Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rakamlarla Bursa’da sandık…

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2019 00:01

Yerel seçime dair bugüne kadar yazdıklarımız bize gösterdi ki, en doğru sonucu ve değerlendirmeyi bize yine sandık verecektir. Önceki gün sosyal medya hesaplarımda paylaştığım tablonun veri analizini bugün sizlerle değerlendirmeyi uygun gördüm. NTV ve Sabah gazetelerinin internet sayfalarından edindiğim resmi olmayan verilerle yaptığım istatistik değerlendirme, Bursa ve kent siyaseti adına önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Bursa’ya dair en önemli değer, kentin Ak Parti’nin kalesi olduğu gerçeği. Her ne kadar yerel seçim sonuçları ile Ak Parti birçok Büyükşehir’i kaybetmiş olsa bile, Bursa’da sandıktan çıkan tablo bunun tam aksi bir sonucu bizlere sunuyor.

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu sorunları, gündem yoğunluklarını, vatandaşın beklentilerini Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayları üzerinde değerlendirdiğimizde, Ak Parti’nin adayı Alinur Aktaş’ın partisini İnegöl’den getirdiği oylarla kurtardığını görüyoruz. Aktaş’ın İnegöl’den getirdiği 63 bin 246 artı oy, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ak Parti’de kalmasını sağladı. Yine Cumhur ittifakının oy oranın Nilüfer’de 30 Mart 2014 yerel seçimlerine kıyasla ortalama 20 bin civarında artış gösterdiğini görmekteyiz. Bu tabloda bize Nilüfer’de Ak Parti’ye MHP’den ciddi bir destek geldiğini gösteriyor.

Yine Yıldırım ilçesinde Cumhur ittifakının beklentilerin altında oy almasını, aday değişikliğinden kaynaklanan küskünlükler, meclis üye listeleri ve ekonomik koşullar ile Millet ittifakı adaylarının saha performanslarının yüksek olması şeklinde ifade edebiliriz.

Bir diğer nokta da son dönemde Ak Parti hükümetlerince Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde BTSO öncülüğünde TEKNOSAB başta olmak üzere çok ciddi sanayi ve ekonomi yatırımları planlanmış olsa bile, bölgesel farkındalıklar ve yine ilçelerin merkez sağ siyasetinde etkin olma heyecanını sandık analizlerinde değerlendirmekte fayda var. Tabloyu bu şekilde derinlemesine incelediğimizde, Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı arasında özellikle Mustafakemalpaşa’da çok ciddi uçurumlar olmadığını görmekteyiz. Ortaya çıkan durum bize, vatandaşın yatırımları sandıkta yeterince değerlendirmediğini göstermektedir.

Parti oylarının karşılığı olarak değerlendirdiğimiz meclis üye oylarına bakıldığında; Cumhur ittifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş’ın Büyükşehir oylarının Cumhur ittifakı meclis üye oylarına yakın olması, buna karşın Millet ittifakı adayı Mustafa Bozbey’in Millet ittifakı meclis üye oylarının yaklaşık 105 bin artı oy sayısına ulaşması gözden kaçmamalıdır. Bu analiz de, meclis üyeleri listelerinde Cumhur ittifakının demografik yapı ve kitlelerde etkin aday kavramının dışında davranış sergilediğini ortaya koymaktadır.

Yine Millet ittifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey’in Millet ittifakının kent genelinde aldığı oydan 104 bin 216 fazla oy aldığını değerlendirdiğimizde, Bozbey’in kişisel oylarının varlığının yanı sıra sosyal medyada dolaşan ‘CHP ve İYİ Parti teşkilatlarının Bozbey’in yanında olmadığı’ söylemlerinin doğruluğunu görmekteyiz.

Ak Parti’de seçimin çekişmeli geçtiği bir diğer ilçe ise, Osmangazi. Kent genelini yurt geneliyle kıyasladığımızda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın rakibi Erkan Aydın’a 26 bin 180 artı fark attığı ortada. Yine Cumhur ittifakının Millet ittifakına Osmangazi Belediye Meclis oylarında 40 bin 271 artı oy ile fark attığını okuduğumuz tabloda, Ak Parti İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın uyumlu bir çalışma tablosu izlediğini görmekteyiz.  Yine, Osmangazi’de seçimi almak için en doğru adayın Mustafa Dündar olduğunu değerlendirebiliriz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin oy kaybını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye kentte var olan aşırı sevginin ve bağlılığın önlediği aşikâr. Türkiye genelinde birçok Büyükşehir Belediyesi kaybeden Ak Parti’nin Bursa’da Alinur Aktaş ile bir diriliş süreci yaşadığı sandıklara yansıyan en bariz gerçek. Cumhur ittifakı ile Millet ittifak arasında var olan yarışta Bursa’da Ak Parti’nin daha güçlü durmasının en büyük faktörü de Alinur Aktaş olurken, Ak Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a İnegöl başta olmak üzere Ak Parti teşkilatlarından tam destek geldiğini gözlemliyoruz.

Tüm verileri değerlendirdiğimizde Ak Parti ve MHP Bursa Milletvekillerinin saha çalışmalarında gösterdiği üstün performans, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Bursa ziyaretleri ve nokta mitingleri, Devlet Bahçeli ile Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak mitinginin Bursa’da ki olumsuz havayı pozitif bir hale getirdiğini görüyoruz. Türkiye genelinde Büyükşehirlerde Millet ittifakının sandığa yansıyan rüzgârına rağmen Cumhur ittifakının Bursa’da aldığı bu sonuç, Belediye Başkan adayları ile Ak Parti İl ve birçok ilçe başkanlarıyla yöneticileri arasında var olan güçlü bir uyumun kanıtı diyebiliriz.  

Analizde gözlerden kaçmaması gereken bir diğer husus ise, ittifaklar dışında kalan diğer partilerin oylarıdır. Her ne kadar seçim sathında özellikle Bursa’da ‘beka’ vurgusu yapılmış olsa bile, HDP’nin Bursa’da ki varlığının 2014 yerel seçimlerine göre 25 bin 75 oy sayısına düştüğünü ve yine bu oyların her iki ittifaka seçim bölgesine uygun aday bazında dağılım gösterdiğini ifade edebiliriz.

Sonuç olarak; seçim öncesi ve sonrası değerlendirmelerim ile Bursa’ya dair köşe yazılarımın ‘tarafıma yöneltilen tüm eleştiri ve tepkilere rağmen’ sandık sonuçları ile uyumlu olduğu hususunu ve haklılığımı rakamlarla desteklediğim bu analizler göstermektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.