Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meclis'te yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 2. Yasama Yılı bugün yapılacak toplantıyla yeni yasama yılı başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasını yaptı

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2018 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2018 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Meclis'te yeni dönem! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Meclis, 24 Haziran genel seçiminden sonra ant içme töreni, Olağanüstü Hal Yasası ve bedelli askerlikle ilgili iki zorunlu düzenlemeyi çıkarmış ve tatile girmişti. Genel Kurul bugün saat 14.00'te Meclis Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında yeniden toplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasından başlıklar

TBMM'nin 27. Dönem 2. yasama yılının açılışında sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Meclis'imizin ilk başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere rahmetle anıyorum. Bin yıldır bu coğrafyada milletimizin bekası uğruna gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize yüce mevladan rahmet diliyorum

Meclis'imizin ilk başkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere rahmetle anıyorum. Bin yıldır bu coğrafyada milletimizin bekası uğruna gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize yüce mevladan rahmet diliyorum.

"Gece yarısı operasyonlarıyla ekonomimizi çökertmeye çalıştılar. Allah'ın izniyle bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerliyoruz."

16 Nisan halk oylaması yönetim sistemimizi değiştirdiğimiz bir büyük reformun, devrimin adıdır. Siyaset mühendisliği hesaplarının ürünü olarak değil, tamamen tarihimizin akışı içinde halkımızın rızasıyla gelişen sürecin aşamalarını hep birlikte yaşadık. Önce tek partili, ardından çok partili rejimleri denedik. Maalesef ne yaparsak yapalım darbelere, vesayetlere, krizlere engel olamadık. Bu arayışlar son dönemde de sürmüştür. Özellikle 2007 yılında yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi, artık yeni bir reformu kaçınılmaz hale getirmiştir.

TUZAKLAR BU DEFA İŞE YARAMADI

Milletimiz 2007 yılından beri adım adım ilerleyen bu sürecin her aşamasında, sağ duyu ile ve ferasetle hareket etmiştir. Bu kritik dönemde ülkemizi raydan çıkartmak, kaosa sürüklemek, içeriden ve dışarıdan başarısızlığa uğratmak isteyenlere fırsat vermedik. Tuzaklar bu defa işe yaramadı. Milletimizin birlik ve beraberliğine sahip çıkmasıyla, devletimizin dayanışmasıyla tüm engelleri aşarak bugünlere geldik.

EKONOMİMİZİ ÇÖKERTMEYE ÇALIŞTILAR

Her hal ve şart altında çareyi milletimizde, milli iradenin üstünlüğünde aradık. Ülkemizi vesayet bataklığına itmek istediler. Çözümü milletimize gitmekte bulduk. Sokakları karıştırarak halkımızı birbirine düşürmeye çalıştılar. Fitneye fırsat vermedik. Terör örgütlerini kullanarak ülkemize diz çöktürmeye çalıştılar. Buna da eyvallah etmedik. PKK'sından FETÖ'süne hep birlikte başını ezdik. Darbe yapmaya teşebbüs ettiler. Sınırlarımız içinde terör koridoru oluşturmaya kalktılar. Ardı ardına yaptığımız harekatlarla bu planı da paramparça ettik. Gece yarısı operasyonuyla ekonomimizi çökertmeye çalıştılar. Allah'ın izniyle bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerliyoruz.

DENGEYİ SAĞLAMAYA BAŞLADIK

Yürütmenin tek muhatabı Cumhurbaşkanıdır. Milli iradenin önünde engel oluşturan sistem içindeki tüm vesayet mekanizmaları artık ortadan kalkmıştır. Milletimiz gerektiğinde kimden hesap soracağını bilmektedir. Elbette her geçiş dönemi gibi bu süreçte de bir takım sıkıntılar yaşanıyor olabilir. Her sıkıntıya anında müdahale ediyor ve hemen hal yoluna koyuyoruz.Ancak ekonomide asla hak etmediğimiz dalgalanma bu tür sıkıntıların daha çok göze batmasına yol açıyor. Aldığımız tedbirler, geliştirdiğimiz programlarla ekonomimizi yeniden dengeye kavuşturmaya başladık. Gerek milletimizden, gerek kurumlarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre hem yaptığımız çalışmaları gözden geçiriyor hem de kendimize yeni hedefler belirliyoruz.

OMUZ OMUZA VERİRSEK AŞARIZ

Yetkiyi milletimizden alarak attığımız her adımda milletimize hesap verme bilincinde olduğumuzu biliyoruz. Milletimize zaten çok büyük bir borcumuz vardır. 15 Temmuz'da milletimize olan vefa borcumuza bir de can borcu da eklendi. Bazı konular kanuni düzenleme gerektiriyor. Cumhurbaşkanı bütçe dışında tasarı sunma imkanı yok. Sadece sizlerin teklifiyle gündeme gelebiliyor. Meclis'in açılmasıyla milletvekillerimizin kanun teklifleriyle ülkemize önemli hizmetler yapabileceklerine inanıyorum. Bize destek olacak yolumuzu açacak kanun teklifleri bekliyoruz. Sıkıntıları omuz omuza verirsek aşabiliriz. Gelin Türkiye'yi birlikte hedeflerine ulaştıralım. Gelin demokrasimizi birlikte güçlendirelim. Gelin milletimize birlikte hizmet edelim.

