Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın İncelikleri

Genç Yaşlarda Diş Fırçalama Alışkanlığı Edinen Çocuklarin Hayatlarının Geri Kalanında Da Diş Sağlıklarına Dikkat Ettiğini Vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diş Hekimi Berna Ölce, Çocuklarda Diş Sağlığını, Diş Fırçalamanın Önemini, Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın İnceliklerini Anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2016 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2016 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırmanın İncelikleri
Genç yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı edinen çocukların hayatlarının geri kalanında da diş sağlıklarına dikkat ettiğini vurgulayan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diş Hekimi Berna Ölce, çocuklarda diş sağlığını, diş fırçalamanın önemini, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanın inceliklerini anlattı.
Süt dişlerinin genel olarak 6 aydan sonra alt ön bölgeden başlayarak çıktığını ve 3 yaşına kadar bu sürecin devam ettiğini söyleyen Dr. Ölce, bebeklerde diş temizleme işleminin ilk ağızda görüldüğü andan itibaren başlanılması gerektiğini ifade etti. Bebeklerde sabaha kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce temiz bir tülbent veya gazlı bezin ıslatılarak silmenin diş temizliği için yeterli olacağını aktaran Ölce, “Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanması uygundur. Çocuklarda diş fırçalama aktivitesi her ne kadar ilk başlarda sevilmese de zamanla onunda seveceği bir aktivite olacaktır. Eylemin daha eğlenceli ve örnek alınır bir şekilde olması için sizinde diş fırçalamayı aksatmamanız ve çocuğunuzla birlikte gerçekleştirmeniz önemlidir. Aslında her çocuk annesinin makyaj yapmasını, babasının da traş olmasını taklit eder. Bundan yola çıkarak eğer diş fırçalamayı onların gözü önünde yapmalısınız. Bunun için illa banyoda fırçalamanız gerekmez. Fırçayla evin içerisinde dolaşabilirsiniz, çocuk sizi diş fırçalarken görmelidir. Hem alışkanlığı kazanırken sizi örnek alması hem de fırçalarken sizin hareketlerinizi taklit etmesi ve öğrenmesi nedeniyle fırça tutabilecek yaşa gelir gelmez çocuğunuzla birlikte fırçalama denemelerine başlamanız gerekiyor” dedi.
“DİŞ FIRÇALAMASI İÇİN ÇOCUĞA BASKI YAPMAYIN”
Diş fırçalamak için çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini aktaran Berna Ölce, alışkanlığın edinilmediğinde neler yapılması gerektiğini de anlattı. Ölce, “Diş fırçalamak için çocuğa baskı yapmanıza gerek yoktur. Bir yerde sıkıldıysa mola verip tekrar yapmaya çalışın. Eğer hala fırçalama alışkanlığı edinilmediyse birkaç tane diş fırçası alın. Bu fırçalar farklı renkte ve değişik çizgi roman kahramanlarının olduğu fırçalar olsun. Her seferinde başka bir fırça seçmesini sağlayın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu arttıracaktır. Evde mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın. Önce kendisinin dişlerini fırçalamasına izin verin sonra siz onun, o da sizin dişlerinizi fırçalasın. Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır. Unutmayın ki bebeğiniz veya çocuğunuzun diş çürüğü hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ona yapışkan özelliği olan şeker, çikolata veya bisküvi yedirin ve aynada dişlerin üzerine nasıl yapıştığını gösterin. Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu ona aynada gösterin. Dişlerini fırçaladıktan sonra mutlaka takdir edin ve onu ödüllendirin. Çocuğunuzu ilk süt dişi çıktıktan sonra (6-9 ay) bir diş hekimine götürmeniz çocuğunuzun ağız hijyeni hakkında daha detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. Daha sonra yapılacak düzenli diş hekimi kontrollerindeki alacağı taktirler onun motivasyonunu mutlaka arttıracaktır” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.