Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihten iki Vergi hadisesi

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2021 00:03

Ekonomik olarak sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz, her kesimin sıkıntıda olduğu süreç, işçi, memur, esnaf, sanayici vesaire ayırmadan, gerilimli günlerden geçiyoruz. Her şeyin vergisinin olduğu bu dönemleri yaşarken tarihte vergilerle ilgili yaşanmış iki olayı hatırlayalım.

Hz Ömer şiir ve edebiyatla ilgilenen, okuma yazma bilen dönemin ender şahsiyetlerinden biriydi, uzun boylu ve güçlüydü, ayrıca güreşe de meraklıydı. Ömer, Mekke'deki gayrimüslimlerce Hz Muhammed'i öldürmek üzere görevlendirilmiş, fakat yolda bu niyetini anlayan bir sahabe tarafından hedef saptırmak amacıyla, gizli bir Müslüman olan kız kardeşinin evine yönlendirilmiş ve önce gidip onunla ilgilenmesi söylenmiştir.

Ömer, kız kardeşinin evine geldiğinde evden gelen Kur'an sesini duyunca, ilk önce hiddetlenmiş, fakat sonra, "Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ı tesbih etmektedir..." diye başlayan Tâhâ ve Hadid surelerinin ilk ayetlerinden oldukça etkilenerek Müslüman olmuştur.

Halife oluşu

Hz Muhammed'in ölümünden sonra Ebu Bekir'in yaklaşık iki yıllık süren halifeliği, onun hastalanıp ölmesiyle son bulmuştur. Ebu Bekir, son günlerinde ashabın görüşlerini alarak yerine halife olarak Ömer'i tavsiye etmiştir. Ahitnameyi Osman'a yazdırmıştır.

Halifelik dönemi (634 - 644)

Ömer bin Hattab döneminde Bizans İmparatorluğu ile yapılan Yermük, Halep, Ecnadeyn, Demirköprü, Dathin, Firaz ve Qarteen muharebeleri ile Mısır, Suriye, Lübnan ve Filistin'i; Sasani İmparatorluğu ile yapılan Köprü, Nihavend ve Kadisiye muharebeleri ile de Irak'ın tamamı ve İran'ın büyük bir kısmı fethedildi. Ömer bin Hattab döneminde hilafet güçlendi. Ömer adaletli bir hükümdardı, devlet memurları ve valileri her zaman kontrol ederdi. Beyt-ül mal'ı, yani devletin hazinesini Müslümanlar arasında en iyi şekilde bölüştürmüştür. Kendisi çok yoksuldu, aylık geliri sadece 16-20 dirhemdi.

Ölümü

Miladi 31 Ekim 644 tarihinde, kendisinden alınan verginin azaltılmasını isteyen, ancak talebi kabul edilmeyen Mugire bin Şu'be'nin Fars kölesi olan Ebû Lü'lüe tarafından, Medine'de sabah namazında hançerle saldırıya uğradı. Saldırgan intihar ederken, Ömer bin Hattab ise saldırıdan üç gün sonra, 3 Kasım 644 tarihinde vefat etti. İslam dininin 2. halifesi 1.377 yıl evvel bu şekilde katledilirken sebebin vergi yüksekliği olması ilginçti.

Al Capone ve Vergi kaçakçılığı

MAFYA, GANGSTER (1899 - 1947)

Amerikan mafyasının en ünlü isimlerinden olan Alphonso Gabriel “Al” Capone, 1899 yılında ABD’de New York’ta dünyaya gelmiştir. Aslen İtalyan olup Napolili bir ailenin çocuğu olan Al Capone, küçük yaşlarda değişik işlerde çalışmıştır. Barda korumalık yaparken yüzüne aldığı üç yara sebebiyle de kendisine “scarface” yaralı yüz lakabı takılmıştır.

Al Capone, 1920'li yıllarda Amerika'daki içki yasağı dönemi sayesinde mayfa camiasında yükselmiştir. Özellikle içki yasağı döneminde gerçekleştirdiği Chicago’daki içki kaçakçılığında oldukça büyük paralar kazanmıştır. Kendi adamını Chicago’nun banliyösü Cicero’yu belediye başkanı seçtirmiş ve illegal işlerini legal olarak sürdürmüştür.

Sahibi olduğu kumarhanelerle de mafya işlerini gizleyen Al Capone, hatrı sayılır rakipleri ve düşman sayısına ulaşmıştır. 1929 yılında da beklenen durum olmuş gerilim savaşa dönüşmüştür. Aynı yılın 14 Şubat’ında rakip çeteden yedi kişiyi öldürtmüştür. “Sevgililer Günü Katliamı” olarak yaşanan bu olayda Al Capone’un bağlantısı asla kanıtlanamamıştır. Yaşamı boyunca kirli işler yapan ve cinayetler işleyen Al Capone bu suçlardan ceza almamış, güçlü bağlantıları sayesinde hep kurtulmuştur., 1929 yılında bir vergi müfettişinin incelemeleri neticesinde, vergi kaçırdığı ispatlanmış ve vergi kaçakçılığından tutuklanarak hapse atılmıştır. Ünlü Alcatraz Hapishanesi’nde hüküm süresindeyken 1947 yılında burada ölmüştür.

Ayrıca bu gün 1 Kasım 1924 Merhum Cumhurbaşkanı ve Başbakan Süleyman Demirel'in doğum günüydü. Devlet ve Millet yararına Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisini saygı ve Rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun İnşallah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.