IRAK BÜYÜK BİR SORUNDAN KURTULMUŞTUR

Yakın çevremizdeki güvenlik krizleri ve insani trajedilerle bundan beslenen terör eylemleri ülkemizi hedeflerinden uzaklaştırmamış, tam tersine bu yöndeki kararlılığını daha da güçlendirmiştir. Irak ve Suriye'de terör örgütleri her geçen gün mevzii kaybetmektedir. Terör örgütlerinin yeşermesine zemin hazırlayan şartlar büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin bağımsızlık çıkışı, Türkiye'nin net tavır koymasıyla boşa çıkartılmıştır. Yeniden merkezi yönetimin hakim olmasıyla Irak büyük bir sorundan kurtulmuştur. Temennimiz ülkedeki PKK varlığının da aynı şekilde ortadan kaldırılmasıdır.

HEDEF KANDİL VE SİNCAR

Türkiye olarak PKK'nın Irak'ta faaliyet gösterdiği yerleri kontrol altına aldık. Hedefimiz, çıban başı olarak gördüğümüz Kandil'i, yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar'ı bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir. Suriye'deki durum çok daha acı ve vahimdir. Bu ülke 7. yılını geride bırakan bir iç savaşın içinde kıvranmaktadır. Rejimin kendi halkına yönelki saldırıları yetmiyormuş gibi, DEAŞ ve YPG gibi alçak örgütler Suriye halkına musallat olmuşlardır.

Bu coğrafya halkıyla müşterek geçmişe ve kültür değerlerine sahibiz. Hayatlarını kurtarmak için yaşadıkları yerden kaçan milyonlarca Suriyeliye kapılarımızı ve gönlümüzü açtık. Her çatışma bizim için göç dalgasının habercisidir. Bu tehlikeli gidişin önüne geçmek amacıyla Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturmak için harekete geçtik. 

SURİYE'YE DÖNÜŞ HIZLANACAK

(İdlib mutabakatı) Türkiye en büyük yükü kendisinin çektiği krizde doğrudan inisiyatif alan ve söz sahibi olan bir ülke haline gelmiştir. 60 binin üzerinde Suriyeli geri dönmüştür. Güvenli bölgeleri geliştirdikçe ülkemizdeki misafirlerimizin kendi topraklarına dönüşünün hızlanacağını düşünüyorum. İnşallah en kısa zamanda bunu da sağlayacağız. 

AVRUPA'YA SIRTIMIZI DÖNMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Her devlet gibi Türkiye'nin de uluslararası ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşanabilmektedir. Son yıllarda AB ve AB ülkeleriyle gerilimler yaşadık. Kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtlığını iç politika malzemesi yapması sıkıntılara neden oldu. Avrupa ile bu dönemi yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Türkiye'nin uğradığı haksızlıklara rağmen taahhütlerini yerine getirmesi elimizi güçlendirdi. En büyük ticaret ortağımız olan böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz söz konusu olamaz.

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ HUKUKSUZLUK ÖRNEĞİ

Bir başka önemli sorun alanımız ABD ile ilişkilerdir. Mevcut yönetimin hiçbir mantıki ve stratejik tutarlılığı olmayacak şekilde ülkemizi hedef alması bizi üzmüştür. Birçok terör örgütü mensubu bu ülke tarafından korunup kollanmaktadır. ABD olumsuz tavrını ekonomik alana taşımıştır. Halkbank davası eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk örneğidir. Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız.

ABD ENİNDE SONUNDA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRECEK

Amerikan yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum. Geçtiğimiz hafta katıldığımız New York'taki toplantı öncesinde ve sonrasında ABD'li şirketlerle bir araya geldik. Henüz arzu ettiğimiz seviyeye gelmemiş olsa da ortak bir anlayışı ulaşma yolunda ilerleme kaydetmeye başladığımızı söyleyebiliriz İnşallah, en kısa sürede, aramızdaki meseleleri çözüp, Amerika ile yeniden siyasi ve ekonomik alanlarda stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirmeyi ümit ediyoruz.

YAPTIRIM TEHDİDİ ADİL DEĞİL

Rusya ile aramızı bozmak için de pek çok provokasyon yapıldı. Karşılıklı olarak sağduyuyu ve soğukkanlılığı elden bırakmayarak, bu sıkıntıların üstesinden geldik. İnşallah, önümüzdeki dönemde Rusya ile aramızdaki bu olumlu işbirliği iklimini daha da güçlendireceğiz. Rusya ile ortak çıkarlarımıza uygun olan projeleri hayata geçiriyoruz. Gelecek dönemde bu iklimi güçlendireceğiz. İran'a yönetlik yaptırım tehditlerin de adil olmadığını düşünüyoruz. Kolayca çözülecek sorunların yaptırımlarla halledilmeye çalışılması doğru değildir. Bu tür adımların hiçbir fayda sağlamadığı geçmiş tecrübelerle sabittir.

TÜRKİYE'YE RAĞMEN ADIM ATILAMAZ

Kıbrıs ve Ege'de Türkiye'ye rağmen hiçbir adım atılamayacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Bizi yok saymaya çalışanlar, kendi varlıklarını topyekun tehlikeye attıklarını bilmelidir. Her konuda olduğu gibi Kıbrıs ve Ege'de tercihimiz kazan kazandır. İşi çatışmaya ve krize götürmeye tevessül edenler bunun hesabını önce kendi halklarına vereceklerdir. 

ABD'YE NET MESAJ: BİR RAHİBİ BAHANE EDEREK...

Örneğin Halkbank davası bir hukuksuzluk örneğidir. Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız. Türkiye'yi demokratik bir hukuk devleti gibi değil de bir kabile topluluğu gibi gören bu zihniyete karşı ülkemizin hakkını, hukukunu korumak bizim en başta gelen görevimizdir. Amerika yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum. İnşallah en kısa sürede aramızdaki meseleleri çözüp Amerika ile yeniden siyasi ve ekonomik alanlarda stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirmeyi ümit ediyoruz. New York'ta üç günde 14 liderle görüşerek ilişkileri ve insanlığın ortak sorunlarını değerlendirdik. 
 

İHA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.