Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sokaktaki tabelalar

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2022 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2022 00:03

Etrafınıza şöyle bir bakın. Neler görüyoruz? Diye kendi kendimize bazı sorular soralım. Lokantadan, konfeksiyona, kahvehaneden çay bahçesine kadar hepsinin birer yabancı isimle belirlenmiş adları yazılmış tabelalara.

Sanki, Türkiye’de değiliz.

Yine etrafımıza bakalım. Özellikle site türü yapılaşmalara bakalım. Verilen isimlere bakalım. Hepsinin adı yabancı kelimelerle tabelalara yazılmış.

İçimizde yaşattığımız, senelerce kendi kendimize frenlemeye çalıştığımız yabancılık özentisini galiba tabelalara yansıtarak Türkiye’nin kirlenmesine, yabancılaşmasına, yabancı hayranlığı duymasına, insanların kendi yurtlarında kendilerini yabancı gibi hissetmelerine yol açtığımız farkında bile değiliz.

Bakın, ülkemizde 90 yıl önce bir inkılap, devrim niteliğinde kararlar alınıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün teşvik ve katılımıyla 26 Eylül 1932 tarihinde 1. Türk Dili Kurultayı toplanmış; kurultayın açılış günü olan 26 Eylül’ün “Dil Bayramı” olarak kutlanması kabul edilmiştir. 90 yıl önce ilan edilen bu bayram, hepimiz için bir gurur vesilesidir.

Türk Dil Kurumu da Türkiye’nin önde gelen araştırma ve kültür kurumu olarak 90 yıl önce Türk dili için başlatılan çalışmaları aynı özveriyle sürdürmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ana dilimiz Türkçe için emek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz.

Bunun yanında birde Bursa’da, UNESCO Kültür Başkenti Bursa’da Türk Dil Bayramının hatırlanması, kutlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına çok önemli toplantılar yapıldı. Bu toplantılara son başbakan Binali Yıldırım’da bizzat katılıp, Türk diline hizmet edenlere çeşitli Ödüller verdi.

Türk Dil Kurumunun kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Türk Dili Kurultaylarının ilki, 1932 yılında yapılmış; kurultayın açılış günü olan 26 Eylül’ün “Dil Bayramı” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu vesileyle Dil Bayramı ile birlikte Türk Dil Kurumunun kuruluşunun 90. yıl dönümünü idrak etmekteyiz.

26 Eylül, dil ve kültür tarihimizin yeni bir dönüm noktası; Türk dilini geliştirme, zenginleştirme ve özünü kaybetmeden yaygınlaştırma gayesiyle yapılacak çalışmalara sahip çıkma düşüncesinin teminatıdır. Türk Dil Kurumu ilk kurultayın açılışıyla başlatılan Türk diline sahip çıkma bilincini büyük bir onurla sürdürerek “Dil Bayramı” geleneğini yaşatmaktadır.

Bu gelenek çerçevesinde, 26-27 Eylül 2022 tarihlerinde Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğiyle Türk Devletleri Teşkilatı Aksakal Heyet Başkanı Sayın Binali Yıldırım’ın riyasetiyle 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’da “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Roman) Ödülleri”, “2022 Yılı Türk Diline Hizmet Ödülleri” ve “Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı” adlarıyla etkinlikler düzenlendi.

1992 yılından beri Türk Dil Kurumuna hizmette bulunmuş, “Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Grameri ve Sözlüğü Saha Araştırması” ve “Türkiye Türkçesi ve Tarihî Devirler Yazı Dilleri Gramerleri” projelerinde, proje yürütücüsü olarak görev yapmış Prof. Dr. Leylâ Karahan ile aynı yıllarda Türk Dil Kurumuna hizmet eden ve Kurumun çeşitli çalışma grupları ile yazı kurullarında yer alan ve özellikle Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu üzerinde çalışan Prof. Dr. Recep Toparlı “2022 Türk Diline Hizmet Ödülleri’ne layık görüldü.

Ayrıca, okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar için içerik sunan, çocukların yaşları, algı düzeyleri ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlayan Rafadan Tayfa, Ege ile Gaga, İbi, Maysa ve Bulut gibi pek çok yayını ile Türk dilinin önemine, hassasiyetine ve bu hususlardaki farkındalıklara katkı sağlayan TRT Çocuk ile yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde yer alan 52 ülkede temsilcilik ofisi bulunan 67 ülkede ise eğitim-öğretim faaliyetleri yürüterek Türk diline önemli katkılarda bulunan Türkiye Maarif Vakfı “2022 Türk Diline Hizmet Ödülleri”ne layık görüldü.

Bu yıl ilk kez verilecek olan “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Edebiyat (Roman) Ödülleri” Azerbaycan’dan Akşin Yenisey, Kazakistan’dan Smagul Elubay, Kırgızistan’dan Samsak Stanaliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden İsmail Bozkurt, Özbekistan’dan Isajon Sulton ve Türkmenistan’dan Berdinazar Hudaynazarov’a takdim edildi.

Törende konuşan Binali Yıldırım, Türk dilinin önemine değinerek, “dilini kaybeden bir nesil benliğini, dilini kaybeden bir ülke ise vatanını kaybeder” sözleriyle geceye damga vurdu.

Türk dili ve Türkçe konuşmak çok önemli. Bakın, insan hakları ve tarihin getirdiği gerçeklerle karşılaşalım isterseniz. Türkler Avrupa’ya geldiklerinde, bu bölgede yaşayan insanların dillerine, dinlerine ve isimlerine, hatta eğitimlerine hiç karışmamışlar. Sadece, kendi gönderdikleri örnek ailelere yardım ve dini desteklerle bulunmuşlar. Türkler bu bölgeden ayrıldıktan sonra gelenler ise, hepsinin önce dillerini, sonra dinlerini, sonra da eğitim sistemlerini değiştirmiş.

Her şey bir özenti ile başlayıp, sonrasında telafisi güç olaylara doğru giden felaketler zincirlerine imza atılmasına kadar götürüyor insanları. Bunun için, önce biz kendi işyerimizdeki, evimizdeki ismimizdeki, Türkçe olmayan isimleri değiştirelim. Sonra özenti içinde olanları ikna edip, yabancı dillerdeki tabelalara söktürüp yerlerine Türkçe, Milli ve yerli isimleri yazalım.

Ne mutlu Türküm diyene. Sözünü unutmadan sürekli söyleyelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.