Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sol şeritte atışma

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2019 00:01

Türk siyasi hayatına baktığımızda, 1920 ile 1946 yılları hariç, sol görüşle siyasi partilerin tek başlarına iktidara geldiklerine rastlamıyoruz. Merkez sağ kökenli siyasi partiler, isimleri değişse bile hep tek başlarına iktidar olmuşlar, sol siyaset ise iktidarı tek başına görememiş.

Mahalli seçimler öncesinde sol şeritte, aslında sol cenahta tartışmalar hızlandı. Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokratik Sol Parti arasındaki “bir bölen” veya “sol oyları bölen” parti tartışmaları yeniden alevlendi. İYİ Parti ile resmi ittifak yapan, DHP ve Saadet Partisi ile gizli ittifak içinde yer alan CHP’nin, yaklaşan yerel seçimler öncesindeki kendi iç tartışmaları bir yana, sol görüşlü adayların DSP’de toplanıp, CHP’li adayların karşısına çıkmaları, canlarını sıkmaya başladı. Bu durumu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmalardan rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Yine, Kemal Kılıçdaroğlu ile Parti Meclisi arasında yaşanılan aday belirleme, adaylara itiraz, yasadışı bölücü örgütle isimleri anılan HDP’ye yakın isimlerin CHP listelerinden aday gösterilmesi de seçim çalışmalarına eksi puanlar yazıyor. Birde, Kılı5çdaroğlu’nun doğu illerinde HDP’yi destekleme adına Millet İttifakına rağmen aday çıkarmaması, miting ve katılım programlarında doğu illerine ziyaret etmeyeceğinin açıklanması da CHP + HDP ittifakının gizliliğini gün yüzüne çıkardı şeklinde yorumlanıyor.

Aynı sıkıntılar Bursa içinde mevcut. CHP listelerinde HDP’ye yakın isimlerin yer alması, senelerce ideolojik mücadele veren CHP’li emektarları, insanları kara kara düşündürüyor.

Türkiye’deki sol siyasete damga vuran açıklamalar ise Demokratik Sol Parti genel başkanı Önder Aksakal’ın aday tanıtım toplantısı sırasında yaptığı konuşmasında düştü. Deyim yerinde ise vatandaşlarımızın konuyu kendi aralarında değerlendirirken yaptıkları konuşmalarda kullandığı sözcüklerle ifade etmem gerekirse, “bu konuşma sol siyasete bomba gibi düştü. Akıllara zarar bir ifade. Kılıçdaroğlu’nun ipliğinin pazara çıkarılması, CHP’de bulunan ve köşe başlarını tutanların ipliklerinin pazara çıkarılması adına halkın ilgisini çeken bir açıklama oldu.”

Peki, Aksakal neler söyledi?

Basında yer alan haberlerden örnek alıntılar şöyle:

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, partisinin Türkiye Barolar Birliği Avukat Litai Konukevi'nde düzenlenen 'Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı'nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na öfke kustu. Aksakal, kendilerini muhalefetin oylarını bölmekle suçlayan CHP'yi sert sözlerle eleştirdi.

"Ekmeleddin'i cumhurbaşkanı adayı yapan sen, çizgisi, istikameti belli olmayanlara 15 günlüğüne ödünç 15 milletvekili veren sen, seçimlerde yenilip 'biz yenildik ama başardık' diye yüzsüz yüzsüz dolaşan sen, ondan sonra 'AK Parti'ye seçimi kazandıran ben.' Hadi oradan." diyerek sert çıktı.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal konuşmasında, partisinin CHP'nin oylarını bölerek AK Parti'ye seçim kazandıracağına yönelik iddialara ilişkin Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Abdullatif Şener Cumhurbaşkanı olsun' diye yalvaran sensin, ülkücüleri solcu diye bu millete aday gösteren sensin, Ekmeleddin'i Cumhurbaşkanı adayı ilan eden sensin. Ondan sonra bu 12 Eylül öncesinin faşistleriyle, Madımak'ın figürleriyle kol kola olan sen, bunları Meclis'e taşıyan sen, çizgisi, istikameti belli olmayanlara 15 günlüğüne ödünç 15 milletvekili veren sen, seçimlerde yenilip 'biz yenildik ama başardık' diye yüzsüz yüzsüz dolaşan yine sen, ondan sonra 'AK Parti'ye seçimi kazandıran ben.' Hadi oradan. Bu oylar sizin babanızın tapulu malı mı? Ne zaman geçirdiniz zimmetinize bu oyları? 31 Mart seçimleri, mevcut iktidarın karşısına gerçek muhalefeti çıkaracak. Sizin gibi çapsız, çıkarcı, kavgacı, itici siyaseti ve aktörlerini ise tribünlere gönderecektir" ifadelerini kullandı.

Bizler, senelerdir siyaseti takip eden, yerelde bile olsa genel siyasette liderlerin söylediklerini izlemek zorunda olan bir meslek icra ettiğimiz için, gelmiş geçmiş eski liderlerle yapılan bugünkü sol liderlerin arasındaki konuşmalara baktığımızda, gerçekten hem üslup hem de söylem bakımından pek de duymak istemediğimiz kelimeler ve cümlelerle tartışmalar yapılıyor.

Aksakal: "Kendilerinden başka siyasi yapılara tahammülü olmayan bu gardırop Atatürkçüleri elbet bir gün halkın şamarını yiyecek ve unutulacaklardır" dedi.
Aksakal, "Şimdi yine eski plaklarını çalmaya başladılar. 'Oyları bölüyorsunuz' diyorlar değil mi? Bu plağı hep çaldı bunlar DSP kurulduğundan beri. Temcit pilavı gibi önümüze getirirler her seçim öncesinde. Ecevit bunlar için her zaman bir 'bölen' oldu. Bir partiye 'oyları bölüyorsunuz' demek, çoğulcu demokrasiye inançsızlık, hakka, adalete saygısızlık değil midir? Bu söylem halkımıza ve seçmenlere hakaret değil midir? Halkın iradesine siyasi ipotek koymak değil midir? Hayatınız Atatürk'ü istismar etmekle, Atatürk'ü pazarlamakla geçti. Hayırdır, sermaye tükendi mi? Şimdi Ecevit'e mi sıra geldi?" diye konuştu.

Sol seçmen, kendi aralarında bölünmüş. DSP lideri Aksakal’ın konuşmalarını dinledikten sonra, CHP’ye destek olup olmama konusunda ikilem yaşadıklarını ifade eden sol görüşle arkadaşlarım var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.