Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Liderlere kadın aday çağrısı

Kadın Adayları Destekleme Derneği, yerel seçimler öncesi siyasi parti liderlerine bir çağrıda bulunarak "Kadın Adayları Unutma" kampanyası başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2013 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2013 21:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Liderlere kadın aday çağrısı
 Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), daha fazla kadının aday gösterilmesini ve seçilmesini sağlamak amacıyla yerel seçim kampanyası başlattı.

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın, 2009'daki seçimlerde il, ilçe ve belde olarak toplam 2 bin 950 belediye başkanı seçildiğini kaydetti.

Aydın, belediye başkanlarından yalnızca 26'sının, 31 bin 790 belediye meclisi üyesinin 1340'ının, 3 bin 379 il genel meclisi üyesinin 110'unun kadın olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Kadınlar, 1930'da yerel seçimlerde aday olma hakkını elde etti. Ancak yerel yönetimlerde hala yok sayılıyoruz. Adaylıkların genel başkanların ya da genel merkez yöneticilerinin tekelinde olduğu bir aday belirleme yöntemiyle, kadınlar aday gösterilmiyor dolayısıyla seçilemiyor. Nüfusun yarısının yok sayıldığı, yönetime katılımdan yoksun bırakıldığı bir ülkede, adalet, demokrasi ve eşitlikten söz edilemez. Ne yazık ki kadınlar, yaşadıkları yere ait kararlarda söz sahibi olamıyor. Kampanyamızla AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye seslenerek, 'Kadın adayları unutma' diyoruz."

Partilerde kadın erkek eşitliğiyle ilgili duruşun olması gerektiğini vurgulayan Aydın, "30 Mart 2014 Yerel Seçim Kampanyası'nı başlattık. Bugün parlamentoda bulunan BDP ile HDP liderleri kampanyamızda yer almıyor. Nedeni şu; iki parti de cinsiyet eşitliğini hem tüzüklerine hem de programlarına almış durumda. Onlar kadın adayları unutmadıkları için, bu kampanyada yer almadı. Umarız onların bu duruşu diğer partilere de örnek olur" diye konuştu.

Aydın, kentlerin geleceğini şekillendirecek gücün, yerel yönetimlerden geçtiğini dile getirerek, yerel yönetimlerin, erkek siyasetçilerin genellikle "iş ve gelir alanı" olarak baktıkları bir rant alanına dönüştüğünü savundu.

Çiğdem Aydın, belediyelerin kadınlara ve engellilere yönelik çalışmalarının yetersiz olduğunu ileri sürdü.

Toplantıda, basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Aydın, "Milletvekillerinin TBMM'ye türban ve pantalonla girmesine ilişkin düzenlemeyi nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, bunun, kendileri için çok gerilimli bir meselenin nihayet rahatlaması anlamına geldiğini söyledi.

Aydın, başından beri aynı şeyi söylediklerini dile getirerek, "Kadınların giyimi üzerinden siyaset yapmayın. Bu doğru değil. Herkes ne giyeceğini bilir. Bunun için giyim yönetmeliklerine hiç ihtiyacımız yok. O açıdan Türkiye'yi çok rahatlatan bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. İyi oldu" diye konuştu.

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğu belirtiliyor. Kesin olan adaylar var mı? Kadın aday adaylarıyla ilgili yeni sayıları sizden alabilir miyiz?" şeklinde soru sorulan Aydın, Aralık ayının 2. haftasında bütün adayların görülebileceğini düşündüğünü belirtti.

Aydın, sayı olarak da o zaman bilgi sahibi olunabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çünkü partilerin kendi takvimleri vardı. Bunu da uyguladılar. Şu ana kadar açıklananlardan; MHP 252 aday açıkladı, sadece Sapanca'da kadın belediye başkan adayı var. CHP'de ise Bolu, Sinop, Sivas'ta kadın aday olacağı belirlendi. AK Parti'den ise henüz hiç bilgi yok. Kadın adaylarla ilgili birebir görüşüldüğünü biliyoruz ama sayı olarak ve isimler henüz kesin söylenmedi. HDP'den ve BDP'den çok kadın aday var. Diyarbakır için Gültan Kışanak aday oldu. Mardin, Siirt, Şırnak, Bitlis, Batman da da kadın aday olacak. Açıklandı ama henüz isimler belli değil."

Toplantının sonunda, Aydın ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, salona asılan ve üzerinde Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin fotoğraflarının yer aldığı afişe "Kadın adayları unutma" yazılı etiketler yapıştırdı.

Kaynak: ntvmsnbc
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.