Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatlıoğlu’nun tatlı sohbeti

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2022 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 00:02

İYİ Parti Bursa milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu, siyasetin geleceğine yönelik bazı açıklamalarda bulunurken, 2023 seçimlerinin ülkemiz için yeni bir milat olacağını ifade etti.

İsmail Tatlıoğlu ile Macaristan Budapeşte’de düzenlenen Büyük Hun-Türk Turan Kurultayına giderken uçakta karşılaştık. Sonrasında, kurultay meydanlarında, Budapeşte sokaklarında gezerken görüştük.

Yurda dönerken de bu kez Havalimanı otobüsünde epey bir sohbet etme imkanımız oldu. Gazeteciler olarak. Deyim yerinde ise biz soru sorduk, Tatlıoğlu siyasi kimliği, hocalık sıfatı ve Bursa’yı seven, Bursalı olmaktan gurur duyan bir öğretim görevlisi olarak cevap verdi.

İlk sorumuz tabi ki altılı masa. Ne olacak bu masanın hali?

Bu durumu halkımız çok merak ediyor. Ara sıra toplanıyorlar. Bildiri açıklıyorlar. Sonrasında halkın beklentilerine cevap verebilecek bir umut ve ışık var mıdır, yok mudur belli değil.

Tatlıoğlu, altılı masanın pek çok demokratik ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de muhalefetin ortak hareket zemini elde ettiği bir yapılanma olduğunu söyledi. Şöyle ki; “ülkemizde 2018 seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi. Parlamento bir kenara itildi. Bizlerin ilk hedefe güçlendirilmiş parlamenter sistemi geri getirmek. Tabi, bu halkın oylarıyla ve bizlere vereceği siyasi desteklerle mümkün. En fazla milletvekili çıkaran parti olmamız ve siyaseten güçlü olmanız gerekiyor. Muhalefet partileri olarak bu konuda hemfikir olan altı siyasi partinin liderleri aynı masa etrafında toplanıp bu konuları görüşüyor. Türk siyaseti açısından şimdiye kadar yapılmamış ve yaşanmamış çok olumlu bir gelişme. “

Yine halkın ve özellikle bizim de merakla beklediğimiz soru; Cumhurbaşkanı adayınız kim olacak?

Hocanın cevabı; “şu anda altılı masada cumhurbaşkanı adayı konusu görüşülmüyor. Seçim kanunu, parlamenter sistem, Anayasa değişikliği meselesi var gündemde. Seçim tarihi belli olunca da cumhurbaşkanı adayı konusu görüşülecek. Bu meseleden önce Türkiye’nin daha büyük sorunları var. Ekonomi gibi. Siyasi sistemdeki hataların ve yanlışlıkların düzeltilmesi gibi konular var. Ama, altılı masada ortak aday gösterilmesine yönelik bir tercih ve düşüncenin hakim olduğu belli. Bunun için liderlerin açıkladığı bazı kriterler var. Amaç kazanmak. Birisinin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi değil. Düşünülen sistem değişikliği, Anayasa değişikliği, seçim sonrasında nasıl bir yönetim benimseneceği, kimin ne gibi roller üstleneceğinin önceden protokole bağlanması lazım. Ortak aday çıkarma, kazanmak için önemli. Seçim için birinci tur ve ikinci tur görüşmeleri ve ittifakları ayrı ayrı yapılabilir. “

Yine merak edilen soru; HDP bu ittifakın neresinde?

Cevap; “HDP Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş ve siyasi faaliyetlerini sürdüren bir siyasi parti. HDP kendi rotasını çizer. Onların adına bizim konuşmamız, liderlerin konuşması doğru olmaz.”

Seçimlerle ilgili anketler konusunu da sorduk. Mesela, HDP olmadan ittifakın, altılı masanın seçimleri kazanabilmesi mümkün müdür?

