Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyal medya ligi

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 00:00

Acaba durum anlatıldığı gibi çok geniş kitleleri kapsıyor mu yoksa konu ile verilen rakamlar tahminden mi ibaret diye zaman zaman şu sosyal medyanın gerçek sosyalitesini merak ederim.

Gerçi internette sosyal medyanın insanlar tarafından ne kadar kullanıldığına bir dair yoğun veri kalabalığı var ama pek çoğu da bir diğeri ile çelişiyor.

Sanırım aralarında belli aralıklarla dünyanın internet ve sosyal medya kullanımı ile ilgili raporlar yayınlayan Londra merkezli sosyal medya kuruluşu We Are Social in verileri en derli toplu olanı.

İyisi mi kuruluşun dünyanın sosyal medya ligi üzerine yayınladığı 2020 raporundan alıntılar yapayım da kararı siz verin.

Rapora göre Türkiye birçok sosyal medya ağında kullanıcı sayısı bakımından dünyada ilk onun içinde yer alıyormuş ve ahalimiz bu mecrada dünyada ciddi bir söz sahibi imiş.

En çok rağbet edilen sosyal medya ağı da 2 milyar 449 milyon kullanıcısı ile hala Facebook muş.

Türkiye bu rakama  37 milyon Facebook kullanıcısı ile katılıyor  ve uygulamanın en fazla kullanıldığı ilk 10 ülke arasında yer alıyormuş ki bu oranla Avrupa’da da ilk sırada imiş.

Dünyada ise Facebook’un en fazla kullanıldığı ilk üç ülke Hindistan, ABD ve Endonezya oluyormuş.

Facebook’u 2 milyar kullanıcı ile YouTube izliyor ve 2017 yılından bu yana Facebook tan sonra en çok kullanılan sosyal medya platformu olma ünvanını sürdürüyormuş.

Instagrama gelince; onun rağbetlisi diğerlerinin yarısını geçemiyor, 1 milyar kullanıcı sayısı ile dünyada en fazla kullanılan sosyal medya ağları listesinde üçüncü sırada yer alıyormuş.

Instagramın Ülkemizde ki kullanıcı sayısı da raporun hazırlandığı an itibari ile 38 milyon kişiymiş. Bu da bize dünya altıncılığını getiriyormuş. Mecranın kullanıcı rekoru ise ABD de imiş.

Ancak dikkat edilirse bizde ki Instagram kullanıcı sayısı facebook kullanıcılarından fazla.

Sıra da sosyal medyanın 340 milyon abonesi olan cangıl ormanı Twitter var.

Cangıl ormanı diyorum çünkü bu sosyal medya platformu balta girmemiş orman gibi. Nereden neyin ve kimin çıkacağı hiç belli değil.

Hatta bu mecraya sosyal sözcüğünü de pek yakıştıramıyorum çünkü dünya da antisosyal ya da asosyal kim varsa hepsi orada.

Platform değil,füze rampası sanki.

Herkes herkese sallıyor. Hani bir tivit savaş zaiyatı araştırması yapılsa twitterde kafası gözü yarılmayan çok kişi kalmadığı ortaya çıkacak.

Burada da ABD ilk sırada olmakla berber bizim kullanıcılarımızın sayıları hiç yabana atılmazmış; Türkiye 11.8 milyon Twitter kullanıcısı ile dünyada 6.Avrupa’da ise 2. sırada yer alıyormuş. Ama son bir yılda kullanıcı sayımız yüzde üç düşmüş.

Acaba nedenkine nin yanıtını size bırakıyorum.

Elbette insanların ilgi gösterdiği başka sosyal medya mecraları da var ama We Are Social in raporuna göre ligin üst sıraları böyle şekilleniyormuş.

İyi de tüm bunlardan bize birader; sen aşıda ki son durumu biliyorsan onu söyle derseniz;

Sosyal medyada konuya dair okuduklarınızı ve dinlediklerinizi toplayın, yarısını toplamdan çıkartın,çıkan rakamı ikiye bölün onun da yarısını çıkartın, elde kalanı  sinir katsayınızla çarpın alın size aşının son durumu.

Ama onu da ligin hangi platformu seviyorsanız orada paylaşın ki milletinde haberi olsun.

Malum bilgi paylaşıldıkça çoğalır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.