Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seçim yok ama çalışması var

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2021 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2021 00:01

Siyaset gündeminde muhalefetin erken seçim istemi ir türlü sonu bitmek bilmez bir talebe dönüştü. Seçim öncesinde ise partiler, yeni ittifaklar ve ülke barajı konusunda kendilerince çalışma başlattılar. İlk anayasa çalışmasını tamamlayan MHP bu kez de seçimlerle ilgili çalışma taslağını hazırladı.

Ülkemizde son günlerde yapılan anketlerle ilgili “ısmarla” veya “ver parayı topla oyları!” türünden yakıştırmalar yapılsa da bazı anket firmaları hedefi iyi yakalayabiliyorlar. Her siyasi partinin kendine göre bir anket firması var. Bu anketçilerimiz de kendilerine yakın gördükleri partilerin oylarını şişirip, karşı saflarda yer alan oyları düşürüyorlar. Böylece, kendi seçmenlerine ve taraftarlarına moral verebilme adına, “haydi seçime!” söylemlreiyle ülke gündemine yeni ufuklar açmaya çabalıyorlar.

Hemen herkes eline kalemi kağıdı alıp hesap yapabiliyor.

Özellikle, yeni kurulan ve muhalefete payanda olması beklenen Deva ile Gelecek Partisi’nin oylarını yüksek gösterme çabası var. Halkın arasında yoklar ama maşallah TV ekranları ve gazete sayfaları bu kişilere sonuna kadar açık.

Bir başka bekleyiş ise yeni dönemde yeni anayasa tartışması.

Cumhuriyeti’mizin yüzüncü yılına gelen 2023 yılında seçimler yapılmadan önce Anayasa meselesinin halledilmesi ve meclisin bu çalışmasıyla ülke tarihene “sivil anayasa yapılan ilk meclis” ünvanını yazdırması bekleniyor.

Bu durum ne kadar gerçekleşir? Pek de belli olmaz. Şu anda ayak direten ve iktidarı yeni anayasa yapmasına engel olmaya çabalayan muhalifler belki de seçim zamanı yaklaşınca, kendi koltuk sayılarını koruyabilme yada daha fazla koltuk alabilme uğruna bakarsınız bir destek verebilirler. Ankara kulisleinde bu yönde beklenti var. Özellikle, İYİ Parti’nin CHP’ye ile olan nişanı, nikahı tamam ama, yine CHP ile nişanlı olan ve nikah masasına oturmayıp hülle yapan ve Muta nikahı ile birbirlerine bağlı gözüken HDP’nin durumu belirsiz.

Bu kez Cumhur ittifakı ortaklarından Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyetinin yüzüncü yılında 100 maddelik yeni ve sivil Anayasa çalışmasının ardından şimdi de seçim kanunu ile ilgili yeni bir çalışma hazırladı.

MHP, ittifak ortağının yüzde 5 ve yüzde 7 olarak iki seçenekli hazırladığı ülke barajının yüzde 5 olarak uygulanmasını istedi. Seçimlerde İttifak yapan partilere, ittifak içi baraj uygulanması önerisinde de bulundu. Buna göre barajı aşamayan partilerin oyları ittifaka katılamayacak.

AK Parti'nin yeni anayasa çalışmasında yer alan seçimle ilgili maddesine göre, önerisinde ittifak içi baraj bulunmuyor. Partinin önerisi, mevcuttan farklı olarak her partinin oyunun ayrı ayrı hesaplanması ve onların toplamının ittifak oyu olarak yazılmasını kapsıyor. Bu konuda liderler belirleyici olacak.

MHP ayrıca, siyasi partilerin seçime girme şartı olarak Meclis grubunun bulunmasının şartlar arasından çıkarılmasına destek verdi. Partilerin seçime katılabilmeleri için, Türkiye genelinde yüzde 50 oranında teşkilatlanmış olmaları ve seçimlerden altı ay önce tamamlanması şartı bulunacak.

MHP, AK Parti'ye gönderdiği çalışmada, seçim bölgelerinin sayılarının arttırılarak, daraltılmış bölge sisteminin uygulanmasına da itiraz etti. Yıl sonuna gelmeden düzenlemenin yasalaşması ve Anayasa'nın 'seçime bir yıl kala yapılan yasal düzenlemeler, ilk seçimde uygulanmaz' hükmüne takılmaması planlanıyor.

MHP’nin yaptığı çalışmanın özeti böyle.

Gelelim, bu seçim kanununun kabul edilip kanunlaşması ve uygulamaya geçilmesiyle ortaya çıkacak olan durum ve vaziyete.

Her ne şart altında anketler yapılırsa yapılsın, muhalefetin yaptırdığı anketlerde bile AK Parti’nin oyları yüzde 35 ile 42 arasında oynak gösteriliyor.

Bu anketlerde iktidara yakın firmalar MHP’yi yüzde 10 veya 12 dolaylarında gösteriyor. Muhalif anket firmaları ise MHP’yi yüzde 7 ile 9 arasında gösteriyor. Bu duruma göre, her ne olursa olsun, kararsız seçmenler ve seçime katılmayacaklarını söyleyip, seçim günü sandık başına gidecek olan seçmenlerin tercihlerine göre de Cumhur ittifakı, bütün olumsuz koşullara rağmen yüzde 49 ile yüzde 53 arasında değişim gösteriyor.

Yani, yapılacak olan seçimlerde Cumhur İttifakı kıl payı önde gibi.

Peki, Millet ittifakı ne yapıyor?

Yeni kurulan, destekleri binde bir ile yüzde bir arasında değişim gösteren partileri aynı çatı altında toplayıp kendi oyu, İP oyu ve HDP’nin destekleriyle yüzde 44-45 dolaylarında olan oyları, birer ikişer artırıp, yüzde 50 bandına ulaşmayı hedefliyor.

MHP’nin seçim kanunu teklifi ise, işte bu yüzde bir ile binde bir arasındaki partilerin oylarının ittifaklara yazılmasının önüne geçilmesi. İttifak içinde yer alan parti yüzde 5 veya 7 oranlı belirlenecek olan ülke barajını aşamazlarla yüzde bir veya yüzde yarım olan oylar, isterse yüzde 4.9 dolayında olsun, baraj altında kaldığı takdirde ittifak oyu olarak yazılamayacak. Yani, anlaşılan o ki, CHP’nin ondan bundan toplama oy hesabına Seçim Kanunu ile çelme takılmak isteniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.