Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Satınalmacılardan güzel haber var…

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2018 00:02

Daha önce de yazmıştım…

MÜSİAD’ın kısa adı SAMEKS olan Satınalma Müdürleri endeksi, sanayi ve/veya hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerinin, ekonomik faaliyetlerinin gidişatına dair değerlendirmelerini temel alarak, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve revizyona gerek duyulmayacak bir veri aktarımı amacıyla düzenlenen öncü gösterge durumunda.

5 yıldır her ay açıklanan endeks önemli bir veri olarak kullanılıyor.

Endeks ile ilgili son veri Cuma günü kamuoyuna açıklandı ve SAMEKS Bileşik Endeksinin, ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 51,3'e yükseldi duyuruldu.

Temmuzda 3 puan azalan endeks, ambargoya, tüm dış müdahalelere ve dolar kuru artışına rağmen ağustos ayındaki bu artışla ekonominin toparlanmaya başladığını gösteriyor.

Şimdi SAMEKS’ten detay vermeye devam edelim…

Ağustos dönemde Hizmet Endeksi 1,9 puan artarak 52,6 puan, Sanayi Endeksi ise 2,8 puan azalarak 49,2 puan oldu.

Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, 51,3 puanlık değeri ile Türkiye ekonomisinde reel sektöre yönelik olumlu görünümün ağustosta da devam ettiğini ortaya koydu.

* * *

Bayram, ağustos ihracatını azalttı ama…

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ağustos ayı ihracat verileri açıklandı. Türkiye'nin ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 azalarak 12,4 milyar dolar oldu.

Ama bu azalma ihracat cephesinde işlerin iyi gitmediği şeklinde algılanmasın.

26 iş günü olan 2017 Ağustos ayında günlük ihracat ortalaması 480 milyon dolar gerçekleşti. 22 iş günü olan 2018 Ağustos ayında bu rakam ise yüzde 14,6 artışla 550 milyon dolara çıktı. Bayram tatili nedeniyle kaybedilen 4 iş günü Ağustos ayında ihracatın yaklaşık 2,5 milyar dolar daha düşük gerçekleşmesine sebep oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Bayram tatili 9 gün olmasaydı ihracatımızda yüzde 10’un üzerinde bir artış görecektik. Ağustos ayında eksik iş günü sebebi ile yaşadığımız kaybı eylül ayında telafi edeceğiz. Ekim, kasım ve aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz" ifadelerini kullanırken, "Ekim, kasım ve aralık aylarında da çift haneli ihracat artışı öngörüyoruz" diye ekledi.

* * *

Dış Ticaret Açığı düşüyor…

Bu arada, Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayı geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı. Söz konusu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 57,95 düşüşle 2 milyar 487 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yani, ihracat ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalırken tabii ki dolar kurundaki artışın etkisiyle ağustos ayı ithalatı da yüzde 22,38 düşüşle 14 milyar 875 milyon dolara geriledi.

* * *

Güzel haberler gelmeye devam edecek, güvenimizi kaybetmeyelim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.