Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sayılı illerde yapılan ameliyat Mardin’de ilk kez gerçekleştirildi

Torasik aortanın endovasküler yöntem ile damar değişimi olan TEVAR işlemi, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2022 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2022 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sayılı illerde yapılan ameliyat Mardin’de ilk kez gerçekleştirildi

Torasik aortanın endovasküler yöntem ile damar değişimi olan TEVAR işlemi, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirildi.

Gaziantep’te yaşayan 66 yaşındaki Hayrettin Şimşek, yüksek tansiyona bağlı aort damarında oluşan dev baloncuk şikayeti ile Mardin’e geldi. Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Deniz, Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülküf Karahan, Anestezi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Akelma’dan oluşan ekip, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Şimşek’e Mardin’de ilk kez gerçekleştirilen TEVAR yönetimi ile yapay damar taktı.

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, “Hastanenin çok hazırlıklı olduğunu, daha önceden de açık kalp ameliyatları yapmaya hazırlandıklarını geldiğimde de gördüm. Ameliyathaneleri, servisleri, anjiyosu çok iyi, aynı zamanda bu sadece malzeme işi değil. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Dekanımız Salim Bilici hocanın oluşturduğu çok kuvvetli bir ekip var. Şimdi ben tek başıma bir kalp damar cerrahı olarak hiçbir şey yapamam. Burada çok iyi anestezi doktorları var. Anestezi hocamız Hakan Akelma, aynı şekilde kardiyoloji ekibinden Zülküf hocam var. Şimdi ekip sağlam olursa sağlam işler yaparsınız. Yoksa tek başınıza dünyanın en iyi hocası olsanız da hiçbir şey yapamazsınız" dedi.

“Bu işlem sayılı illerde yapılıyor”

İnsanlarda aort damarının yüksek tansiyon nedeniyle balonlaşmaya başlayabildiğini aktaran Deniz, “Bu hastamızın yaklaşık 5-6 yıl önce damarında yine baloncuk vardı ve damarı yırtıldı. Biz bu hastamızı acilen ameliyata aldık ve çok ölümcül olan hastamızı yaşama tutundurduk. Sonrasında o damarların incelmesine bağlı damarları biz takip ediyoruz. Bu defa göğsün diğer arka tarafındaki damarda genişleme oldu. Biz buna balonlaşma diyoruz ve her an patlayabilecek şekilde insanlara anlatıyoruz. Ölüm riski çok yüksek olan ameliyatlar ya da bu uyguladığımız kapalı yöntem işlemler yapılıyor. Bunlar sadece Türkiye’nin sayılı illerinde başarıyla yapılıyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Akdeniz’de Antalya’da bunlar başarılı bir şekilde yapılıyor. Bazı illerde yapılıyor ama rutin yapılamıyor. Oralara İstanbul’dan bir ekip gidiyor, yardımcı olup tekrardan geri dönüyor. Bu ameliyatları Türkiye’nin birçok yerinde biz de yaptık diyebilirler. Ama genelde İstanbul’dan bir ekip gelir ameliyatı yapar ve geri döner. Biz burada tamamen kendi imkanlarımızla, Artuklu Üniversitesi’nin kardiyoloji hocasıyla, aynı şekilde anestezi doçentiyle, kalp damar cerrahi ile Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin altyapısıyla dışarıdan herhangi bir destek gelmeden yapılmış bir işlemdir. Kapalı ameliyattır. Kapalı ameliyatın açık kalp ameliyatına üstünlükleri var. Bu teknoloji gerektirir. Bu teknoloji de hastanemizde var” diye konuştu.

Doç. Dr. Hakan Akelma ise, bu hastaya özel bir muamele yapılarak hastayı sedasyon ve tansiyonlarını kontrol altında tutarak, korkularını gidererek ameliyatın başarılı olması için başında durduklarını belirtti. Akelma, bu ameliyatların kapalı sistem olmasına rağmen riskli olduğunu ve mutlaka donanımlı bir ekibin ve bir anestezi ekibinin olması gerektiğini ifade ederek, başaralı işlemlerle dışarıdan gelecek vakaların artacağını söyledi.

Hastanın ameliyatını kapalı anjiyografik yöntemle yaptıklarını aktaran Doç. Dr. Zülküf Karahan da, “Normalde açık ameliyatla bu hastaların ölüm riski yüzde 5 ile 10’un üzerinde. Biz kapalı yöntemle bunu yüzde 5’in, hatta yüzde 1’in altına düşürebiliyoruz. Açık ameliyat riski hastalar için daha yüksek. Çünkü uzun süre hastanede kalabiliyorlar. Enfeksiyon riski var, göğsü tekrardan açılıyor. Bu hastamız daha önceden de ameliyat olmuştu. Onun için riski biraz daha fazlaydı. Biz ekip olarak hem kalp damar cerrahi hem anestezi hem de bizim anjiyografi laboratuvarındaki personellerimizle hastamızı kapalı bir yöntemle damarına başarılı bir şekilde yapay bir damar taktık” şeklinde konuştu.

Hasta Hayrettin Şimşek ise hastanenin 4 yıldızlı otel gibi olduğunu ve çok riskli olan ameliyatını Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirmek isteyip Gaziantep’ten Mardin’e geldiğini belirtti. Şimşek, ameliyatını yapan ekibe teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.