçan PKK’lılar Bekaa’da buluşuyor ve diğer terör örgütlerinin kamplarında faaliyetlerini sürdürüyorlardı. Bu dönemde yaklaşık 50-60 kadar PKK’lı, kamplarda hem ideolojik hem de silahlı eğitim görüyordu. Yaklaşık iki yılın sonunda buradaki sayıları 150’ye ulaşmış ve Helvi kampında 11 gün sürecek 1. Konferansını toplamışlardı. Suriye’ye ait Sam-6 füze bataryalarınca korunan kamptaki konferansı yöneten Öcalan, örgütün bundan sonra izleyeceği yol haritasını aktarıyordu.

Daha çok Suriye istihbaratı ile iç içe olan örgüt, bu toplantının ardından Türkiye’de örgütlenmeye başladı. Bekaa’da askeri ve siyasi eğitim alan teröristler 1981’den itibaren Doğu ve Güneydoğu’da örgütlenme çalışmalarına başladı. Sadece şehirlerde değil kırsalda ve cezaevlerinde de yoğun bir örgütlenme çalışması yürüten PKK, Bekaa ve Şam arasında gidip gelen Öcalan’ın mutlak hakimiyeti altında büyümeye çalışıyordu. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad’ın verdiği özel izinle kurdukları kampta kanlı eylemler planlayan PKK, 20-25 Ağustos 1982’de 2. Kongresi’ni topladı. 60 kadar militanın katıldığı Bekaa’daki bu kongrenin ardından silahlı eylemlere ağırlık verildi.  > devam edecek

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.