Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şakir Askan ile bir ömür

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2020 00:00

Aşkların tercümanı yakıştırmasını yaptığımız büyük üstat söz yazarı Şakir Askan ile oturup uzun uzun sohbet ettik, büyük bir döneme damga vurup milyonların dilinde adeta marş gibi ezberden okunan şarkıların sözlerini yazan Bursa'mızın değeri ile son dönemlerde müzik camiasının sorunlarını konuştuk. Müziğe gönül vermiş dostlarımızın da fikrini alarak merak edilenleri Şakir Askan'a sorduk.

-Kaç kadeh kırıldı, Gülüm benim, Doktor, Seni sevmeyen ölsün, Sevdalandım gibi hit olmuş yüzlerce şarkıyı yazmak nasıl bir duygu.? ve bu şarkıları nasıl bir ruh hali ile yazdınız.?

-Halka mal olmuş böyle şarkıların söz yazarı olmak gurur verici, bu şarkılar benden çıktı, halkın oldu ve kimin ihtiyacı varsa onun oldu. Gittiğim bir mekanda bulunduğum bir ortamda kendi şarkılarımı dinlemek çok hoş bir his, ve buda ne kadar başarılı bir iş yaptığımın yansımasıdır. Hangi ruh halimle yazdığıma gelince, bu soruya çok fazla cevap vermiyorum ama, sizler o şarkıları hangi ruh hali ile dinliyorsanız, ben de o ruh haliyle yazdım.

-Şarkı sözü yazmak, şiir yazmaktan faklı mıdır?, daha mı zordur? bu konu da hedefleri olan kişilere ne önerirsiniz.? -Şiir kitap diliyle, şarkı sözü konuşma diliyle yazılır. Konuşma diliyle söylenen kelime sayısı, kitap diliyle yazılan kelime sayısından daha az olduğu için, Çünki kısıtlı kelimelerle duyguları anlatmak ve eski bilinen şarkılara benzetmeden anlatmak çok daha zordur. Basiti güzel anlatmak zorundasınız. Bu işe meraklanan insanların, çok fazla okumaları ,kendilerine kültürel yatırım yapmaları, hayatı ve insanları sentezlemeyi iyi bilmeleri gerekir. En önemliside aşka, sevgiye değer vermeleri gerekir.

-Aşk üzerine bu kadar şarkı yazdınız, sizce aşk nedir.? ve aşkı nasıl tarif edersiniz.?

-Aşka kaybetme korkusudur, kıskanmaktır, cinselliktir, tutkudur, şehvettir. Aşk merak etmektir, bir yerde okumuştum ''aşkta senden nefret ediyorum'' cümlesinden daha kötü bir şey varsa, oda ''merak etmemektir'' diyordu. Bana göre bu cümle aşk için yazılmış en güzel cümlelerden biridir. Ne kadar şarkı yazmış olsam da, aşkı da, kadınları da anlamak zor. Aşk bir kaostur, ama mutluluk veren bir kaostur.

-Müzik sektöründe hem besteci ve solist olarak krize gidildiğini görüyoruz. Yenişarkılarınızı kimlere besteletip hangi yorumculara okutursunuz.?

-Bu konuda haklısınız İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses'ten sonra şarkıları yorumlayacak, sektöre lokomotif olacak solist sıkıntısı tabi ki var. Bestecilerde şarkılarını yorumlayacak iyi solist olmadığından, ve telif haklarının tam çözülemediğinden, iyi şarkı üretmekte sıkıntıya düştüler. Ben yeni yazdığım şarkılarımı Emrah, Ferhat Göçer, Febyo Taşer, Yüksel Baltacı gibi bestecilere veriyorum. Hatta Emrah ile yenişarkımız 15-20 gün içinde piyasaya çıkacak. Solist olarakta Emrah, Derya Bedavacı'yı beğeniyorum.

Ve bunlarla çalışıyorum.

-Siz Candan Erçetin'in başkanlığını yapmış olduğu (MSG) Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği yönetim kurulundasınız, sektörün düştüğü bu krizde ve telif hakları konusunda ne düşünüyorsunuz._

-Ekonomik ve sosyal krizde tüm sektörler sıkıntıya girer, ancak ilk etkilenen müzik ve eğlence sektörü olur. Pandemi krizinde bir çok arkadaşımız kiralarını ödeyemedi, evlerine ekmek götüremedi. Devletin bu konuda hiç bir desteği yok. Biz MSG olarak, salgının yaratttığı zor şartlarda üyelerimizin teliflerini toplamaya, onların maddi manevi yanlarında olmaya çalışıyoruz. Ama telif hakları konusunda dünyanın çok gerisinde olduğumuz da acı bir gerçek. Telif hakları kanunun acilen revize edilmesi ve Devletin bu sektörün yanında durup desteklemesi gerekiyor. Yoksa bizleri daha zor şartlar bekliyor.

-Şakir Askan milyonların dilinde hit olan bir çok şarkı yazdı ve Şakir Askan dan en sevdiği ilk beş listesini rica edelim.

- Çok zor bir soru ama şarkılar benim çocuklarım gibidir ama sizn hatırınız için böyle bir sıralama yapabilirim. Gel bahtımın kar beyazı, Gülüm benim, Kaç kadeh kırıldı, Sen de kalmış, Benim hayatım.

-Bir çok şarkı yazdınız, bunların hepsi bir yaşanmışlık mı? hikayesi var mı? yoksa hayal ürünü mü.?

-Her şarkının bir hikayesi vardır ama, her hikayenin bir şarkısı yoktur.! Bu hikayeler gerçek midir, hayal ürünü müdür ayrı konu ama, sahipsiz şarkılarım olduğu bir gerçektir. Ben yaşanmamış şarkılarıma hayal ürünü değil, ''sahibini bekleyen şarkılar'' diyorum. Yaşayarak yazdığım şarkılarımın konusuna çok fazla girmek istemiyorum, bunlar ben de kalsın, çünki herkes o şarkıları dinlerken kendi hikayelerini ve kendi duygularını yaşıyor.

Aşkların tercümanı Şakir Askan ile keyifli bir sohbet yaptık ve siz değerli okurlarımızla paylaştık . 1982 Yılında ilk şarkı sözünü Hüriyet gazetesine gönderip birinci olan ve o günden bu güne 38 yıldır duygu yansımalarını bizlerle paylaşan değerli şahsiyetin yazdığı şarkılar günümüzde, geçmişte ve gelecekte de dinlenecek olan bu şarkılar zamansız ve yaşsızdır, yani hiç yaşlanmayan ve eskimeyen şarkılardır. Türkiye nin bir çok şehrin de, ilçesinde ziyaretlerimiz oluyor, farklı mekanlara giriyor çıkıyoruz, nereye gitsek mutlaka Şakir Askan şarkıları karşımıza çıkıyor ve o duygusal yoğunluğu yaşarken, yüzümüz de kendiliğinden bir tebessüm oluşuor. Şakir Askan şarkılarında bizlerin çocukluğu, gençliği ve yaşlılığı var kısaca koskoca bir ömür var. İyi ki bu şarkıları yazmış ve bizleri gönülden yakalayıp aşka en güzel tercümeyi yapmış. Sağlıklı mutlu ve duyguyla kal ömrün sağlıklı ve uzun olsun Şakir Askan...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.