Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Termal özlemi

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2019 00:00

Dünyadaki pek çok kaynağa baktığımızda Bursa’nın termal ve kaplıca kenti olduğu yazılı. Fakat, termal turizm bizlerde senelerdir hamam turizminin ötesine geçemedi.

Bu konuyla ilgili olarak Bursa için pek çok proje gelişti. Pek çok toplantılar yapıldı. Paneller, konferanslar düzenlendi. Dernekler kuruldu. Bazı iş insanlarının iştahlarını kabartan ve 15 Temmuz sonrasında gizli örgüt olarak ortaya çıkan FETÖ Terör Örgütünün Bursa’daki bazı uzantılarının bile Termal suyu olmayan Dağyenice Bölgesinde, taşıma suyla değirmen döndürme çabasına, plan proje için uğraştığı olayları yaşadık Bursa’da.

Oysaki Bursa’da termal bölge belli. Bu bölge Çekirge ile Sırameşeler semtleri. Sırameşeler bölgesinde ise binlerce yıldır adına Sıcaksu denilen yerleşim alanları ve araziler var. Kültürparkın içinde bile sıcak suların boşa akıp gittiğine tanıklık ettik bizler.

Neyse ki, Bursa’nın binlerce yıldır markası, ekonomik gelir kapısı ve iş, istihdam yuvası olan termal konusunda Osmangazi Belediyesi beklenilen adımları atmaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Sırameşeler Sıcaksu Bölgesinin Termal Turizm yatırım ve gelişme alanı olarak planlandığını açıkladılar.

Mahalli seçimler öncesinde ise bu konuda ilk ciddi ve önemli bir adım atıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi'nin kalbinde 100 dönüm alanda hayata geçirilecek olan dünyanın en modern ve en büyük termal sağlık, tedavi, spa ve güzellik merkezinin Bursa'da tarihi bir sürecin başlangıcı olacağını açıkladı. Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak tüm süreçlerinde tam destek verdikleri ve Bursa sanayisinin köklü ailesi Gökçen'lerin sıcak su bölgesinde hayata geçireceği proje ile 5 bin yeni istihdam ile yıllık 1 milyon yerli yabancı turist ağırlanacağını bildirdi.

Özellikle, başarılı bütçe yönetimi ile ilçenin çehresini ve yaşam kalitesini değiştiren projelere imza atan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, seçimlere günler kala Bursa için çok önemli bir gelişmeyi paylaştı.

Osmangazi'nin Bursa'nın, sıcak su termal bölgesinin ise Osmangazi'nin kalbi olduğuna dikkat çeken Dündar, sanayi noktasında artık global bir marka olan Bursa'nın tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerine rağmen turizmde hak ettiği hedeften gün geçtikçe uzaklaştığını belirtti. Dündar, Bursa'nın özellikle tarihi mirasın canlandırılması ve yeşil donatı alanları ile otelcilikteki tesisleşme sürecini başarıyla tamamladığını kaydederek, "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, şimdiden Bursa'nın yeni simgesi oldu, çevresini değiştirmeye başladı. Şehrimiz, kendini yenileyebildiği oranda ileriye doğru koşar adım gidecektir. Yenileyemiyorsak başka şehirler bizdeki zenginlikleri alıp kendileri kullanacaktır" dedi.

Bursa'nın tarih ve kültür şehri olmasının yanı sıra termal bir şehir olduğunun altını çizen Dündar, "asıl yer altı zenginliğimiz olan termal suda patlama yaşanacak bir sürecin başındayız. Gökçen ailesinin sıcak su bölgesinde kendilerine ait 100 dönümlük alanda hayata geçirecekleri termal sağlık, spa, güzellik merkezi dünyanın hali hazırda en yeni, modern ve büyük yatırımlarından birisi olacak. Bursa'da termal anlayışı dünya standartlarının üzerine taşıyacak. Proje belli bir aşamaya geldi. Bursa'ya gelecek olan ziyaretçilerin, en az 2-3 gün burada kalabileceği, Bursa ekonomisine ciddi katkı sağlayacağı bir proje görüyoruz. Bu projeyi hızlı bir şekilde uygulamaya koymamız lazım. Bursa'nın atıl kalmış bölgesinde bu işi başlatırsak arkası gelir. Bursa'mız termal konusunda hak ettiği yeri kazanmış olur. Kalkıp başka yerden yatırımcı aramaya gerek yok. Yatırımcı burada bekliyor. Bu projeyi uygularsak Bursa kazanacak" diye konuştu.

Termal konusunda Bursa gerçekten senelerdir “nemelazım” diye düşünüldüğü için sınıfta kalan bir şehir. Bu kentin, yer altında akıp giden öylesine önemli bir kaynağı var ki, bu kaynak atıl vaziyette bekletiliyor.

Sanırım, önümüzdeki 5 yıllık sürede, yerel yönetimler özellikle Osmangazi Belediyesi, kentin tam merkezinde olan bu bölgede bir yandan termal ve turizm yatırımlarını desteklerken, diğer yandan da gerçekleştirilmesi beklenen kentsel dönüşüm planlamasının hayata geçirilmesiyle Soğanlı ile Sırameşeler bölgeleri, Bursa’nın termal turizm merkezi olacak. Belediye başkan adaylarının bu konularla ilgili olarak kararlı olduklarını görmek Bursalılar olarak bizleri mutlu ediyor.

Osmangazi’nin Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa olarak planlayıp gerçekleştirilmesini merakla beklediğimiz proje bizleri de heyecanlandırdı. Senelerdir, bu konularla ilgili haber ve yazılar yazan, ayrıca sivil toplum kuruluşlarındaki görüşmelere bizzat katılıp, fikir ve görüşlerini açıklayan birisi olarak, Bursa’nın yeniden Türkiye’nin termal başkenti olması için yapılan bütün çalışmalara destek oluyorum. Olacağım.

Projenin devasa bir alanda hayata geçeceğini ve istihdam açısından da çok büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Dündar, "orta vadede 5 bin istihdam, 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayacak olan çok büyük bir yatırımla Bursa gerçekten tarihi bir sürecin eşiğinde" dedi.

Evet, Bursa 31 Mart yerel seçimlerinde tarihi bir sürecin içinde. Bu seçimlerden sonra da göreve gelecek olan mahalli idare yöneticilerinin, Belediye Başkanlarının görev, sorumluluk ve vizyonlarına göre yatırımlar şekillenecek. Geçmişte böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.