Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sendikalı işçiden korkmayın!

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2021 00:00

Kamuoyunda bir süredir sendikaya üye olan işçilerin ücretsiz izne gönderildiğini okuyorum; Hem de covid-19 salgını nedeniyle uygulanan işten çıkarma yasağı olmasına rağmen!

Çok ama çok ayıp ediyorsunuz…

1980 askeri darbesinin ürünü bir anlayışın artık terk edilmesi, işçinin haklarının verilmesi, sendikalaşmanın yaygınlaşması ve medeni ülkeler içindeki yerimizin hiç olmazsa bu konuda tartışılmasının önüne geçilmesi gerek

Türkiye’nin üretim merkezi Bursa, zaman zaman başka ülkelerden ve sınırlarımızın içinden başarılı sanayicileri misafir eder. Özellikle otomotiv konusunda yatırım yapanların sayısı diğer sektörlere göre bir adım öndedir… Çünkü TOFAŞ, Renault, Bosch ve Karsan’ın üretimleri Bursa’da… Tedarikçi gerek…

Bursa’nın misafirleri arasında; Temelleri 1957 yılında İzmir’de küçük bir atölyede, İsmail Sarıgözoğlu tarafından atılan, Manisa, Bursa, Aksaray üçgeninde 4 fabrikası ile Ford, Tofaş, Renault, Mercedes, BMW gibi dünya devlerine kalıp ve parça üretimi yapan Sarıgözoğlu AŞ de var…

1976 yılında Manisa’da, 1999’da Aksaray’da ve 2009 yılında da Bursa’da 30 milyon Euro harcayarak üretime geçen firmada, yaklaşık bin 15 kişi çalışıyor. Araçların büyük dış panel parçalarını robotlu kaynak sistemleriyle üretiyorlar. Yanı sıra Bosch’a kombi için sac aksamları imal ediyorlar.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) kurulu bulunan fabrikada çalışanlar son günlere kadar gayet mutlu bir ortamda olduklarına inanıyorlardı. Ta ki arkadaşları ücretsiz izne çıkarılana kadar… Anladığım kadarıyla sendika orada çalışma yapmış ve işçiler üye olmuş… Yönetim de ücretsiz izne çıkarmış!

Kış günü ve salgın dibine kadar yaşanırken…

30 bin metrekarelik fabrikada her şeye göğüs geren, aldığı ücretle geçinmeye çalışan, maaş promosyonu alıp almadıklarını bilemediğim işçilerin kapı önüne konulması hiç hoş değil. Ücretsiz izin seçeneği bu ortamda olacak şey mi…

Dün fabrikayı iki kez aradım ancak açan olmadı (0 224 … 34 64) numaralı sabit telefonu uzun uzun çaldırdım fakat açılmadı… Açsalardı eğer; sayın Levent Sarıgözoğlu’nu bağlamalarını isteyecektim. Ardından da şu soruları soracaktım;

1-Firmanızdan sendika üyesi işçilerin ‘izne çıkarıldığını’ biliyorum. Bu uygulama, işten çıkarmak için ilk adım mı…?

2- Fabrika önünde toplanan işçiler ve Türk Metal Sendikası temsilcileri eylem yaptı. Onları da izne çıkaracak mısınız?

3- Örgütlenme çalışması yapan Türk Metal Sendikası Osmangazi Şubesi Başkanı Mesut Erdem ile görüştünüz mü?

XXX

Mumcu Bursa’da da anıldı…

24 Ocak 1993’te Ankara’da uğradığı bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci- yazar Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 28. yılında ÇGD Bursa Şubesi öncülüğünde andık.

Bursalıların buluşma noktası Mahfel’de biraraya gelen yaklaşık 50 kişi için sanırım 100 polis görev yaptı ve zaman zaman alışılmışın dışında sıkıntılar yaşandı. 28 yıl boyunca aynı yerde buluşan ve 100 metre yürüyerek Atatürk Anıtı’na çelenk koyduktan sonra İstiklal Marşı’nı okuyan topluluğa önce “Yoldan çekilin” dendi. ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz’in etkili konuşması sonrasında grup üyeleri ile polisler arasında kısa bir arbede yaşandı. Grup üyeleri yürüyüşe başladıktan sonra bir inşaat çalışması nedeniyle herkes yola inmek zorunda kaldı. “Kaldırımdan yürüyün baskısı” da kendiliğinden sona erdi… Atatürk Anıtı’na kadar gelenlere bu kez de “İstiklal Marşı söylenirken mikrofon kullanılamaz” diye baskı yapan komiser yardımcısı, tepkiler üzerine geri adım attı… 1 dakikalık saygı duruşu sonrasında İstiklal Marşı mikrofondan okundu ve herkes dağıldı… Hepsi buydu… Etkinliğe; CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun ve yönetim kurulu üyeleri, Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Eğitim-İş Bursa Şube eski başkanı Özkan Rona, TMMOB’a bağlı akademik odaların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile az sayıda gazeteci katıldı… Sanırım PANDEMİ korkutuyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.