Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş gözlüğü artık ihtiyaç

Optisyen Tuğçe Tosun, özellikle ozon tabakasının delinmesiyle birlikte, artık güneş gözlüğünü kullanmanın bir zevk değil önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2015 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2015 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güneş gözlüğü artık ihtiyaç
  Tosun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ultraviyole (UV) ışınlara uzun süre çıplak gözle maruz kalmanın pek çok göz hastalığına neden olabileceğini belirtti. Tuğçe Tosun, güneşin zararlı ışınlarının katarakt, göz kuruluğu gibi birçok hastalığa yol açabildiğini anlatarak "Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü mutlaka kullanılmalıdır. Ancak piyasada bulunan kalitesiz güneş gözlükleri göz sağlığına kalıcı zararlar verebilir. Gözler ultraviyole ışınlarından gerçek güneş gözlükleri ile korunmalıdır. Sahte güneş gözlükleri renginden dolayı göz bebeğinin fazla büyümesine neden olur. Kalitesiz cam UV ışınları engelleyemediği için gözün tam odak noktasına daha fazla zararlı ışın girer. Bu gözde körlüğe kadar gidebilecek kalıcı hasarlar bırakabilir” dedi.

  “GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİNDE  BİR DİĞER ÖNEMLİ FAKTÖR CAM RENGİ VE KOYULUĞUDUR”
  Optisyen Tuğçe Tosun, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin özellikle camlarının ultraviyole ışınlarının blokaj derecesi olduğunu belirterek,  ”Gözlüğün üzerinde mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescili ve Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış sertifikası mutlaka bulunmalı, camları ultraviyole filtreli olmalıdır. Normalde her gözlük camı UV değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir. Güneş gözlüğü seçiminde  bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Cam renkleri eskiden kahverengi ve siyahla sınırlıyken, bugün her türlü renge ulaşmak mümkündür. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi yoktur ama her cam renginin farklı özellikleri vardır” dedi.

  GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ MODELİ SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR
  Güneş gözlüklerinin seçiminde yüze iyi oturmasını ve yüz anatomisine uygun olmasının göz sağlığı için önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyen Tosun, sözlerine şöyle son verdi.
  ”Özellikle kulaklara, buruna baskı yapmayan ve mümkün olduğunca daha fazla alanı örten güneş gözlüklerini seçmek önemlidir. Yukarıdan ya da yanlardan güneş ışığı geçirmeyen, alttan yansıyan ışınların geçişini engelleyen büyüklükte gözlükler tercih edilmelidir. Yüzünüz ve gözleriniz için doğru güneş gözlüğü seçimi, gözlerinizin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından daha sağlıklı bir şekilde korunması ve sizin daha güzel görünmeniz için önemlidir. Takacağınız güneş gözlüğü sizin kişiliğinizi tam olarak yansıtmalıdır. Yüzünüz kare, yuvarlak, oval, dikdörtgen veya elmas şekilli olabilir. Kendinize uygun bir güneş gözlüğü seçmek için yüz şeklinize uygun gözlükler kullanmalısınız. Örneğin yuvarlak bir yüze sahipseniz, dikdörtgen veya kare çerçeveli gözlükler kullanarak, yüzünüzün daha uzun ve ince görünmesini sağlayabilirsiniz. Fiyat kesinlikle kalite standardı olmaz. Önemli olan güneş gözlüğünüzün uygun izinler çerçevesinde gerekli belgelerinin bulunmasıdır. Hem estetik anlamında, iyi görünmek, hem de sağlığınızı ön planda tutmak istiyorsanız mutlaka tercih ettiğiniz optik mağazasından yardım alın.”
 
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.