Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sandığa kuş bakışı…

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2023 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2023 00:01

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri bilindiği üzere 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandığın vatandaşın önüne gelmesi ile gerçekleştirilecek.

Türkiye geneli siyaseti çok rahat okuyabildiğimiz bir şehir Bursa. Bilindiği üzere Bursa, her zaman iktidara oy vermiştir. Bursa'da dengeleri belirleyen yerel seçim bölgelerini dört şekilde değerlendirebiliriz. Her ne kadar Bursa'da seçmen iki ayrı seçim bölgesinde 10+10 Milletvekili olmak kaydıyla 20 Milletvekili seçecek olsa bile aslında bu Milletvekillerini belirleyecek dengeler ve bölgelerde çok önemli diyebiliriz.

Öncelikle ifade etmeliyiz ki, Bursa’nın kaderini belirleyecek bölgeler sıralamasında muhalefette 2 Milletvekili ve 1 Genel Başkan Yardımcısı bulunduran dağ yöresinin daha özelinde Orhaneli'nin gücü tartışmaya kapalı diyebiliriz. Bilindiği üzere Orhaneli'de uzun zamandır ciddi yerel yönetim sorunları yaşanıyor. Orhaneli'de AK Parti Belediye Başkanı görevinde bulunan İrfan Tatlıoğlu'nun ağabeyi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili. Yine DAĞDER önceki dönem Başkanı Erkan Aydın, CHP Bursa Milletvekili.

Dağ yöresinin iktidar Milletvekili ise, ikinci bölgeden seçilen Keles'li Avukat Osman Mesten. Anlayacağınız yanlış tercih geçen seçimlerde AK Parti'nin birinci bölgeden 1 Milletvekili eksik çıkarmasına ve muhalefetin 2 Milletvekili çıkarmasına neden oldu! Peki, 2023 seçimlerinde AK Parti aynı hatayı yapacak mı?

Türkiye’nin yol haritasında önemli bir yere sahip olan Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde muhalefet güç kazanıyor. AK Parti'nin Doktor Milletvekili Mustafa Esgin’in son dönemde yeni hastanesi ile gündeme geldiği şu günlerde, bölgede yerel yönetimler nedeniyle güç kaybeden bir AK Parti gerçeği var.

Millet İttifakının güç kazandığı Mustafakemalpaşa ve Karacabey'de köylü ve çiftçi mağdur. Ağır ekonomik koşullar nedeniyle tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Burada yaraları saracak vatandaş ile kucaklaşacak Milletvekili profilleri hem şehre hem de mensubu olduğu siyasi partisine güç katacak diyebiliriz.

Demografik gerçeklikleri işleyerek değerlendirdiğimizde İznik'te gözlerden kaçan Mardin nüfusunu, Gemlik ve Orhangazi'de güç kazanan Ağrı nüfusunu, Yıldırım'da olduğu kadar İnegöl ve Yenişehir'de sayısı artan Muş nüfusunu, Gürsu ve Kestel'de artan doğu ve güneydoğu nüfusu ile Bulgaristan göçmenlerinin Osmangazi ve Yıldırım ile Kestel'deki ağırlıklarını unutmamak gerekiyor.

Bursa’da sandığa kuş bakışı ifadesi ile üstten baktığımızda görüyoruz ki; dağ yöresi özelinde Orhaneli ile birlikte Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri seçimleri belirleyecek bölgeler diyebiliriz. Yine Kürt ve göçmen seçmen gerçeğini de Milletvekili Adayları belirlenirken es geçmemekte fayda var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.