Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigortacılık ve özel emeklilik

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2019 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2019 00:02

Sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesine dair görevleri yürütecek Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu resmen kuruldu.

Resmi Gazete'de yer alan bilgilere göre, İstanbul merkezli olacak kurum Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile Sigorta Denetleme Kurulu kapatılırken, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu kuruldu. Sektörün denetiminden ve sektöre yönelik mevzuat hazırlanmasından artık yeni oluşturulacak Kurul sorumlu olacak. Öte yandan Kurum'da 357 yeni personel istihdam edilecek. Kurumun görevleri arasında çeşitli sigortacılık kanunlarına ilişkin mevzuatta yer alan sigortacılık ve özel emekliliğe ilişkin yetkileri yürütmek yer alıyor.

Bu arada, söz konusu kararnameyle Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığı da kapatıldı.

Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığına ilgili mevzuatla verilen görevler şunlardır:

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta Bakanlığa verilen denetim, inceleme ve soruşturma faaliyetlerini yürütmek ve sonuçlandırmak Sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörleri ile ilgili diğer mali piyasalar hakkında konsolide raporlar düzenlemek, bu konulardaki çalışmalara katılmak ve mütalaa vermek Denetim ve izlemelerden elde edilen sonuçları incelemek ve değerlendirmek, yapılacak uygulamalar ve alınacak önlemler konusunda Bakana öneriler sunmak Kanunların verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde Bakanın Kurul tarafından yürütülmesini uygun gördüğü sigortacılık, bireysel emeklilik, mali piyasalar ve kurumlarla ilgili diğer inceleme ve denetleme faaliyetlerinde bulunmak Kurulun görev ve yetki alanına giren konularda mevzuat ve uygulama ile ilgili her türlü araştırma ve diğer çalışmaları yapmak, yürütmek, görüş bildirmek ve tekliflerde bulunmak Sigortacılık ve bireysel emeklilikle ilgili denetim gerektiren ihbar ve şikayetleri incelemek ve sonuçlandırmak.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi adına Levent KORKUT / İcra Komitesi Başkanı bir açıklama yaptı,

Türk sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün özerk, güçlü ve bağımsız bir Kurul tarafından düzenlenmesi ve denetlenmesinin faydalı olacağı İcra Komitemizce değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, 25 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen TOBB Türkiye Sektörel Ekonomik Şurada konu Sayın Bakanımıza doğrudan arz edilmiş, ayrıca diğer yetkili merciler nezdinde de gerekli girişimler yapılmıştır. Bu kapsamda, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza ve diğer yetkililere teşekkürlerimizi sunarız.

SDDK’nın bağımsız ve özerk olması önemlidir. Bu nedenle atanacak kişilerin sektörün tüm paydaşlarının bilgi ve tecrübesinin kurula yansıtılabilmesi açısından önemlidir. Aksi takdirde kurul oluşumda SAİK, SEİK ve TSB açısından eksik temsil olacağı kanısındayız.   Bu vesile ile Ülkemiz sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün gelişimine öncülük edecek Kurumun çalışmalarına İcra Komitesi olarak gerekli katkı ve desteği sağlayacağımızı bildirir, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun acentelik mesleğimize ve sektörümüze hayırlı olmasını temenni ederiz.  TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi adına Levent KORKUT / İcra Komitesi Başkanı   

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.