Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pollyanna'nın Konutları

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2022 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2022 00:10

Seçimler yaklaştı. Seçimin yaklaşmasıyla gündemsizliğin gün zamanı başladı... Tütsülenen projeler seçim öncesi halkın harını almak için açıklanıyor.

Ve merakla beklenen Yüzyılın Projesi olarak nitelendirilen sosyal konut projesinin detayları da açıklandı.

Açıklanmasıyla beraber ev sahibi olma ümidiyle bekleyen vatandaşlarımız şimdiden bankaların önünde uzun kuyrular oluşturmaya başladı. Peki 5 yılda 500 bin inşa edilecek olan sosyal konut projesinde neler sunuldu bi bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Vatandaşlar toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlara 2280 liradan taksitlerle 240 ay vade ile sahip olacak. Toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecektir" dedi. Erdoğan ayrıca "İlk etap konutlarımızdan 50 bini İstanbul, 18 bini Ankara, 12 bin 500'ü İzmir, 10 bini Gaziantep, 8 bin 650'si Bursa, 7 bin 500'ü Konya, 4 bin 500'ü Kayseri'de inşa edilecek, kira öder gibi ev sahibi olacaksınız" ifadelerine yer verdi.

Kira öder gibi ev sahibi olmak ? hmmm... Ev sahibi olmaktan ziyade daha çok Tokiye bağımlı bi birey oluyorsunuz. Tokinin kuruluş amacı neydi ? Halkın ucuz konut ihtiyacını karşılamak amacıyla toplu konut fonunda oluşturulan fonda birikecek para ile dar gelirli vatandaşa ucuza sahip olabilecekleri konutlar yapılacaktı... Gel gelelim amaç beklentisinden çıkmış bi rant savaşına dönüştü zamanla.

Bir kere Toki'nin senelik 75-80 bin konut inşa etme kabiliyeti var.Projede ne diyor 500 bin konut 5 yıllık,yani senelik 100 bin yapıyor. 20 bin fazla konut yapınca mı Yüzyılın konut projesi oluyor ?

Konutların 2 yıl sonra teslim edileceği söylendi, o da en erken 2 yıl...Her sene memur zammına odaklı 2 kere artış yaşayacak taksitler. Herkesin memur maaşı almadığını da baz alalım. Her yıl enflasyon oranında taksitler artacak ve 850 bin TL + enflasyonu ile talip olmuş olacaksınız.

Kurayı kazandın, imzayı attın,yüzde 10 peşin ödemeyi de yapıp başladın ödemelere, ihtiyaç sahipleri hali hazırda da kirada yaşamıyorlar mı ?

Kira demişken şartlardan birisinin de hane gelirinin 16 bin lira altında olması.Yoksulluk sınırı 22 bin TL'ye çıkmışken, çoğu kesimin asgari ücretle çalıştığı,enflasyonun yüzde 100'ün üzerinde olduğu bi ülkede bu insanlar kirasını,konut taksitlerini ödeyecek. Ee diğer tüm giderleri nasıl karşılayacaklar peki ? Sayın bakanımız Murat Kurum'un bir fikri var bu konuda da."Biraz dişini sıkarak, eşten dosttan borç alarak, ek mesai yaparak bu bedeli karşılayabilirsiniz diyerek dahiyane bir çözüm sunuyor...

Rüyalar diyarı Türkiye'den selamlar olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.