Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stres ve sağlık

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2020 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2020 00:04

Hayatta her zaman istediğimiz her şey yolunda gitmeyebilir. Arada bir bazı sıkıntılarla başa çıkmak zorunda kalabiliriz. Gelin görün ki, arada bir değil de sürekli olumsuz duygular yaşamak çok ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Sürekli gergin bir yaşam kalp krizi ve felç riskini arttırabilir, hafızada zayıflamaya neden olabilir.

         Pensilvanya Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışma olumsuz duyguların bağışıklık sisteminin normal işleyişini bozabileceğini, bu bozulmanın da birçok kronik hastalığın temelinde yatan kronik mikropsuz iltihabı ( kronik inflamasyon ) hızlandırabileceğini göstermiştir.

         The Journal Brain, Behavoir ve İmmunity isimli dergide yayınlanmış olan çalışmaya katılan kişilerin ruhsal özellikleri kendilerine sorulan anket sorularıyla belirlendikten sonra iki hafta süre ile, yaşamakta oldukları duygusal olayları kaydetmeleri istenmiş. Bununla paralel olarak, katılımcıların kan örnekleri alınarak kronik inflamasyon ( mikropsuz iltihap ) belirteçleri de incelenmiş.

         Araştırmacılar çok ilginç bulgularla karşılaşmışlar. Örneğin kızgınlık, öfke, sinirlilik yaşayan katılımcıların kanlarında bu olumsuz duyguların hemen peşinden incelenen kan örneklerinde mikropsuz iltihabın belirtilerinin aniden yükseldiği görülmüş.

         Erkeklerde daha belirgin olmak üzere güzel duygular yaşanmasından hemen sonra yapılan tetkiklerde ise mikropsuz iltihap belirtilerinin çok alt düzeye indiği görülmüş.

         Bu çalışma uzun süreli strese bağlı olarak kronik hastalıklara yakalanma riskinin arttığını göstermekle kalmamış, anlık olumlu ya da olumsuz duyguların da kanda kronik mikropsuz iltihap belirteçlerinin aniden düşmesi ya da yükselmesine neden olduğu da gösterilmiş. Bu çalışma, ruhsal durumdaki ani değişmelerin kronik hastalık risklerini etkileyebileceğini gösteren ilk çalışma olmuş.

         Duygu durumuyla kronik inflamasyon arasındaki bağlantının nedeni henüz tam anlaşılabilmiş değildir. Kronik hastalıkların önlenmesi ya da tedavisinde kişilerin duygusal durumlarının da dikkate alınması gerektiğini gösteren bu çalışmanın daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi kronik hastalıklara yaklaşımda yeni ufuklar açacak gibi görünüyor.

         Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.