Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Temiz hava, bol gıda

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2020 00:00

Koronavirüsle yatıp kalkmaya başladığımız Mart ayından bu yana hayatımızda ne düzen nede sağlıklı yaşam konusunda duymadığımız söz ve kelam kalmadı.

Hemen herkes kendince uzman olmuş, konuşuyor da konuşuyor.

Kimileri doğruları söylüyorlar, kimileri ise ”fırsat bu fırsattır” düşüncesiyle kendi kendilerinin mesleki reklamlarını yapıyorlar. Hepsinin ortak gündemi koronavirüs olmasına rağmen, bazılarının özellikle sağlık alanındaki bilinmezlikler ile bilemediklerimizi çok iyi bildiklerini topluma dikta etmek istemeleri.

Bizler, “bütün bunlara sebep olabilecek, başımıza bu olayların gelmesine sebep olabilecek neler yaptık?” diye kendi kendimize düşünürken, bazıları atı alıp Üsküdar’ı geçmişler bile.

Allah, akıl fikir ve sabırlar versin.

Bu ülke toplumu ve insanları olarak bizler ne uzmanlar gördük. Ne kendilerini bilim adamı diyerek anlatıp da bilimsel anlamda sıfır çektiklerine şahit olduk. Amaç, bilim ve bilim adamlarını kötülemek değil, bilim adımı sıfatını kullandığını iddia eden bazı reklamşörlerin yaptıklarının hoş olmadığını anlatabilmek.

Yine de şükürler olsun ki, güneşli günler başladı. Temiz hava ve sağlıklı beslenme ile birlikte, insanlarımızın koronavirüse karşı bağışıklık kazanması yada virüsün etkilerinin azalmasıyla bir nebze olsun rahatladık. Etrafımızda ise, insanlık adına, salgın ve hastalıklardan korunma adına örnek hayat sergileyen milyonlarca insan var., Milyonlarca genç ve çocuklar var. Tabi, bu koruma ve korunma kurallarını yok sayıp, kendilerinde “bana bir şey olmaz” diye düşünenlerin de sokaklarda insan ve toplum sağlığını tehlikeye düşüren hareketlerde bulunduklarını hatırlatmakta fayda var.

Bu insanlarla çok ciddi anlamda mücadele edilmediğine inanıyor toplumun büyük kesimi. Halkımız kolayını bulmuşlar. Bu kişilerle karşılaştıklarında hemen teknolojiden faydalanıp, görüntülerini alıyorlar. Sonra sosyal medya denilen havuza atıp, olayları ivşa edilmesine ve denetimin daha da artırılmasına yol açan uygulamalara imza atılıyor.

İşte, toplumsal mesafe, maske ve temizlik gibi koronadan korunma kurallarını hiç sayanlar için söylenmesi gereken anlamlı bir söz.. Biraz vicdan sahibi olun. Kendinizi düşünmeseniz bile karşınızdaki insanları düşünün.

Bu satırları yazarken aklıma, Mustafa Kemal Atatürk’ün polislerimizle ilgili söylediği bir söz geldi; “herkesin polisi kendi vicdanıdır. Polis, ancak vicdanı olmayanın karşısındadır!”

Gelelim, şu koronavirüs belasının, dünya genelindeki yaptığı tahrifatlara….

ABD'nin ardından en fazla vaka görülen ülkeler sırasıyla Brezilya (676 bin 494), Rusya (467 bin 673), İspanya (288 bin 390), İngiltere (284 bin 868), Hindistan (247 bin 678), İtalya (234 bin 801), Peru (191 bin 758), Almanya (185 bin 696) ve İran (169 bin 425) oldu.

Türkiye'deki vaka sayısı 169 bin 218’e ulaştı. Vaka sayısı 50 bini aşan diğer ülkeler, şöyle sıralandı:

"Fransa (153 bin 634), Şili (127 bin 745), Meksika (113 bin 619), Pakistan (98 bin 943), Suudi Arabistan (98 bin 869), Kanada (95 bin 57), Çin (83 bin 36), Katar (67 bin 195), Bangladeş (65 bin 769) ve Belçika (59 bin 226)."

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayıldı.

Dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle 402 bin 575 kişi hayatını kaybetti.

Covid-19'a yakalanan 3 milyon 422 bin 299 kişi iyileşirken, halen 3 milyon 175 bin 940 kişi tedavi görüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla kamusal alanlarda maske kullanılması uyarısı tekraren yapıldı. DSÖ, daha önce yaptığı açıklamalarda, sağlıklı kişilerin maske takmasının gerekli olduğuna ilişkin yeterli derecede kanıt bulunmadığını belirtmişti.

İşte bu açıklama, pek çok insanın sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaması anlamına geliyor. Bu açıklamanın ardından ortaya çıkan tabloyu gören Dünya Sağlık Örgütü, üyelerinden Dr. Van Kerkhove, hastalığın bulaşma riskinin bulunduğu bölgelerde doğru kullanılması durumunda kumaş maske takılabileceğini söyledi. Maske ile potansiyel damlacıkların bulaşmasının engellendiğine ilişkin kanıtlar elde edildiğini ifade eden Kerkhove, sosyal mesafenin de korunması gerektiğini hatırlatarak “Hükümetlere, halkı maske takmaya teşvik etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Gelelim, ülkemizdeki son günlerdeki uygulamalara. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayışı ve 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın çıkış izinleri nedeniyle, sahiller, cadde ve sokaklar doldu taştı. Piknik alanları da ve ormanlık alanlarda piknikçilerin istilasına uğradı. Sosyal mesafe kurallarına uyulmadığının görülmesi ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın tepkilerine yol açtı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.