Cevap; Altılı masada birbirinden farklı siyasi görüşlere sahip altı tane ayrı lider var. Her partinin programı ayrı. Ülke sorunlarına ve çözüm noktasında kendi projeleri var. Birbirleriyle uyum sağlaması da pek mümkün değil. Ama, Türk siyasetinde değişim için altılı masanın ortak hareket etmesi çok önemli. Bu durumu, İstanbul seçimlerinde, Ankara seçimlerinde, Adana, Antalya seçimlerinde alınan neticeler ortaya koydu.”

Sorunun devamı; Bu illerdeki seçimlerde HDP Millet İttifakına destek vermedi mi?

Cevap; “Vermedi denilemez. HDP’nin aday çıkarmadığı bazı bölgelerde Kürt seçmenlerin muhafazakar olanları AK Parti’ye daha radikal olanları ise Millet İttifakına oy vermiş gibi bir görüntü var. Biz, mahalli seçimlerde Millet İttifakı olarak, bu ülkede 20 yıldır devam eden AK Parti iktidarının değişebileceğini göstermek istedik. Seçim sonuçlarında değişim gerçekleşti. Halkımız, seçmenlerimiz bunu çok iyi gördü. Sonuç alınması için bir beraber olunması şart. Altılı masa işte bu nedenle önemli. Amaç seçim kazanmaksa, siyasi tercihler ikinci plana bırakılmalı.”

Can alıcı soru; 2023’Da Millet ittifakı başarılı olacak mı?

Cevap, “anketlere bakıldığında AK Parti hala birinci parti CHP ikinci, İYİ Parti olarak bizler üçüncü partiyiz. Barajı aşabilen beş parti gözüküyor. Diğerleri ise baraja takılıyor. Bu ittifak şunun için önemli, baraja takılan, yüzde bir ile yüzde 3 oranlı partilerin bir arada durması, toplamda 10 puandan fazla güç topluyor. Bu gücün atıl kalmasının önlenmesi adına altılı masa siyasi birlikteliği canlı tutmak istiyor.  Sonuç alınması için tek bir oyun bile zayi olmaması lazım.”

Gelelim, mahalli seçimlere, Bursa’ya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacak mısınız?

Cevap; “her siyasi partinin amacı kendi iktidarını kurmaktır. İYİ Parti olarak bizlerde Bursa’da 17 ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığına talibiz. Kazanmak istiyoruz. Fakat, bu konudaki açıklamalar henüz çok erken. Çünkü, mahalli seçimlerin kaderini 2023 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler belirleyecektir. İYİ Parti olarak bizler, iyi oy toplar isek, ittifaka gerek olmadan, kendi adaylarımızla seçimlere katılırız. Çünkü, Bursa önemli bir kent. Merkez iktidar kimde ise belediye başkanlıklarını da ona teslim ediyor. Muhafazakar seçmen var. Şu anki anketlerde AK Parti Bursa’da birinci parti gözüküyor. CHP ikinci, İYİ Parti olarak bizler üçüncü partiyiz. Bursa, AK Parti’ye her zaman Türkiye ortalamasının üzerinde destek oluyor. Anketlerde bunu gösteriyor. 2023 seçimlerinde bizler iyi oy alırsak, ya birinci parti oluruz, yada üçüncü parti. CHP’ye destek veren seçmen oranı belli. Şu anda oylarını artıran iki parti var. Birisi İYİ Parti, diğeri Yeniden Refah Partisi. Bu yüzden, mahalli seçimlerle ilgili ittifak yapılıp yapılmayacağı, altılı masanın hem genel seçimlere hem de mahalli seçimlere ittifak halinde katılıp katılmayacağına karar verilebilmesi için henüz çok erken. “

Bütün bunların özeti şu; İYİ Parti Bursa milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili İsmail Tatlıoğlu diyor ki; seçimlere daha zaman var. İttifaklar için acele edilmemesi lazım. Ama, altılı masanın formunu koruması gerekir. Bursa’ya da talibiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.