Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıra sende uygulaması

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2020 00:01

Esnafın arasında dolaşırken yeni bir uygulama ve aralarında yaptıkları konuşmalara göre, başlarına gelen dertlere çare bulamadıkları içinde çaresiz olduklarına dair bazı bilgiler öğrendim. Bu uygulamalara esnaf kendi arasında “sıra sende” uygulaması ismini vermiş…

Tabi, konunun ayrıntıları öğrenince inanın inanmakta güçlük çekeceğimiz eylem ve uygulamalarla karşılaşılıyormuş. Aynı uygulamaların diğer esnaflar içinde uygulanmasına dair bazı söylemleri de öğrenmiş olduk. Sonrasında, çarşı-Pazar esnafı ile yaptığım kısa bir değerlendirmede, evet, bu “sıra sende” uygulaması gerçekten insanları canından bezdirecek düzeye gelmiş.

İşin sıkıntısı ise bu tür uygulamaları yapan kişilerde “vallah bizim elimizden bir şey gelmiyor. Ceza yazmamız isteniyor. Ceza yazmamız içinde bazı uygulamaları yapıyoruz. Bu kez sıra sende….” Şeklinde konuştukları da esnafın dilinde dolaşıyor.

Yani, Belediye zabıtasından, sigara dumanı denetimi, temizlikten itfaiye denetimi gibi pek çok konularda esnaf son günlerde yaşanılan olaylarla ilgili sıkıntılı durumlara düştüklerini ileri sürüyor.

“Denetim yapılıyor. Eksik yok ama, ardından ceza geliyor. Bizler bu sıra sende uygulamasını pek anlamadık…” gibisinden konuşan esnaf arkadaşlarım var.

Konu epey ciddi.

Ciddi olduğu kadar da bir o kadar düşündürücü.

“Sıra sende” uygulaması ne demek?

Bu soruya cevap bulunmalı.

Eğer, bu konuda idarenin herhangi bir kusuru varsa, bu kusur ve tutumları esnafı sırf cezalandırma veya ceza kotalarını doldurma adına kullanan görevliler varsa, bunlar hakkında acilen gerekli inceleme ve araştırma yapılmalıdır.

Yok, bu tür uygulamalar genel bir uygulama ise “sıra sende” yerine, gerçekten sıkıntılı olan, suç işleyen, kanunların yazdığı hüküm ve uygulamaları yerine getirmeyenlere ceza yazılmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Sözün özü, denetimin de, denetmenlerin de denetlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Çünkü, ortaya çıkıp, hak, hukuk, adalet gibi kavramlardan söz edilip, sonra da bazı kişilerin uygulamalarda haksızlıklara uğradıkları iddialarını gündeme getirip, kendi aralarında konuşmaları gerçekten sıkıntılı bir durumdur.

Biz, “ sıra sende” uygulamasını, insanlara ceza yazılması adına değil, oyunlarda eğlenme adına kullanırdık.

Mesela, futbol topu ile oynadığımız penaltı atışlarında, sıraya geçip, “hadi bakalım, sıra sende. At penaltıyı…” diye birbirimize seslenirdik.

Yada, herhangi bir oyunda,bireysel başarı elde edebilme adına, yarışan arkadaşımızı, moral motivasyon verilmesi için “sıra sende, göster kendini..” gibi sözlerle seslenip, başarılı olmasını isterdik.

Şimdi, duyduklarıma ve duyduklarımıza inanmak istemiyorum. Böyle bir şey ve denetim uygulaması olabilir mi acaba? Diye de kendi kendime sorular soruyorum.

Hani, ateş olmayan yerden duman çıkmaz benzeri konuşmalarımız vardır ya, bu konuda bana bu sözleri hatırlattı. Aslında, konuyla ilgili olarak sanırım ilgililerin, ilgi alanlarına giren meseleleri yakından takip etmeleri çok iyi olur. Arzu edilen herkesin görevini layıkıyla yerine getirmesi, sorumluluklarından kaçmadan, yapılması gerekenleri yapmasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.