Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tazminatların kaldırılma oyunu

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2020 00:00

Çalışan kesimin son kalesi olarak adlandırılan kıdem tazminatları, kademe, kademe yok edilmeye çalışılıyor. Ülkemizde emeklilik sistemi en kötü dönemini yaşarken ortalama emekli maaşları 150-200 dolar seviyelerine düştü. Evi kira olan bir emeklinin bu maaşla geçinmesi mümkün değil. Asgari ücretin altında seyreden ortalama emekli maaşları giderek te erimeye devam ediyor. Bunun yanısıra çalışanların umudu kıdem tazminatları ise tuhaf ve saçma bir uygulama sürecine girecek. 18 Yaş gençler liseden mezun olup çalışmaya başladıklarında ailelerine de katkıda bulunuyor ve askere giderken işyerlerinden aldıkları tazminat ile ailelerine yük olmadan vatan hizmetlerini yapıp dönüyorlardı, torba yasada ki bu anlaşılmaz madde ile bu haklar da gidecek. 50 Yaş üstüne bakarsak günleri dolmamış olanları çileli bir yol bekliyor hem iş bulmaları zor hem çalışsalar bile tazminat alma hakları ellerinden alınmış oluyor. Aslında bu maddeler ilerde Kıdem tazminatını kökten kaldırmak için bir ön çalışmadır. Bu maddelerin ardından bir kaç yıl sonra Meclise kıdem tazminatının kökten kaldırılması gelecektir. Yerli işverenler bu yasayı desteklememeli diyeceğim ama perde arkasında isteyenler onlar. Geçmiş yıllarda emekli olanlar tazminatları ile bir araba ve bir daire alabiliyordu, meğer o dönem de vatandaşlarımız cennette yaşıyormuş, günümüzde ise bu boş ve beyhude bir hayal.

İşte 7 maddede çalışanların hayatını etkileyecek düzenlemeler.

7 maddede torba yasa: 25 yaş altı 50 yaş üstünün kıdem tazminatı tehlikede

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri bu hafta Ankara'nın en sıcak gündem maddelerinden biri olacak. Cuma günü Meclis'e sunulan kanun teklifi her ne kadar vergi borcu yapılandırması ile gündeme gelse de gündelik hayatımızı etkileyecek pek çok düzenleme yeni kanunda bulunuyor. Kanun teklifinde yer alan can alıcı düzenlemeler şöyle.

1) 25 yaş altı 50 yaş üstünün kıdem tazminatı tehlikede

Belirli süreli iş sözleşmesi, işçinin 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve daha yukarı yaşta olma koşulunu sağlaması kaydıyla, mevcut koşullar aranmadan yazılı yapılabilecek. 25 yaşını doldurmamış işçiler ile yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, işçinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçemeyecek. Bu hüküm uyarınca bir defada veya yenilenerek yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi 2 yılı aşamayacak. Belirli süreli iş sözleşmesi yapan kişiler sözleşmeleri bittiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyor.

2) Cumhurbaşkanı Kurumlar Vergisi'ni indirebilecek

Kurumlar vergisi 2017’de yapılan yasa değişikliği ile 2018-2020 yılları için %20’den %22’ye çıkarılmıştı. Yeni düzenleme olmazsa vergi önümüzdeki yıldan itibaren yeniden %20’ye inecek. Teklife göre cumhurbaşkanına kurumlar vergisini 5 puana kadar indirme yetkisi veriliyor.

3) Kısa çalışma 30 Haziran 2021'e kadar uzatılabilecek

AK Parti tarafından TBMM’ye 16 Ekim’de sunulan teklif ile işveren prim desteği, prim teşviki, gelir vergisi stopaj teşviki ile damga vergisi desteği 2023 sonuna, kısa çalışma ödeneğinin süresi ise 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek.

4) Prim ve vergi borçları erteleniyor

Yürütme ve yürürlülük dahil 43 maddeden oluşan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin görüşmeleri sırasında vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılmasının da eklenmesi bekleniyor.

5) Esnafa işsizlik maaşı erteleniyor

Esnafın işsizlik maaşı almasını sağlayacak Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihi, Covid-19 salgınının olumsuz etkileri nedeniyle 1 Ocak 2021’den 31 Aralık 2023 tarihine erteleniyor.

6) Tekrar varlık barışı

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.

Söz konusu varlıklar nedeniyle “hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı” yapılmayacak. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şart olacak.

Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan süreleri, bitim tarihlerinden itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak. İlgili varlıklar Türkiye’ye getirme şartı aranmaksızın dış borç kapamada da kullanılabilecek.

7) Foreks stopajı kesilecek

Banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım (foreks) işlemlerinden elde edilen gelirlerin kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesi amaçlanıyor. Madde uygulama süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılıyor ve süreyi beş yıla kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki veriliyor. Düzenlemenin, 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.