Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siyasetin kaderi

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2021 00:00

İnsanların ne zaman ne olacağı, nasıl olacağı ve nerede ne zaman önem kazanacağı pek belli olmaz. Dünyanın pek çok ülkesinde “olmaz, olmaz.” Yani, her an her şey olabilir. Her an her türlü plan ve program değişebilir. Yeterli, sağlıklı ve mutlu olalım.

Türkiye’nin 2023 senesi hem Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun 100. Yılı olması nedeniyle önemli. Hem de siyasi açıdan önemli. Çünkü 2023 Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi ile beraber milletvekilliği genel seçimleri yapılacak.

Her ne kadar bazı muhalefet partileri, bölücülük ve teröristlere yardım ve yataklık ettikleri iddiasıyla HDP hakkında açılan kapatma davası ve bazı milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi nedeniyle erken genel seçim yapılacağını ileri sürseler de durum hiç de onların söylediği ve konuştuğu gibi değil. Galiba, ülkemizdeki muhalefet pek çok konuda olduğu gibi Seçim Kanunu’nundan da bi haber. Mecliste 30 vekil eksildiğinde erken seçim olacağını sanıyorlar. Oysa ki 30 veya 50 vekil eksilse bile mecliste erken genel seçim değil ara seçimler yapılıyor. Bu durumda muhalefet açısından kazanım değil, kayıp olur. Çünkü, Bursa’dan örnek verirsek, 20 milletvekilinden on bir tanesini AK Parti almış. Ara seçim yapıldığında oyların toplamına göre, muhalefet partilerinin hepsinin aldığı oylardan daha fazla oy alan AK Parti ara seçimlerde milletvekillerini kazanır. Muhalefet ise başarı sağlayamaz.

Bu durumda, ara seçim yapılması demek eksilen vekillerin yerine seçilecek olan yeni milletvekillerinin genelde iktidar AK Parti’den kazanması anlamına geliyor.

Konuşan konuşuyor. Halkın iktidara olan bazı sinirlenme ve pandemi nedeniyle iş kayıpları, ekonomik kayıplarını fırsata çevirme adına böyle söylemlerin yapılması muhalefete prim değil kayıp getiriyor.

Bugün, 2019 yerel seçimlerinin yapılışından bu yana geçen hizmet süresi iki yılı doldurdu. Bursa Bütünşehir olması nedeniyle mahalli idarelerde İl Genel Meclisi yok. Sadece Büyükşehir Belediyesi ile idare ediliyor. Bu yüzden de Büyükşehir Belediyesinin hizmetleri ve yapılacağı söylenmesine rağmen yapılmayan, eksik yapılan, yanlış yapılan hizmetler konuşuluyor. Bu konuyu daha sonra yazacağım.

Yapılan anketlere göre, Bursa halkı Büyükşehir hizmetlerinden kıl payı gayri memnun gözüküyor.

Gelelim, siyasetin merkezi Ankara’ya ve Ankara’daki Bursa temsilcilerine.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vekil olarak seçilen 20 milletvekilimiz var. Bunların on bir tanesi AK Parti, iktidar kanadı, 2 tanesi Cumhur ittifakı MHP’den. Toplam 13 iktidara karşı yeri muhalif vekilimiz var.

Siyasi Partilerin merkez yönetimlerine bakalım. İktidar AK Parti’de yeni yapılan genel merkez kongresinde partinin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliklerine Efkan Ala ve geçmiş dönem il başkanı Ayhan Salman seçildi. Efkan Ala Genel Başkan yardımcılığı koltuğunu korudu.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin genel merkez kongresinde genel sekreter İsmet Büyükataman ile MHP’nin emektarlarından Fevzi Zırhlıoğlu Merkez Yönetim Kuruluna, Gemlik teşkilatından Muhammet Tekin ise Merkez Disiplin Kuruluna seçildi. İsmet Büyükataman, genel sekreterlik makamını korudu.

CHP’de ise Lale Karabıyık ile Orhan Sarıbal ve Nurhayat Kayışoğlu Parti Meclisinde. Lale Karabıyık genel başkan yardımcısı.

Şöyle baktığımızda, Bursa Ankara siyasetinde gerçekten laf ve söz sahibi gibi gözüküyor.

Politika ve proje üreten vekil var mıdır diye baktığımızda ise, yerel hizmetleri hepsinin bire bir takip ettiğini görmek mutluluk veriyor. Ama, gerek iktidar kanadında gerekse muhalefet kanadında yeni projeler üreten ve halkın sorunlarıyla bire bir ilgilenip çözün noktasında başarı kazanan pek yok gibi. Varsa bile bu bireysel çabalarla gerçekleşen bir durum. Halkın genelini ilgilendiren, Bursa’nın genelini ilgilendiren ve kronik hale gelmiş sorunların üzerine gitmeyip, olayları akışına bırakmak, galiba eleştiri getirmediği için tercih edilen bir yöntem.

Gelelim, AK Parti’de sürpriz olarak karşılanan Ayhan Salman ve MKYK üyeliği meselesine.

Ayhan Salman Bursa il kongresi öncesinde il başkanlığına tekrar aday olmayacağını açıkladı. Bu durum, “genel merkez Ayhan Salman’ı görevden aldı veya sildi” gibi bazı konuşmalara yol açtı. Neyse ki partinin genel merkez kongresinde Ayhan Salman en süt karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Bu durum sürpriz olarak nitelendirildi. Oysa ki, Salman ve arkadaşları, “siyasette ne zaman ne olunacağı pek belli olmaz” düşüncesiyle çalışmalarını sürdürdü. Sonunda, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki yıl önce bugün yapılan mahalli idareler seçimlerinde partisine tek büyükşehir belediye başkanlığını kazandıran ekibin başında görev yapan Salman’ı genel merkez yönetimine aldı. Ödüllendirdi.

Bir nevi, “biz Salman’ı görevden almadık. Kendisinden daha fazla faydalanma adına genel merkez yönetimde görevlendirme adına il başkanlığına aday olmayacağını söylemesini saygı ile karşıladık. Beraber daha pek çok yol yürüyeceğiz” mesajı verildi.

Şimdi, Ayhan Salman ve çalışma arkadaşlarını eleştirenler, parti içindeki bazı konuşmalarda onları suçlama yoluna gidenlerin durumları ne oldu diye merak ediliyor. Galiba, pek çok kişi gibi onlarda kutlama ve tebrik kuyruklarına girdiler.

Hayırlı ve uğurlu olsun. Bursa adına Ankara’da bütün siyasi patilerde çalınacak bir kapı bulunması ve dert dinleyecek insanların görevde olması bizleri sevindiriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.