Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzmanlardan Dikkat Çeken Obezite Açıklaması

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, Türkiye’de obezite sıklığının giderek attığını belirterek, "Yapılan son çalışmalara göre ülkemizde her üç yetişkinden birinin obez olduğu görüldü. Beş çocuktan biri de...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2016 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, Türkiye’de obezite sıklığının giderek attığını belirterek, "Yapılan son çalışmalara göre ülkemizde her üç yetişkinden birinin obez olduğu görüldü. Beş çocuktan biri de çok küçük yaşta bir çok hastalığın kaynağı obezite ile tanışıyor" dedi.
Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite sıklığı giderek artarken, uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. Artışın tehlikeli boyutlara geldiğine dikkat çeken Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tufan Ergenç, erkeklerde obezite oranının yüzde 20’lerde iken, kadınlar bu oranın yüzde 40’lara çıktığını söyledi. İzmir’de çalışmalarını sürdüren Dr. Ergenç, Türkiye’de obezite ve obeziteye yandaş hastalıkların hızla arttığını belirterek "Maalesef artık her üç kişiden biri obez ve yaklaşık 2,5 milyon hasta ameliyat bekliyor" dedi.
YÜKSEK TANSİYONUN YARISINDAN OBEZİTE SORUMLU
Mide küçültme ameliyatı ve obezite cerrahisi konularında önemli bilgiler veren Dr. Ergenç, obezitenin yalnızca estetik bir sorun olmadığını toplumsal bir problem haline geldiğini belirtti. Özellikle son on yılda çocuklarda yaşanan obezite sıklığındaki artışa dikkat çeken Dr. Ergenç, çocukların hazır gıda ve yapay içerikli besinlere artık çok daha kolay ulaştığını, bunun da etkisiyle çocuklarda obezite oranının yüzde 20’leri aştığını söyledi. Obezitenin sinsi bir hastalık olduğunu ve tip iki diyabetin yüzde 35’inden, hipertansiyonun yüzde 55’inden sorumlu olduğunu ifade eden Dr. Ergenç, ülkemizdeki sağlık harcamalarının büyük bölümünü obezite ve yandaş hastalıklarının oluşturduğunu vurguladı. Obezitenin vücutta aşırı yağlanma olarak da tanımlanabileceğini ifade eden Dr. Ergenç, obezite sonucu şeker hastalığı ve hipertansiyon dışında kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, erkeklerde kalın barsak kanseri, kadınlarda meme kanseri gibi hayatı riske eden hastalıkların riskinin çok fazla arttığını dile getirdi.
Obezitenin cerrahi tedavisinin giderek yaygınlaştığını belirten Op. Dr. Tufan Ergenç sözlerine şöyle devam etti:
"Günümüzde obezite artık bir hastalık olarak kabul edilmekte ve bu hastalıktan kurtulmak cerrahi tedaviyle mümkün olabilmektedir. Biz kişilere öncelikle diyet ve spor yaparak kilo vermelerini tavsiye ediyoruz. Fakat maalesef yapılan bilimsel çalışmalarda diyet ve sporla başarı oranı binde 3 düzeyinde. Bu nedenle fazla kilolu kişilerin kilo problemi ilerlemeden mutlaka önlem almaları gerekiyor. Bunun yanında özellikle morbid obez yani hayati risk taşıyacak düzeyde kilolu olan kişilerde ameliyat kaçınılmaz olmaktadır. Mide küçültme gibi obezite cerrahisi yöntemleri medyada yer alan olumsuz haberlerin aksine deneyimli ellerde eskiye oranla çok daha düşük riskli. Bu nedenle obezitenin yarattığı hayati riskleri görmezden gelip ameliyat olmaktan kaçınan hastalar, doğru hekim veya merkezi seçerek sorunsuzca obeziteden kurtulabilir. Hastalar obezite cerrahisi ve tedavileri konularında www.tufanergenc.com isimli sitemden de bilgi alabilir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.